Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Bladerunner» dømt til fem år i fengsel

Skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp.

(Dagbladet): Oscar Pistorius er dømt til å sone fem år i fengsel for drapet på kjæresten Reeva Steenkamp. 27-åringen fikk også tre års betinget dom for våpenbruk.

Det ble kjent da dommer i saken, Thokozile Masiba, i dag leste straffeutmålingen for den verdenskjente paralympicsutøveren under rettsmøtet i Pretoria, Sør-Afrika.

Verdensstjernen forholdt seg rolig mens dommen ble lest opp, og hans forsvarer fortalte etter kjennelsen at Pistorius vil levere over alle sine våpen og våpenlisensen til myndighetene.

For litt over en måned siden ble Pistorius funnet skyldig i uaktsomt drap på Reeva Steenkamp, men frikjent på punktene om forsettlig og overlagt drap. Han ble også dømt skyldig for en episode der han avfyrte et skudd på en restaurant.

Ikke nok bevis Dommer Thokozile Masipa mente påtalemyndigheten ikke har klarte å bevise at «Bladerunner» hadde til hensikt å drepe da han skjøt Steenkamp med fire skudd gjennom toalettdøren natt til Valentinsdagen i fjor.

Dommer Masipa vektla at Pistorius har vist tegn til anger, og pekte på at han ikke tidligere er straffet.

Likevel understrekte hun at de to punktene Pistorius er dømt for er grove forbrytelser. Det at han også har hatt opplæring i våpen, og vært på skytetreninger, er skjerpende, mente dommer Masipa.

Ba om ti år Da 27-åringen kom inn i rettslokalene i Pretoria så han rolig ut, og ga forsvareren sin, Barry Roux, en klem før han fortsatte inn i rettssalen.

Forrige mandag vente partene tilbake til retten, hvor både både aktor og forsvarer la fram sine siste appeller.

Der ba aktor Gerrie Nel ba om at Pistorius måtte få ti år i fengsel, mens 27-åringens forsvarere ba om samfunnsstraff og argumenterte med at de ikke mente fengslene i Sør-Afrika kunne ta vare på en handikappet fange.

Forsvarer Barry Roux sa la også vekt på i sin appell hvor mye sør-afrikaneren har lidd mens saken har pågått, samtidig som han nå er blakk.

Dommerens gjennomgang I sin gjennomgang av forrige ukes appeller, fastlo dommer Masipa at fengselsvesenet er vant til å håndtere fanger med handicap, og at det ikke er et argument for at Pistorius skulle slippe fengsel.

Masipa brukte også tid på å kritisere et av forsvarernes vitner, Anette Vergeer. Masipa mente at informasjonen sosialarbeideren, som argumenterte for samfunnsstraff for Pistorius, satt på var utdatert og skuffende, og heller hadde en dårlig innvirkning på Pistorius sitt forsvar.

SKUTT OG DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp natt til 14. februar i fjor. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS / NTB Scanpix
SKUTT OG DREPT: Oscar Pistorius skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp natt til 14. februar i fjor. Foto: AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS / NTB Scanpix Vis mer

Dommer Masipa vektla i sitt sammendrag at Oscar Pistorius har hatt en enormt stor påvirkning på samfunnet, men at det gjennom saken er lagt for mye vekt på Pistorius sin sårbarhet og hans handicap.

Lang rettsprosess En dom for forsettlig eller overlagt drap ville ha medført en fengselsdom, men i Sør-Afrika er den nedre strafferammen for uaktsomt drap samfunnstjeneste.

I august ble den 700 kvadratmeter store boligen hans solgt på billigsalg - for at kostnadene rundt rettssaken skal kunne dekkes.

Det har vært et langt år for Oscar Pistorius, som har vært i retten siden 3. mars i år. I retten har kastet opp av å se bilder av å se Reeva Steenkamps døde kropp bli vist fram, og brøt sammen i tårer da kjærestens siste sekunder ble gått gjennom .

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling