Blair skammer seg

Statsminister Tony Blair synes voldelige engelske bråkmakere er «en skam for nasjonen».

De to siste nettene har flere hundre hooligans laget kvalm og havnet i klammeri med politiet på Algarve-kysten i Portugal. Også i enkelte engelske byer var det opptøyer etter nederlaget mot Frankrike.

Mens tilhengere fra andre nasjoner stort sett har oppført seg som folk, har det igjen florert med bråkmakere i de engelske supporterternes rekker. Natt til onsdag ble 33 briter arrestert som følge av opptøyer i feriebyen Albufeira.

Noen få

- Det er viktig å peke på at de som driver med slikt tilhører et lite mindretall. Jeg tror ikke det er snakk om fotballfans i det hele tatt. De bringer skam over landet vårt, og de bringer skam over det store flertallet av supportere som bare vil se fotball og ha det artig, sa Blair på et spørsmål i Parlamentet onsdag.

Det har vært diskutert om England kan bli sparket ut av mesterskapet, men det er neppe sannsynlig. UEFA-president Lennart Johansson har sagt at laget ikke vil bli holdt ansvarlig for tilhengernes oppførsel, og UEFAs mediesjef William Gaillard gjentok det i dag.

- Det som er skjedd til nå, har skjedd i den samme baren i Albufeira der det har vært bråk flere kvelder på rad. Det er de samme som står bak hver gang. Det er et problem for lokale portugisiske myndigheter, ikke for oss. Det samme skjer i puber i London og Hongkong, og vi kan ikke stille Englands fotballandslag til ansvar for alt som skjer i verden, sa han.

Fylla har skylda

- Fotball behøver ikke å være en ingrediens for at fulle engelskmenn skal lage bråk i feriebyer om sommeren, la han til.

David Swift, leder for de britiske politifolkene som hjelper til å holde orden på engelske tilhengere under EM, avviser at det ligger organisert virksomhet bak opptøyene.

- Dette er ikke organisert kriminalitet, men fylleherjinger, sa han.

(NTB)