FÅR VÆRE MED I VM: Oscar Pistorius fra Sør-Afrika får lov til å konkurrere med funksjonsfriske i VM. Pistorius skal løpe 400 meter individuelt og stafett.Foto:
AFP PHOTO/Peter PARKS
FÅR VÆRE MED I VM: Oscar Pistorius fra Sør-Afrika får lov til å konkurrere med funksjonsfriske i VM. Pistorius skal løpe 400 meter individuelt og stafett.Foto: AFP PHOTO/Peter PARKSVis mer

«Blade Runner» skal løpe 400 meter i VM

- Dette er et veldig stolt øyeblikk i livet mitt.

Beinamputerte Oscar Pistorius lar seg ikke knekke av kritikerne. «Blade Runner» blir historisk i årets friidretts-VM.

For første gang skal en funksjonshemmet utøver få konkurrere med funksjonsfriske i VM. Pistorius skal løpe 400 meter individuelt, og han er med i troppen til det sørafrikanske laget på 4 x 400 meter stafett.

- Jeg har drømt i så lang tid om å delta i et stort mesterskap, og dette er et veldig stolt øyeblikk i livet mitt. Det vil være en stor dag for meg når jeg løper ut på banen, og jeg håper jeg vil gjøre landet mitt stolt, forteller Pistorius.

Proteser 24-åringen har amputert begge beina, men løper med spesiallagde karbonproteser. Kritikerne mener han får en fordel mot konkurrentene av å løpe med protesene, og Pistorius har måttet kjempe en hard kamp for å få lov til å konkurrere i beste selskap.

Pistorius forstår at folk alltid vil være skeptiske, men er lei mye av kritikken.

- Jeg liker ikke å bli kalt en juksemaker når jeg vet hvor hardt jeg jobber. Jeg har ofret mye for å komme dit jeg er nå. Hvis protesene mine ga meg så stor fordel, ville alle paralympiere løpt på de samme tidene som jeg har gjort, sier han.

Lang vei til toppen Veien til toppen har vært lang for Pistorius. Lenge ville ikke Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) la ham stille til start, men Pistorius ga ikke opp og tok saken til Idrettens Voldgiftsrett (CAS). Der fikk han medhold, og det åpnet for muligheten til å løpe mot de beste.

Han kvalifiserte seg verken til OL i Beijing i 2008 eller VM i Berlin året etter. Nå er han imidlertid klar, og «persen» på 45,07 sekunder viser at han har noe i et VM å gjøre.

GLAD: Oscar Pistorius er klar for friidretts-VM: Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE
GLAD: Oscar Pistorius er klar for friidretts-VM: Foto: AFP PHOTO/JUNG YEON-JE Vis mer

- Jeg vil være svært fornøyd hvis jeg klarer å komme meg gjennom heatene. En god prestasjon av meg vil være hvis jeg løper jevnt i heatene. Løper jeg i nærheten av persen min, vil jeg bli henrykt, forteller Pistorius.

Første test for Pistorius blir forsøksheatet på 400 meter søndag.

(NTB)