VEKSLET TIL REKORD: Oscar Pistorius (t.h) sendte Ofentse Mogawane videre på det sørarfrikanske laget på 4 x 400 m i natt. Foto:EPA/DIEGO AZUBEL
VEKSLET TIL REKORD: Oscar Pistorius (t.h) sendte Ofentse Mogawane videre på det sørarfrikanske laget på 4 x 400 m i natt. Foto:EPA/DIEGO AZUBELVis mer

«Blade Runner» til stafettfinale

Laget satte sørafrikansk rekord.

Beinamputerte Oscar Pistorius (24) var stolt etter å ha hjulpet Sør-Afrika til finale på 4 x 400 meter stafett i friidretts-VM torsdag.

24-åringen, som ble tvunget av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) til å løpe første etappe, bidro til at laget satte nasjonal rekord i kvalifiseringen.

IAAF krevde Pistorius på første etappe for «å unngå fare for andre utøvere».

«Blade Runner», som han kalles, leverte en perfekt etappe og overlot stafettpinnen til lagkamerat Ofentse Mogawane. Willem de Beer og Shane Victor fullførte til sørafrikansk tredjeplass og rekordtiden 2.59,21 minutter.

USA og Jamaica var eneste lag foran Sør-Afrika.

- Det er utrolig å være del av et lag som har satt nasjonal rekord. Jeg er svært stolt. Å få finaleplass gjør meg enda lykkeligere, sa Pistorius etter løpet.

Også Storbritannia, Tyskland, Belgia, Russland og Kenya kvalifiserte seg til fredagens finale.

24-åringen har amputert begge beina, men løper med spesiallagde karbonproteser. Kritikerne mener han får en fordel mot konkurrentene av å løpe med protesene, og Pistorius har måttet kjempe en hard kamp for å få lov til å konkurrere i beste selskap.

Pistorius greide ikke å kvalifisere seg til den individuelle finalen på 400 meter.

(NTB-Reuters)