Bjørnen har våknet

Da blir det ikke trygt på noen baner. Esten O. Sæther kommenterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR OSS som vokste opp under et kommunistisk skremmebilde, henger minnet om den suverene russiske propagandaidretten et sted langt bak blant glemmebøkene over 60 -tallets sportshelter. Det kunne være en formidabel kulestøterske, en 5-mils løper som gikk uten hansker i 25 minusgrader, verdens smidigste målmann eller et hockeylag der pucken bare gled fra kølle til kølle helt til den skulle i mål.

Russisk; les sovjetisk, idrett var den største, formet, instruert og bolet for å tjene den store sak, men selv i denne glansperioden fikk supermakten med all sin ideologi aldri skikkelig grep på fotballen.

Akkurat som sin enda mer kyniske og menneskeforbrukende østtyske fetter, var ikke fotballsporten mulig å dressere til propagandaformål. Til det var sporten for grunnfestet i vestlig kapitalisme og søramerikansk ballglede og dessuten var det idrettslige nivået alt for høyt.

Men nå har bjørnen krøpet ut av hiet og er på banen igjen.

ALLE fotballinteresserte burde vært grundig advart etter at russerne hentet inn Guus Hiddink på trenerbenken og snøt selveste sportens mor for EM-turen, mens Zenit Leningrad spilte ut de tyske storklubbene på vei til sin UEFA-cup triumf.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer