Blackburn pleier Gamsten med sprøyter

Spiller igjen med ødelagt ribbein.

(Dagbladet.no): For 12 dager siden pådro Morten Gamst Pedersen seg et ribbeinsbrudd og meldte forfall til landskampen mot Serbia. Allerede søndag spilte han 90 minutter for Blackburn mot Tottenham.

Det klarte han fordi klubben ga ham en sprøyte med lokalbedøvelse før avspark.

Blackburn-manager Mark Hughes gjentar gjerne sprøytesettingen på den norske landslagsvingen. Det kan skje igjen når Rovers møter Feyenoord i Uefa-cupen i kveld.

- Hvis han føler at han trenger sprøyter før kamper, så får han det, sier Hughes til lokalavisa Lancashire Evening Telegraph.

Den britiske klubben prøver å begrense bruken av smertestillende bare til kamper.

- Han måtte ha en injeksjon før søndagens kamp, men vi prøver ikke å gi han dem under treninger. Han må bare komme seg gjennom det, fordi hvis det blir overlapping så blir effekten dårlig, sier Hughes.

Gror om fem-seks uker

Den tidligere Wales-landslagssjefen er glad for at Gamsten klarer å spille matcher, selv om det til tider kan være smertefullt. Hughes mener at helsa til 24-åringen ikke settes i fare.

TROSSER SMERTENE: Morten Gamst Pedersen får så mye smertestillende sprøyter han vil av Blackburn-manager Mark Hughes. Her er nordmannen i duell med Chelseas Joe Cole, i kveld møter Rovers nederlandske Feyenoord. Foto: Scanpix/Ap
TROSSER SMERTENE: Morten Gamst Pedersen får så mye smertestillende sprøyter han vil av Blackburn-manager Mark Hughes. Her er nordmannen i duell med Chelseas Joe Cole, i kveld møter Rovers nederlandske Feyenoord. Foto: Scanpix/Ap Vis mer

- Vi regner med at det tar fem-seks uker før det gror, men det er ikke farlig for ham. Hvis noe sto i fare for å ryke, eller noe annet katastrofalt, så ville han ikke spilt. Men vi har fått beskjed om at det er usannsynlig, sier Hughes.

Gamstens sprøyteforbruk minner om episoden med landslaget i fjor høst, da Norge-lege Thor Einar Andersen nektet å sette en smertestillende sprøyte på Start-ving Alex Valencia.

- Nei, jeg har ikke lyst til å kommentere dette. Det er ikke ulovlig å gjøre det, dopingreglementet åpnet for det i 2004, sier Andersen til Dagbladet.no.

Og legger til:

- Det er en medisinsk vurdering som gjøres av Blackburns lege. De får svare for det de gjør selv.

Vil forby bedøvelse på utøvere

Antidoping Norge var svært kritiske Valencia-saken dukket opp for 13 måneder siden, og karakteriserte lokalbedøvende sprøyter som gambling med utøveres helse.

Medisinsk ansvarlig Per Wiik Johansen ser ingen grunn til å fordømme Blackburns sprøytebruk denne gangen.

- Det er langt verre å benytte sprøver i bevegelige ledd, vi er mer skeptiske til det. Dette må sees på en litt ulik måte, sier Johansen til Dagbladet.no.

Likevel ønsker antidopingorganisasjonen å stoppe bruk av smertestillende sprøyter på utøvere.

- Vi ønsker at det skal tilbake på dopinglista på grunn av de helseskadene som kan oppstå. Det er ikke å anbefale generelt sett, sier Johansen.

Gamst-pappa: Uproblematisk

Ernst Pedersen er Glimt-direktør og Gamst-pappa. Han mener det er helt uproblematisk at sønnen spiller med ribbeinsbrudd og får smertestillende injeksjoner før avspark.

- Morten er under løpende overvåkning, det er avklart med lege. Vi har undersøkt dette helt til bånns. For det første er det bare en brist som er i ferd med å gro på plass. Dessuten er det et ribbein langt ned, og framdriften er veldig god.

Han er ikke bekymret for sønnen, som har drevet med alternativ trening i Blackburn for å unngå støt på brystkassa.

- Hvis han får seg en smell så vil det gjøre veldig vondt. Jeg vet ikke om han trenger smertestillende i kampen i kveld, sier Ernst Pedersen.