Bjørndalens sterkeste Hanevold-minne

Det er ikke gullmedaljene Ole Einar Bjørndalen (45) husker best fra vennskapet med Halvard Hanevold.

KOMPISER: Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold opplevde mange store øyeblikk sammen. Bjørndalen vil huske kompisens sterke ønske om å bli best, og deres felles klatring mot toppen i internasjonal skiskyting.
KOMPISER: Ole Einar Bjørndalen og Halvard Hanevold opplevde mange store øyeblikk sammen. Bjørndalen vil huske kompisens sterke ønske om å bli best, og deres felles klatring mot toppen i internasjonal skiskyting.Vis mer

Bjørndalen tok meldingen om kameratens bortgang tungt. De to tilbrakte rundt 15 år sammen på landslaget - og vant ikke minst fire stafettgull sammen i OL og VM.

De slo også igjennom sammen i Nagano-OL i 1998. Hanevold gikk til topps på 20-kilometeren, mens Bjørndalen vant sitt første av åtte OL-gull sju dager seinere.

Men det er ikke medaljene Bjørndalen vil huske best. Heller vennskapet - og deres felles ønske om å bli best.

- Halvards OL-gull på 20-kilometeren i Nagano var selvsagt noe helt spesielt. Men de beste minnene om han er fra sommeren og høsten 1997. Da bodde vi begge i Trondheim og trente masse sammen, og også med Jon Åge Tyldum. Da hadde vi mange knallharde økter sammen, og var begge fast bestemte på å klatre til topps. Det var en herlig tid, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- En du unte å vinne

Hanevold kom på landslaget i 1992, mens Bjørndalen kom inn et par år seinere. Begge OL-debuterte på Lillehammer i 1994. 24 år gamle Hanevold endte på 46. plass på normalprogrammet, 20 år gamle Bjørndalen ble nummer 36. De gikk også sammen på det norske stafettlaget som endte på sjuendeplass - sammen med Ivar Michal Ulekleiv og Jon Åge Tyldum.

Men Hanevold og Bjørndalen skulle seinere vinne to OL-gull i stafett sammen (2002 og 2010), og de sto også sammen på toppen av seierspallen i to VM-stafetter (2005 og 2009).

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

Mens Bjørndalen kan se tilbake på en karriere som gjorde han til tidenes mestvinnende skiskytter, så vant Hanevold ni verdenscupseirer i tillegg til tre OL-gull og fem VM-gull.

- Når Halvard vant, så unte alle han seieren, for vi visste hvor mye arbeid og slit som lå bak, sier Ole Einar Bjørndalen til Dagbladet.

- Hvordan vil du beskrive han?

- Halvard var spesiell. Han hadde ikke det største talentet, men han jobbet knallhardt for å komme til topps. Der mange ville gitt opp, så fortsatte han å pine seg selv. Han bare skulle bli best.

- En du lyttet til

Selv om Bjørndalen var den store stjerna, så var det innad i laget ingen tvil om Hanevolds posisjon.

- Halvard var den eldste på laget, og den roligste. Der vi andre var impulsive og ga full gass hele tiden, så var han den stabile. Han hadde mest erfaring, og hadde en veldig viktig rolle i laget. Han var en mann du alltid lyttet til, sier Bjørndalen til Dagbladet.

Han trekker også fram Hanevolds gode humør, men legger ikke skjul på at lagkameraten også var standhaftig.

- Han kunne nok være krevende å være treneren til, for Halvard gjorde ofte det stikk motsatte av alle andre. Funket det for han, så var han ikke så opptatt av at det ikke funket for andre. Sånn sett var han også spesiell og kunne være vanskelig å lese, sier Bjørndalen.