OVERLEVER HAN FJELLENE? I fjor avgjorde Thor Hushovd poengkampen i fjellene. I år er fjellene brattere og flere enn noen gang før. - Ved start i fjor hadde jeg aldri kommet til Paris før. I år vet jeg at jeg kan komme til Paris. Men dette blir tre uker med lidelse, sa Mark Cavendish på dagens pressekonferanse i Rotterdam.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OVERLEVER HAN FJELLENE? I fjor avgjorde Thor Hushovd poengkampen i fjellene. I år er fjellene brattere og flere enn noen gang før. - Ved start i fjor hadde jeg aldri kommet til Paris før. I år vet jeg at jeg kan komme til Paris. Men dette blir tre uker med lidelse, sa Mark Cavendish på dagens pressekonferanse i Rotterdam. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Bla, bla, bla. Jeg får kjøre 85 prosent, da

Cavendish mener han slår Hushovd og rivalene på halv maskin. Men i dag var han diplomat.

|||ROTTERDAM (Dagbladet): - Jeg tenker aldri på noen andre når jeg spurter. Thor? Jeg er raskere enn ham. Tyler? Alle sier at han har en spurtopptrekker i år. Bla, bla, bla. Da får jeg heller kjøre 85 prosent istedenfor 80 prosent, sa Cavendish til nyeste nummer av magasinet Pro Cycling.

Oppgitt Thor
Dagbladet vet at Thor Hushovd er mer enn oppgitt over spurtrivalens uttalelser og psykologiske krigføring i media, men at han utad forsøker å holde en diplomatisk tone.

I alle fall før Touren starter.
Dagen før prologstart (8,9 km) krøp gradestokken over 30 grader her i Rotterdam.
Men da Mark Cavendish møtte pressen, så klarte han for en gangs skyld å være kjølig.
Eller kjedelig om du vil.

- Hvordan er ditt forhold til Thor Hushovd?, spurte en norsk nettavis.

- Thor er en fantastisk rytter. Og jeg håper vi kan gi publikum et like bra show som vi gjorde i fjor, sa briten fra øya Isle of Man.  
Flest mulig etapper
I Sveits Rundt ble 25-åringen beskyldt for ufint spill i spurten på en etappe. Krasjen førte til at Hushovd-kollega Heinrich Haussler ikke kunne være med på Touren i år.

- Det var kontroverser i Sveits. Noen ryttere kritiserte deg. Hva synes du om det, spurte TV2.

- Nå er jeg her for å sykle Tour de France. Jeg har kommet meg bra etter smellen, svarte Cavendish. 

- Kan kampen om den grønne trøya avgjøres i fjellene som i fjor, spurte Dagbladet. 

- Jeg vil prøve å vinne flest mulig etapper, og forhåpentligvis vil jeg da vinne den grøye trøyen, sier mannen som vant formidable seks etappeseire i fjor.
Men som på grunn av Thor Hushovds kirurgiske poengfangst på de innlagte spurtene i fjellene bare ble nummer to i poengkampen.
 
Tre seire
Før fjorårets Tour de France hadde Mark Cavendish vunnet 13 seire. I år har han bare vunnet tre. Men Team HTC-Columbia-rytteren mener han skal være klar.
- Jeg er OK. Man vet ikke hvor bra man er før man starter. Men jeg er i god form, vekta er bra og laget er bra, sier Cavendish.

- Er den grønne trøya hovedmålsettingen?
- Nei, vi må vinne etapper. Hvis vi ikke vinner etapper, så får vi heller ikke den grønne trøya, sier han.

- Hvem er dine fremste rivaler til trøyeseier?
- Jeg snakket med Tyler (Farrar) her om dagen. Han virket i kjempeform. Oscar (Freire) har vært bra i år, sier Cavendish.
- Og selvfølgelig kan man ikke glemme Thor, sier Mark Cavendish.
Sånn for sikkerhets skyld.