Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Emil Hegle Svendsen legger opp

Bjørndalens melding til Svendsen: - Da var det tungt å avslutte

Emil Hegle Svendsen ser tilbake på karrieren med stolthet.

AVSLUTTER KARRIEREN: Både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen legger opp som skiskyttere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
AVSLUTTER KARRIEREN: Både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen legger opp som skiskyttere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OLYMPIATOPPEN (Dagbladet): Etter åtte OL-medaljer, 21 VM-medaljer og 38 verdenscupseire, legger Emil Hegle Svendsen skiskytterkarrieren på hylla.

- Skiskytingen har vært hele livet mitt. Det er ikke bare en jobb. Det er ikke bare en hobby. Det er livet mitt, rett og slett. Skiskytingen betyr alt. Det er vanskelig å sette ord på hvor mye sporten har betydd for meg, sier Emil Hegle Svendsen til Dagbladet.

Fristet av VM i Östersund

VM i skiskyting avholdes i Östersund neste år.

Svendsen var fristet til å avslutte karrieren der den for alvor startet, men motivasjon og kropp har ikke spilt på lag.

- Jeg skulle ønske jeg hadde motivasjonen til Ole Einar, sa Svendsen under pressekonferansen på Olympiatoppen.

Bjørndalen la opp forrige uke etter råd fra helseteam og familie.

Svendsen avkrefter at Bjørndalens beslutning om å legge opp påvirket ham til å gjøre det samme.

- Nei, det har han ikke. Han har sagt at jeg burde fortsette, sier Svendsen.

Saken fortsetter under videoen.

LEGGER OPP: Emil Hegle Svendsen gir seg som skiskytter etter 16 internasjonale titler. 32-åringen annonserte dette under en emosjonell pressekonferanse. Han sier selv at det er en drøm å være idrettsutøver i et land som Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fikk melding av Bjørndalen

Svendsen forteller at Bjørndalen sendte ham en melding like etter at 44-åringen delte for omverden at skiskytterkarrieren var over.

- Han skrev at han skulle heie på meg i åra framover. Da var det litt tungt å ta avgjørelsen om at det faktisk var over, sier Svendsen med et smil.

- Ole har vært en utrolig utøver å få være på lag sammen med. Han tok meg inn på landslaget og delte sine erfaringer. Det var på en måte en bjørnetjeneste da jeg slo han noen år etter, men han er en fantastisk lagspiller, ler Svendsen.

Stolt Svendsen

Karrieren til 32-åringen startet for alvor da han tok to VM-gull i Östersund for ti år sida.

Når vi nå skriver 2018 står han med fire OL-gull og tolv VM-gull. Kun Ole Einar Bjørndalen står foran Svendsen på medaljestatistikken i VM.

Det ser Svendsen tilbake på med stolthet.

- Det er en drøm. Det hadde jeg aldri trodd som liten gutt. Da virket bare alt så stort. De stjernene som var da, de virket umulig å slå. Det har vært en drøm, forteller Svendsen.

Saken fortsetter under bildet.

TRIST AVSKJED: Emil Hegle Svendsen meddelte mandag at toppidrettskarrieren er over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRIST AVSKJED: Emil Hegle Svendsen meddelte mandag at toppidrettskarrieren er over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- En artig reise

Svendsen er åpen om at skiskytingen har vært livet hans siden debuten i verdenscupen i 2005.

Han forteller om en oppblomstring i idretten siden slutten av 90-tallet - en reise som han synes det har vært artig å være med på.

- Det er kanskje Ole som har vært den største grunnen til det, men det har vært artig å få følge i fotsporene til Ole. Han har gjort det mye lettere for oss som kommer etter å bli gode, sier Svendsen.

32-åringen gleder seg til å ta fatt på nye utfordringer, men det er med tungt hjerte at han vinker farvel til toppidrettskarrieren.

- Livet mitt har vært fantastisk på grunn av skiskyting. Jeg har levd veldig godt. Jeg har hatt det bra på landslaget og hatt gode lagkamerater. Jeg har levd et bra liv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!