Bjørndalens trener tror Kvalfoss bommer

Hevdet Ole Einars dominans er usunn.

ANTERSELVA (Dagbladet.no): Før gårsdagens jaktstartgull til Ole Einar Bjørndalen uttalte den gamle skiskytterhelten Eirik Kvalfoss at han gjerne så at en annen løper vant.

Kvalfoss mente det var til det beste for sporten at Bjørndalen ikke dominerte for mye.

- Det sier seg selv at det ikke er helt sunt for idretten at noen dominerer så mye. Skiskyting blir mer populært i Norge, men det hjelper ikke hvis interessen daler tilsvarende i andre land. Totalbildet er viktig, sa han til Dagbladet.no.

Lyktes ikke i Torino

Men selv om landslagstrener Kjell Ove Oftedal svarer «både ja og nei» på spørsmål om han har forståelse for argumentasjonen til Kvalfoss, mener han det er liten grunn til bekymring i dette tilfellet.

- Ole Einar er ikke bare en viktig profil hjemme i Norge, men også internasjonalt. På tvers av flere idretter finnes det ikke mange enere som ham, sier Oftedal til Dagbladet.no.

Men landslagssjefen trenger ikke gå lenger tilbake enn til Torino-OL i fjor for å finne bevis på at herrenes skiskyting dreier seg om mer enn én mann.

Bjørndalen reiste hjem fra Italia uten en eneste gullmedalje.

UENIGE OM DOMINANSEN: Eirik Kvalfoss (t.v.) er redd Ole Einar Bjørndalens dominans skal ødelegge interessen for skiskyting. Landslagstrener Kjell Ove Oftedal (t.h.) mener det ikke er grunn til bekymring. Foto: Scanpix/Vital
UENIGE OM DOMINANSEN: Eirik Kvalfoss (t.v.) er redd Ole Einar Bjørndalens dominans skal ødelegge interessen for skiskyting. Landslagstrener Kjell Ove Oftedal (t.h.) mener det ikke er grunn til bekymring. Foto: Scanpix/Vital Vis mer

- I OL i fjor var ikke Ole Einar suveren. Det viser bare at det kan svinge mye selv når han er på topp. Det er ingen fare med sporten fordi Ole Einar ligger der han gjør for øyeblikket, sier Oftedal.

I ski-VM i Sapporo om et par uker er det det i hvert fall liten fare for Bjørndalen-dominans, om man skal tro Bjørn Dæhlie.

Mer ekstrem enn Dæhlie

Langrennskongen var i går tilskuer i Anterselva, og betegnet det som en umulig oppgave at 33-åringen kunne rekke å lade batteriene på så kort tid.

- Han kan ikke være blant favorittene i Sapporo. Det er ikke mulig å være det blant spesialistene, det ville være å forlange for mye, sa Dæhlie.

Som likevel ikke utelukker at Bjørndalen kan vinne 15 kilometeren i fristil på en maksdag.

Dæhlie var selv en mester på å prikke inn toppformen til mesterskap, men tror Bjørndalen er enda mer nøye i forberedelsene enn han selv var.

- Det virker som Ole Einar er mer ekstrem enn det jeg var. Han er veldig fokusert, og har enda en dimensjon å tenke på med skyting. Måten han gjør det på er kanskje fasiten, at man er så asketisk, sier Dæhlie til Dagbladet.no.

Bjørndalens trener tror Kvalfoss bommer