Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjørnen har våknet

Da blir det ikke trygt på noen baner. Esten O. Sæther kommenterer.

FOR OSS som vokste opp under et kommunistisk skremmebilde, henger minnet om den suverene russiske propagandaidretten et sted langt bak blant glemmebøkene over 60 -tallets sportshelter. Det kunne være en formidabel kulestøterske, en 5-mils løper som gikk uten hansker i 25 minusgrader, verdens smidigste målmann eller et hockeylag der pucken bare gled fra kølle til kølle helt til den skulle i mål.

Russisk; les sovjetisk, idrett var den største, formet, instruert og bolet for å tjene den store sak, men selv i denne glansperioden fikk supermakten med all sin ideologi aldri skikkelig grep på fotballen.

Akkurat som sin enda mer kyniske og menneskeforbrukende østtyske fetter, var ikke fotballsporten mulig å dressere til propagandaformål. Til det var sporten for grunnfestet i vestlig kapitalisme og søramerikansk ballglede og dessuten var det idrettslige nivået alt for høyt.

Men nå har bjørnen krøpet ut av hiet og er på banen igjen.

ALLE fotballinteresserte burde vært grundig advart etter at russerne hentet inn Guus Hiddink på trenerbenken og snøt selveste sportens mor for EM-turen, mens Zenit Leningrad spilte ut de tyske storklubbene på vei til sin UEFA-cup triumf.

Likevel så det ikke så farlig ut i de to første innledningskampene; forsvaret skrantet, effektiviteten var lav og veien virket lang til fotballens første klasse.

Jeg tipper svenskene vurderer det annerledes etter dette.

SVENSK fotball spiller vanligvis jevnt med alle storheter og det med den største selvfølgelighet. Mot russerne var de sjanseløse helt fra backen Jurij Zjirkov tok sine første drivende steg ute på venstrebacken.

image: Bjørnen har våknet

For Zjirkov løp over alt og det gjorde visst lagkameratene også. Det hele skjedde i et balltempo som ikke noe annet lag har vært i nærheten av i denne turneringen.

Den en-touchen blir en utfordring for enhver motstander.

DE SEDVANLIGE grundige tyskerne gjennomfører analyser at hvor lenge hver spiller holder ballen i snitt underveis i EM. Selv var trener Löw ok fornøyd med 1,7 sekunder som gjennomsnitt i åpningskampen mot Polen der tyskerne virkelig fikk fart på pasningsspillet sitt. Denne gangen gikk det mye fortere.

Slikt pasningstempo kombinert med dype løp blir det mål av. Begge de russiske scoringene kom med dette som plattform. Først fire direkte pasninger og et frigjørende løp i bakrom før Pavlytuchenko kjapt skjøt inn 1 - 0. Deretter to svært dype løp forbi den svenske forsvarslinja og tre direkte touch til 2 - 0.

I FORKANT av det siste målet var selvsagt Jurij Zjirkov på farten. CSKA Moskva-backen er bare en av mange russere som tok enda et steg nærmere de største europeiske klubbene denne kvelden; om ikke en av de store snart blir utviklet i hjemlandet.

For bak den russiske fotballframgangen ligger også de siste årenes kapitalopphopning der nyrike russere figurerer som eiere både i Vest-Europa og på hjemmebane. Sammen med den gryende generelle nasjonalisme og en voksende middelklasse, blir dette utgangspunktet for en mer varig suksess.

DET HOLDER kanskje ikke alt mot Nederland i kvartfinalen. Mitt forrige russiske favorittlag sprakk mot Belgia under VM i Mexico 1986. Det var en av de artigste fotballkampene jeg har sett med et russisk lag som angrep like uhemmet som dagens utgave. Men også 86-generasjonen la igjen store rom bakover i iveren etter å score.

Der svenskene ikke hadde ork til å utfordre nykommerens ømmeste tær, kommer de nederlandske kontringene med kvalitet og kraft. Bjørnen har utvilsomt våknet, men fortsatt er det tidlig på morgenen i den kommende russiske fotballhverdagen..

EN-TOUCH-SPILL FRA ØVERSTE HYLLE: Svenskene var sjanseløse helt fra backen Jurij Zjirkov tok sine første drivende steg ute på venstrebacken. Russlands balltempo blir en utfordring for enhver motstander, skriver Esten O. Sæther. Foto: EPA/SCANPIX
EN-TOUCH-SPILL FRA ØVERSTE HYLLE: Svenskene var sjanseløse helt fra backen Jurij Zjirkov tok sine første drivende steg ute på venstrebacken. Russlands balltempo blir en utfordring for enhver motstander, skriver Esten O. Sæther. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media