Bjørnstad måtte slite

På delt 98.plass foran kveldens PGA-runde.

(Dagbladet.no) Henrik Bjørnstad hadde en god innledning av Ford Championship på Doral-banen utenfor Miami i går kveld.

Han startet på back nine, og etter ti hull var han oppe på tjuende plass. Selv om puttingen ikke var av ypperste merke i dag hadde flere sterke driver sørget for at Drøbak-gutten reddet seg inn.

Men på ellevte hull startet problemene.

Nedturen et faktum

Et dårlig innspill ble omgjort til en par-putt på to meter, men puttspillet ville seg ikke. Første bogey var et faktum.

På det neste hullet gikk det enda verre. Henrik måtte ut i dammen på et vanskelig drive-hull, og dermed ble det straffeslag og drop, noe som ikke passet 27-åringen noe særlig. Og igjen dukker putter-spøkelset opp, noe som medfører dobbel bogey.

Etter at hullet etter igjen ender i bogey, hadde en glitrende fire under par gått til en even, og delt 98. plass.

Dermed må Henrik kjempe for å klare cuten i kveld. 

SKUFFET:  Bjørnstad åpnet strålende, men så begynte problemene. Foto: Scanpix
SKUFFET: Bjørnstad åpnet strålende, men så begynte problemene. Foto: Scanpix Vis mer

Tiger suveren

Tiger Woods er verdens beste golf-spiller, og akkurat det beviste han igjen på Doral-banen utenfor Miami i dag.

Han lot seg ikke skremme av et besøk i vannet på det tiende hullet, for selv med et straffeslag tok han en par, og utover økte han bare mot verdenseliten.

Etter første dag ligger han på førsteplassen, åtte under par, mn han har storfint besøk på plassene bak. Sterkest av konkurrentene er nok Phil Mickelson, smo i fjor knivet med Tiger helt til sisterunden før han måtte se seg slått.

Følg live-scoring på PGA-tourens hjemmesider.

Dagbladet.no fulgte Bjørnstad direkte.

Hull 9:
Par 3 over 154 meter. Her spiller man vanligvis inn i vinden. Ikke mye å hente her for Henrik, som nok må belage seg på en even foran morgendagens runde

Han spiller seg inn på roughen med sitt første slag, men innspillet gir ham i underkant av tre meter til hullet.

Og endelig sitter kortspillet. Bjørnstad sikrer par på sitt siste hull for dagen.

Hull 8:

Par 5 på 482 meter. En av de vanskeligste par 5-hullene på banen. Vannet er en risiko for spillere med lang drive. Mange vil forsøke seg på å nå denne på to slag, men det krever sin spiller. Driven går nemlig rett inn i motvinden.

Henrik slår 255 meter på driven, og har like langt igjen. Neste slag halverer distansen igjen. 121 meter betyr 121 meter igjen. Et dårlig innspill betyr at Bjørnstad må chippe inn på greenen. En-metersputten senker han komfortabelt.

Hull 7: Par

Litt skummelt. Her har fem palmetrær blitt satt inn siden forrige runde, og en drive ut mot midten av fairwayen kan ende opp bak disse. Hullet er et par 4 over 391 meter.

Og Henrik begynner med en kraftig drive. 320 yards til venstre, eller 292 meter, noe som gir ham 104 meter til hullet. Ny mulighet for birdie, om wedgen hans fungerer.

Innspillet er finfint, på 100 meter, og nå har Henrik ganske nøyaktig fire meter til hullet.

Men nok en bom, og nok en par.

Hull 6: Par
404 meter, par 4 inn i vinden. Bred fairway, men vanskelig med vinden.

Henrik slår kontrollert ut, 230 meter inn på fairwayen. Han har 166 meter til pinnen, men må passe seg for bunkerne rundt greenen. Men Henrik glimter til, gjør ingen feil, og legger seg to meter fra hullet. Sett den nå, så kommer du deg litt opp fra sumpa.

Men igjen bli putten for dårlig. Ganske irriterende når han med enkelte unntak har gått en god runde. Stang ut på hele front nine, og nå må Henrik storspille i morgen for å greie cuten.

Hull 5: Par

Par 4 over 360 meter. Med en sterk drive er det fullt mulig å sikre seg en birdie for Henrik her. Fairwayen er ganske smal, men hullet er et av de enkleste på banen.

Henrik driver ut 224 meter på fairwayen, og har 132 meter til greenen. Ikke noe spesielt heldig andreslag. han legger den ni meter for langt, og har en lang ti-meters putt om han vil ha birdie.

Men det blir med to slag, og par-putt.

Hull 4: Bogey
Dette hullet er regnet som det vanskeligste par 3 på denne banen. Slår du litt til høyre på den 215 meter lange banen, går du rett i vannet.

Og Bjørnstad er ikke spesielt heldig med dette hullet heller. Første slaget er 196 meter, med 15 meter til hullet, men det andre slaget er et mysterium. Han mislykkes fullstendig, og ender i fairwayen, sju meter fra hullet. Her lukter det bogey.

Henrik misser putten til par og får en ny bogey. Har ikke vært heldig med front nine, og nå er han even på 97. plass.

Og nå er Tiger Woods i ensom majestet på toppen av lista. Åtte under par etter 16 hull er knallsterkt.

Hull 3: Dobbel bogey

Par 4, 373 meter. Et av de vanskeligste drivinghullene på banen. Jo lengre man slår, jo videre blir fairwayen. Det eneste hullet uten bunkere rundt greenen, men det er vanskelig nok uten.

Bjørnstad driver 270 meter ned til høyre på den komfortable fairwayen. Han har 118 meter til hullet. Han har birdie-mulighet nå, med et godt jernslag inn på greenen.

Men han slår i vannet! Straffeslag og drop. Hva skal du gjøre nå? Bjørnstad legger seg inn på greenen, men får nye vanskeligheter. Putten til bogey er bare i overkant av to meter, men han bommer og må se en dobbel bogey.

Dermed raser han nedover lista, og nå er det usikkert om han klarer cuten til i morgen.

Så langt er det Tiger Woods som er dagens navn. Selv om han måtte en tur i vannet på sitt tiende hull, har han nå klatret til lederplass, sju under par. Plassen deler han med tre andre, Phil Mickelson, Ryan Palmer og Camilo Villegas.

Hull 2: Bogey

Par 4, 343 meter. Et godt birdie-hull, og rangert som et av de enkleste på banen.

Henrik klinker til med en ny stordrive. 286 meter og knappe 47 meter til hullet. Ny stor sjanse til birdie. Men innspillet er ganske dårlig, og han havner utenfor greenen. Dermed må han chippe inn til hullet, og får en to-meters putt til par.

Men der tar han kraftig i. Den korte putten blir en bom, og Henrik må ta til takke med en bogey.

Hull 1: BIRDIE!

Bjørnstad startet på back nine, noe som medfører at han avslutter på de første ni hullene.

Hull en er en par 5 over 483 meter, og det er ifølge PGA-tourens hjemmesider mulig å nå greenen på to slag.

Henrik starter bra med en drive på 282 meter, men ender i roughen til høyre for fairway. Han har 200 meter igjen til hullet, men får det litt vanskelig i roughen. Innslaget plasserer ham til høyre, 55 meter fra hullet. Han skal storspille nå for å klare en birdie. 

Men han slår seg lekkert inn på greenen, og denne gangen bommer han ikke på firemeters-putten. Ny birdie, og Bjørnstad har innledet front nine på forbilledlig vis.

Hull 18: Par

Par 4, 405 meter. Hullet er et av de mest berømte i verden, og regnes for å være blant de 500 beste hullene i verden. Her slår spillerne vanligvis inn i vinden, og hullet går for å være vanskelig. Jo lenger man slår, jo mer upresist blir slaget. Litt av en ulempe for kraftslagene til Bjørnstad.

Førsteslaget er 263 meter ut i roughen. Ikke noen heldig åpning, og han har 171 meter til koppen. Han løser problemet ålreit, og har rundt 14 meter til hullet. To slag til par. Putten legger seg fint inn mot hullet, under en meter unna.

Ingen problemer med å putte den til par.

Parkompis Ken Duke har forøvrig puttet seg opp på samme plass som Bjørnstad. Sikkert godt med litt matching for begge to.

Tiger Woods har fått seg en ny birdie og er nå på en delt 16. plass.

Hull 17: Par

Ny par 4, og 383 meter til koppen. En veldig lang green, og vanligvis motvind på dette hullet.

Henrik slår langt ut fra tee. 247 meter mot høyre er fasit, og han har litt under 120 meter til hullet.

Men innslaget er ikke av beste merke. Bjørnstad har nå en 14-yardsputt om han vil ha en nye birdie. Han må chippe inn på greenen og legger seg en meter fra hullet. Senker putten komfortabelt til ny par.

Henrik ligger forøvrig likt med Tiger Woods, som nå har spilt ti hull, tre fler enn nordmannen.

Hull 16: BIRDIE!

Par 4, 340 meter. En vanskelig bane, og en som historisk har brakt tårer i flere enn én golfstjernes øyne. Slår man for langt inn mot greenen får man problemer på veien tilbake.

Igjen er Henrik knallsterk ut fra tee. 263 meter på første slag, og innslaget til greenen legger ballen fire og en halv meter fra hullet. Nå kan du godt begynne å sette birdiene, Henrik.

Og Henrik hører etter. Senker firemeter-putten for birdie, og klatrer bra oppover lista. 31. plass nå.

Hull 15: Par

Par 3, 160 meter. «Enkel» og grei, rake veien til hullet, som er kranset med bunkere. Det vanskeligste med dette hullet er at greene er svært smal. I tillegg blåser det vanligvis sidevind på dette hullet.

Men Henrik går respektløst til verks. Ingen problemer med å nå greenen, og han har i overkant av tre meter til hullet. Kjempespill av 27-åringen!

Men igjen er putten for dårlig. Tre firedeler ypperlig spill, men ennå stang ut på greenen.

Forøvrig har svenske Jesper Pärnevik hatt en middelmådig start på denne turneringen. Etter tolv hull er han bare én under par, og det er noe uventet for den dyktige svensken. På hull én hadde han en sterk eagle, men fulgte umiddelbart opp med to bogeys. Det kan han ikke være spesielt fornøyd med?

Hull 14: Par

405 meter, og en lang par 4. To bunkere på venstre side av greenen som heller nedover mot tee for hull 15. 

Henrik driver veldig langt. 274 meter ut på fairway, og han har 140 meter til hullet. Han har to kamerater, amerikanerne Ken Duke og David Branshaw. Begge har gått par så langt, og spiller klart svakere enn nordmannen.

Bjørnstads innslag ender på greenen, og han har fem meter til koppen. Sterkt av Bjørnstad, og ny birdie-sjanse.

Men putten er noe lang og til høyre, og han må igjen nøye seg med en par. Det står ikke om mye før Bjørnstad klatrer nå, men da må han ha stang-inn på de neste hullene.

Hull 13: Par

En av de lengste par 3 i hele touren. Det er 224 meter til hullet, og ikke nok med det. Tre bunkere kranser en green som heller vekk fra tee\'n.

Henrik slår seg ut på greenen, men har tolv meter til hullet. Han har allikevel en mulighet til birdie her. Men putten er en halvmeter for kort. Ny par, men Bjørnstad er i god form i dag.

Hull 12: Birdie!

Hullet er et av de aller lengste på hele touren. Hele 551 meter til hullet, og par 5 for kraftspillere. Ikke mange kan vente å nå greenen på to slag, og hullet er renovert med nye sandgroper. Vanskelig for golf-toppene, men Bjørnstad har vist en god drive i dag.


Første slag flyter 259 meter ut i fairwaybunkeren, og dermed er det 288 meter til hullet. Bjørnstad har god mulighet til ny birdie nå, om han kan unngå de tallrike sandkassene som kranser greenen.

Andreslaget driver 194 meter mot venstre, og med et fabelaktig tredjeslag trekker Henrik seg inn mot greenen. Han har to meter igjen, og ny sjanse til birdie.

Ingen problemer, og Henrik er nå to under par.

Hull 11: Par

Par 4 over 331 meter. Bjørnstad skal få slite med en stor bunker midt i fairway. Det blir spennende å se hvordan han løser dette hullet.

Bjørnstad løser oppgaven utmerket. han slår seg til greenen med to slag, og er fire og en halv meter fra hullet. kjempespill av Bjørnstad, og ny birdie-sjanse.

Men 14-fotsputten misser, og dermed blir det par for Henrik.

Colombieren Camilo Villegas leder foreløpig dagen med -7, foran Dean Wilson, Scott Verplank, David Toms og svenske Daniel Chopra.

Men Tiger Woods har allerede klort seg til -3 etter fire hull.

Hull 10 (551 yards, 504 meter): Birdie!

Bjørnstad starter på back, det vil si at han spiller banens siste ni hull først, slik at han avslutter med hull 1-9.

Ifølge PGA-sidene er det mulig å nå greenen på to slag. Fairwayen er utvidet med fire meter fra sist, men det er også plantet nye trær rundt banen, slik at et dårlig førsteslag kan få katastrofale følger.

Henrik driver 257 meter ut til høyre på fairwayen, og har 242 meter til hullet. Andre slag er 228 meter langt, men skjærer til høyre, slik at han får seg en tur i sandkassa til høyre for greenen.

Tredjeslaget er langt bedre, ut av bunkeren chipper han seg en meter fra hullet, og får birdiesjanse.

Bjørnstad ekspederer den rett i hullet. Birdie for Drøbak-gutten!