KGB-KOBLING: Det siste døgnet har en rekke russiske og hviterussiske medier skrevet at Darja Domratsjeva er en del av KGB. Det tilhører fortiden, ifølge informasjonssjef i Dynamo, Sergeij Sjevtsjenko. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
KGB-KOBLING: Det siste døgnet har en rekke russiske og hviterussiske medier skrevet at Darja Domratsjeva er en del av KGB. Det tilhører fortiden, ifølge informasjonssjef i Dynamo, Sergeij Sjevtsjenko. Foto: REUTERS/Lucy NicholsonVis mer

Bjørndalens kjæreste forklarer KGB-ryktene. Får støtte fra Poirée

- Det er et bra system, sier tidligere hviterussisk landslagstrener Raphael Poirée til Dagbladet.

(Dagbladet): I går skrev en rekke russiske og hviterussiske medier at Ole Einar Bjørndalens kjæreste, Darja Domratsjeva, er en del av den hviterussiske sikkerhetstjenesten KGB.

OL-dronninga fra Sotsji i 2014 venter barn sammen med den norske skiskytterlegenden. Det siste døgnet har de feilaktige ryktene svirret.

- Sannheten er ute: Den hviterussiske stjernen jobber for KGB, skrev det russiske nyhetsbyrået Sputniknews.

Ballen begynte å rulle, og av vestlige medier fulgte engelske The Sun opp med en stor reportasje om Domratsjevas angivelige kobling til KGB.

Faktum er at Bjørndalens kjæreste ikke lenger er en del av KGB, men at hun tidligere var ansatt i KGBs sportsavdeling som offiser. Det oppklarer informasjonssjef Sergeij Sjevtsjenko til nettstedet sport.tut.by.

Domratsjeva sier til Dagbladet at denne ordningen ene og alene handlet om å finansiere idrettskarrieren, på samme måte som når en norsk utøver får stipend fra Olympiatoppen. Etter OL-gullene i Sotsji i 2014, ble stipendet avsluttet.

- Helt vanlig Den franske skiskytterlegenden Raphael Poirée kjenner det hviterussiske systemet bedre enn de fleste. Bjørndalens forhenværende rival nemlig ble ansatt som trener for Hviterussland i april 2012.

Til Dagbladet avdramatiserer franskmannen Domratsjevas KGB-kobling.

- Jeg visste ikke at hun har vært en del av KGB, men jeg er ikke sjokkert. Det er helt vanlig, forklarer Poirée til Dagbladet.

AVDRAMATISERER: Skiskytterlegenden
Raphaël Poirée, som har vært trener i Hviterussland, forteller at det er helt normalt at idrettsutøverne i Hviterussland har vært medlem av sportsavdelingen i hviterussisk KGB.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AVDRAMATISERER: Skiskytterlegenden Raphaël Poirée, som har vært trener i Hviterussland, forteller at det er helt normalt at idrettsutøverne i Hviterussland har vært medlem av sportsavdelingen i hviterussisk KGB. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Først må det presiseres at KGB på ingen måte er det samme som det var før. Idrettsutøvere som er medlem av det hviterussiske militæret, får inntekt og jobb etter karrieren, forteller franskmannen.

I Poirées hjemland Frankrike og en rekke andre land er dette vanlig praksis. Blant annet arrangeres det militært VM i skiskyting, hvor verdensener Martin Fourcade gikk til topps så sent som i 2014.

- Martin Fourcade er også tilknyttet militæret. Det er et bra system, som gjør livet etter skiskytterkarrieren enklere. I Norge sitter man igjen med ingenting etter karrieren. De som er tilknyttet militæret får en ekstra sikkerhet, forteller Poirée.

- Men for all del: Systemet i Norge fungerer bra også bra, presiserer han.

Domratsjevas svar Ole Einar Bjørndalen har formidlet tematikken videre til Domratsjeva, som svarer følgende i en epost til Dagbladet:

- Alle som kjenner idrettens organisering i Europa, vet at mange toppidrettsutøvere er ansatt av staten på en eller annen måte. Man kan ha en liten inntekt eller stipend fra enten militæret, tollvesenet, politiet eller innenriksdepartementet. Det har vært tilfellet for meg i Hviterussland, skriver skiskytterstjerna via Bjørndalen til Dagbladet.

- Jeg fikk mitt stipend eller inntekt fra innenriksdepartementet, på samme måte som norske utøvere kan få det fra Olympiatoppen. Det startet for 8-10 år siden da jeg var en ung utøver og trengte penger for å være toppidrettsutøver på heltid. Dette stipendet ble avsluttet etter Sotsji da jeg ble finansielt uavhengig. Jeg har aldri hatt noen politioppdrag og bare mottatt dette stipendet for å fokusere på idrettskarrieren, forklarer Domratsjeva.

Poirées spesielle erfaring De tette båndene mellom idretten og militæret gjelder i flere nasjoner og i mange ulike idretter. Majoriteten av idrettsutøverne i Hviterussland har vært en del av sportsavdelingen i KGB.

Blant annet var sjefen for det hviterussiske landslaget i skiskyting, Vadim Zaitsev, også sjef for hviterussiske KGB da Poirée jobbet der. Da franskmannen signerte kontrakten, skjedde det etter et helt spesielt møte med Zaitsev.

- Vi møttes på bar. Rundt oss var det livvakt og børse. Når du diskuterer en kontrakt i Hviterussland, tar du et glass vodka. Etter to timer var begge fulle. Han sa til meg: «Du må ikke tenke sånn KGB var før. Vi dreper ikke flere folk.» Jeg tenkte: «OK». Vi drakk vodka og diskuterte terrorisme og alt mulig. Det var litt spesielt, sa Poirée til Dagbladet før Kollen-VM i mars.

Venter barn Domratsjeva og Bjørndalen venter barn sammen i oktober. Da stjerneparet avslørte nyheten i april, var begge i ekstase.

- Livet har mange sider, og det er viktig å nå de viktigste målene i tide. 30 er den perfekte alder, og det er perfekt timing for en fødsel - og i høst skal jeg bli mor, skriver Domratsjeva på bloggen sin.

- Det er en veldig etterlengtet og velkommen hendelse i livet mitt, og det er vel ikke nødvendig å si at det er det viktigste som skjer meg akkurat nå.

FOKUSERT: Darja Domratseva vil gjøre comeback etter at hun blir mor i høst. Foto: LEHTIKUVA / Markku Ulander *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. ***
FOKUSERT: Darja Domratseva vil gjøre comeback etter at hun blir mor i høst. Foto: LEHTIKUVA / Markku Ulander *** FINLAND OUT. NO THIRD PARTY SALES. *** Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.