Bjørns Vilde framtid

SKIMUSEET (Dagbladet): Skiløperen Bjørn Dæhlie er historie, men mannen blir ikke arbeidsledig. Og med kroner på bok, og hytte i hver VIP-krok av landet, så kan hele Norges Bjørn gjøre hva han vil. - Jeg skal få tid til noen fisketurer, sier han til Dagbladet.

Og det sier han i fullt alvor. Selv om han kunne ha fulltidsbeskjeftiget seg som forretningsmann, så er liksom ikke det hans livsstil.

- Jeg har ikke fått tenkt så mye på det. Nå kan jeg bruke tida mi til det jeg er mest glad i å gjøre. Være med familien, jakte, fiske, sier Bjørn.

For hvis han ønsker å stå resten av livet sitt med fluestang i Trysil-elva, så kan han det. Hans imponerende forretningsimperium, som han har bygd opp parallelt med sine enorme triumfer i skisporet, har sikret ham økonomisk. Og vel så det. For resten av livet.

Nettverk

Og i går var Bjørn stolt over det han har bygd opp.

- Ja, og det har vært moro å få til noe gjennom disse åra.

Han forteller:

- Det er idretten som har hjulpet meg inn i dette. Gjennom sponsorene mine har jeg lært en masse, og jeg vet ikke om noen idrettsutøvere som har brukt og prioritert så mye tid på sine sponsorer som meg. Og kanskje Vegard Ulvang i sin tid. Gjennom sponsorene har jeg fått et nettverk av kontakter. Jan Reinås i Norske Skog, for eksempel. Som jeg har fått følge lenge, og samarbeidet med. Det har vært lærerikt, sier Dæhlie.

Han mener også han er blitt en bedre skiløper av å drive forretninger. Fordi det har gjort ham mer strukturert, og bevisst. I alle valg han har tatt.

- Hvorfor har næringslivet omfavnet deg så varmt?

- Jeg håper det er mer enn det at de vil bli identifisert med en vinner. At det er andre kvaliteter også. Idretten og næringslivet har mange likhetspunkter som kan overføres til hverandre. Det er mye bra idrettsfolk i næringslivet også.

Vilde-refs

Men Bjørn Business er bare en del av den sammensatte personen som er tidenes vinterolympier, og som har vunnet eller vært på pallen i to tredeler av samtlige verdenscuprenn han stilte til start i. Dæhlie vil ha et ettermæle som idrettskonge. Ikke som forretningskonge.

- Jeg kommer ikke aktivt til å oppsøke medienes søkelys i framtida, sier han.

Bortsett fra jobben i TV2 og «Gutta på tur», ønsker han å holde en lav profil. I går hadde han med seg samboeren på karrierens siste pressekonferanse.

- Ønsker du å jobbe som skitrener, kanskje landslaget, eller innenfor langrenn? lød et spørsmål

- Nja, ikke i nærmeste framtid. Om 40 år er jeg kanskje moden for et verv i IOC. Nei, jeg vet ikke. Man skal aldri si aldri, svarte Bjørn, før han umiddelbart blir arrestert av samboer Vilde.

- Jo, Bjørn. Det er lov å si aldri, sa hun, og høstet nærmest applaus blant journalistene.

Vilde legger ikke skjul på at hun synes det er deilig å ha mannen sin mer hjemme.

- Hadde jeg satsa fem år til, så hadde hu nok stikki av, ler Bjørn.

Gifteplaner

Da Dagbladet fikk Bjørn på tomannshånd, prøvde vi oss.

- Du går ikke med gifteplaner?

- Tja, jo. Vi har jo tenkt på det, så vidt, men det har liksom aldri blitt noe av det. Har aldri blitt tid.

- Men har du tenkt å fri?

- Gjennom førstesida deres, kanskje, he, he.

- Ja, du er velkommen.

- Jeg har riktignok vært ganske kommersiell i livet mitt, men ikke så ekstrem at jeg frir til Vilde gjennom Dagbladet, ler han.

<B>SKIKAMERAT:</B> Vladimir Smirnov var til stede da Bjørn Dæhlie annonserte sin avgang.
<B>MENNENE BAK:</B> Dæhlies trenere fra junioralderen og fram til i dag var samlet i går. Fra venstre Pål Gunnar Mikkelsplass, Terje Bogen, Åke Jönsson Bjørn Dæhlie, Erik Røste, Inge Bråten og Viggo Aaberg.
<B>TURKAMERATER:</B> Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie er kamerater fra skisporet og fra TV-turer.
<B>BLIR MER HJEMME:</B> Nå får Bjørn Dæhlie bedre tid til samboer Vide Falck-Ytter og barna sine. - Hadde jeg satsa fem år til, så hadde hu nok stikki av, ler Bjørn.