«Bladerunner» sitter isolert 23 timer i døgnet og har solgt alt han eier

Pistorius håper på prøveløslatelse i august.

(Dagbladet): Det siste året har vært av det tøffe slaget for friidrettsstjernen Oscar Pistorius.

Det er nå over ett år siden rettssaken mot ham startet i Pretoria, en sak som gikk helt fram til oktober 2014.

I høst ble 28-åringen dømt til fem års fengsel for drap på kjæresten Reeva Steenkamp. Den dommen ble anket av påtalemyndighetene, som anket både straffeutmålingen og dommen.

Ber og leser i Bibelen Det er fortsatt ikke kommet noen dato for ankesaken, og Pistorius har nå sonet i fengselet Kgosi Mampuru siden i høst.

Tidligere i vår mente flere at Pistorius blir behandlet som «kongelig», men dette avviser en av «Bladerunner» sine advokater.

Advokat Rohan Kruger forteller at sør-afrikaneren er svært ensom i fengselet, at han bruker mesteparten av tiden til å lese i Bibelen og be.

Ifølge Daily Mail er Pistorius isolert 23 timer i døgnet, og har kun én time hvor han kan trene eller drive med aktiviteter.

Har solgt alt Oscar Pistorius ble kjent for hele verden da han som første handikappede utøver fikk konkurrere i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012. «Bladerunner» har vunnet totalt seks gull i Paralympics.

I tillegg til at han nå sitter fengslet, skal friidrettsstjernen være blakk.

Den lange rettssaken skal ifølge advokaten ha kostet Pistorius over 1,2 millioner kroner, og han skal ikke ha hatt råd til å betale sine advokater de siste to månedene.

Til tross for at han nå har solgt alt han har og eier, har 28-åringen likevel ha takket nei til film- og bokforespørsler, forteller Rohan Kruger.

- Han har solgt sin splitter nye Audi, alle klokkene, kunsten og til og med våpnene, sier Kruger.

Håper på løslatelse i august Advokaten sier 28-åringen fortsatt i sjokk over hva som har skjedd, og at de nå jobber for at han kan få prøveløslatelse allerede i august - noe det åpnes for i sør-afrikansk lov.

DØMT: Oscar Pistorius er dømt for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp på Valentinsdagen 2013. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Oscar Pistorius er dømt for å ha skutt og drept kjæresten Reeva Steenkamp på Valentinsdagen 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge sør-afrikansk straffelov må man bare sone en sjettedel av straffen, for deretter å kunne søke om prøveløslatelse og hjemmesoning.

Får 28-åringen innvilget prøveløslatelsen er han blant annet forpliktet til å gå i kirka.

- Forpliktelsene for prøveløslatelsen vil bli lagt på bakgrunn av skjønn. Han kan ikke drikke alkohol eller ta narkotika. Han må delta i psykologisk behandling og ta sinnemestringskurs, forteller advokaten.

Hvis Pistorius slipper fri i august, må han stå for den han er, mener Kruger.

- Uansett hvor han drar, så kommer han til å være Oscar Pistorius. En som er så berømt som ham, kan aldri endre navnet sitt. Det ville vært å stikke fra ansvaret, og fornekte det som har skjedd.

Når han slipper ut, ønsker 28-åringen å jobbe med barn.

- Oscar ønsker å jobbe med barn, uansett hva slags muligheter som dukker opp, sier advokaten ifølge Telegraph - som også minner om at Pistorius i 2011 fortalte om at han ønsket å jobbe på en skole i Mosambik - istedet for å fortsette idrettskarrieren.

JOBBE MED BARN: Ifølge Oscar Pistorius sin advokat ønsker 28-åringen å få jobbe med barn når han slipper ut av fengsel. Foto: NTB Scanpix
JOBBE MED BARN: Ifølge Oscar Pistorius sin advokat ønsker 28-åringen å få jobbe med barn når han slipper ut av fengsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer