Blakke før sesongstart

To uker før sesongstart i langrenn er det satt total stopp for pengebruken på landslaget. Elitelaget har en budsjettsprekk på 200.000 kroner, og løperne kan i verste fall bli pålagt å betale treningsleirer sjøl.

Thomas Alsgaard reagerer sterkt på at ledelsen ikke vil bruke penger til den nødvendige elitesatsingen.

- Det er vanskelig å forstå. November er den aller viktigste måneden i sesongoppkjøringa. Jeg registrerer at Skiforbundet har et stort overskudd, og da må det vel være en feilprioritering en plass, sier Alsgaard til Dagbladet.

Overforbruk

  • Landslaget har ikke et reelt underskudd, men et overforbruk på 200000 kroner så langt i år. Overskridelsene skyldes blant annet en samling i USA, der mat og hotellutgiftene ble større enn ventet.
  • Enkelte av løperne har ytret ønske om å reise på treningsleir til Nord-Norge, eller Kiruna i Nord-Sverige for å få stabile snøforhold. De har fått beskjed fra forbundet om at de i så fall må betale reise og opphold sjøl.
  • Faktum er at landslaget ikke kan bruke penger i november, hvis de i det hele tatt skal ha råd til å sende løperne på verdenscupstevner før nyttår.

Det ironiske er at langrennskomiteen egentlig har nok penger, men hver komité i skiforbundet er pålagt å ha et budsjettoverskudd på 1,4 millioner kroner. Derfor nekter sjefen i langrenns-administrasjonen Per Nymoen å bruke mer penger. Totalt sett går Skiforbundet med et overskudd på 10-11 millioner i år.

- Heldige

- Det er med pengene i Skiforbundet som pengene i statskassa. De pengene som er der er øremerket, og skal gå til andre ting, sier Nymoen.

Han er ikke villig til å bruke av pengereservene for å få til en best mulig sportslig løsning.

- Nå ser det jo ut til at vi er heldige og får snø her på Østlandet, dermed blir ikke dette noe problem. Vi har gratis hoteller og opphold blant annet i Gålå i Gudbrandsdalen, sier Nymoen og legger til:

- Det er flere i langrennsmiljøet som må være med å ta kritikk for den økonomiske situasjonen.

Kritisk til Jensen

Thomas Alsgaard er like fullt kritisk til forbundets holdninger. Fredag gikk vår fremste langrennsstjerne hardt ut mot skipresident Jan Jensen på sin egen hjemmeside.

- Lurer Jan Jensen oss? spør han i overskriften på sin siste oppdatering.

Alsgaard finner det besynderlig at Jensen snakker om stor sponsortilgang, og rekordoverskudd i Skiforbundet i avisene, samtidig som løperne trues med å måtte betale samlinger sjøl.

- Bør ikke pengene gå til aktivitet slik at man kan skape de resultatene næringslivet forventer? skriver Alsgaard.

Overfor Dagbladet er Alsgaard enda mer kritisk.

Egen verden

- Man skulle jo tro Jensen lever helt i sin egen verden, sier han.

Jan Jensen avfeier kritikken.

- Dette bunner vel i at grunnlaget for Alsgaards kritikk er feil. Faktum er at vi aldri har brukt så mye penger på elitesatsingen som i år. Totalt er det vel 18-20 millioner kroner det satses, og det er to millioner mer enn fjoråret, sier Jensen til Dagbladet.

Han mener pengebruken i langrennskomiteen er et internt anliggende, og vil ikke uttale seg om overskridelsene.

- Når det gjelder overskuddet i Skiforbundet, så er det penger som stort sett stammer fra pengeautomater og lotterier. Disse pengene er via politiske vedtak øremerket rekrutteringsarbeid, sier Jensen.

<B>SINT:</B> Thomas Alsgaard reagerer sterkt på at ikke Skiforbundet vil satse nok på eliteløperne.