NYE MULIGHETER: Landslagssjef Egil Drillo Olsen tok ut 14 potensielle debutanter i troppen som skal til Thailand på nyåret. Samtidig svarte han kritikerne som slaktet innsatsen mot Wales. Foto: Bjørn Langsem  /Dagbladet .
NYE MULIGHETER: Landslagssjef Egil Drillo Olsen tok ut 14 potensielle debutanter i troppen som skal til Thailand på nyåret. Samtidig svarte han kritikerne som slaktet innsatsen mot Wales. Foto: Bjørn Langsem /Dagbladet .Vis mer

- Blank løgn at jeg sa det var en brukbar prestasjon

Drillo om den harde kritikken etter Wales-kampen.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Det norske andslaget møtte hard kritikk fra flere hold etter at kampen mot Wales for to uker siden glapp helt ut av hendene mot slutten, og endte med et småstygt 1-4.

I TV 2-studio reagerte Kjetil Rekdal kraftig på at landslagssjef Egil Drillo Olsen blant annet sa etter kampen at prestasjonen var brukbar, og slo fast at Norge hadde tapt med ti dersom Nederland hadde stått på den andre siden av banen.

Drillo mener seg imidlertid feiltolket da Dagbladet spør han om han fortsatt mener at Norge presterte på et ok nivå.

- Jeg har aldri sagt at det var en brukbar prestasjon, det er blank løgn. Jeg vet at enkle løgner selger bedre enn kompliserte sannheter, men jeg har sagt at prestasjonen var bedre enn resultatet, og det skal jaggu ikke mye til når du taper 1-4, sier landslagssjefen.

Wales så annerledes på kampen
Rett skal være rett - og uttalelsen Kjetil Rekdal kommenterte ligger fortsatt referert eksempelvis på fotballforbundets egne hjemmesider:

«Det føles veldig rart. Vi gjorde en forferdelig åpning på kampen, og etter det syns jeg prestasjonen var brukbar. Da jeg satt og håpet på 2-2 fikk vi to imot på slutten, begge på tabber. 1-4 føles helt jævlig», er Drillo sitert på kort etter kampslutt.

Likevel står landslagssjefen på at resultatet ikke forteller hele sannheten om oppgjøret i Cardiff, og peker på hva waliserne selv sa om kampen.

- Nå hadde forøvrig Wales et helt annet syn på den matchen enn det norske journalister hadde. Jeg har sett kampen et par ganger til på dvd, og da fløyta går for full tid, vet du hva de to walisiske kommentatorene sier? «Jøss, for en merkelig fotballkamp. For fem minutter siden så det ut som en 2-2-kamp, og så ender den 4-1.» Hadde jeg sagt noe sånt, så hadde jeg vel blitt enda mer driti ut enn det jeg ble, sier Drillo.

Ikke overraskende at waliserne er bedre
I dagene etter nederlaget i Wales har mye om landslaget blitt diskutert, men kanskje spesielt nivået på enkeltspillerne.

I et intervju med Dagbladet fulgte Lars Tjærnås opp med en dyster analyse, og sa, satt på spissen, at «vi har på grensen til et møkkalag individuelt sett.»

Uten å gå så langt, er Drillo langt på vei enig i Tjærnås' vurdering av nivået enkeltspillerne ligger på.

- Men se på hva Wales har, åtte-ni av spillerne spiller mer eller mindre fast i Premier League. De spiller på et langt høyere nivå når du ser på en ligaindeks, klubbindeks enn det de norske spillerne gjør, så det er ikke noe rart eller noen overraskelse at de holder et litt høyere nivå individuelt enn de norske spillerne individuelt sett, sier landslagssjefen.

- Hvis vi erkjenner at vi individuelt sett ligger litt under Wales og en god del andre nasjoner, hvor vil du plassere oss i europeisk sammenheng?

- Det blir håpløst å rangere. Nå har jo Wales fått fram en spesielt god årgang, og de har vel heller aldri hatt så mange spillere på topp i Premier League som de har akkurat nå. Ikke bare spillere, de har stjernespillere som Bale, for eksempel, sier Drillo.

Ikke det verste Drillo-året
Stortapet i Wales gjorde landslagsåret 2011 til et av Egil Olsens dårligste som sjef for Norge, men som Drillo korrekt korrigerer NTB og Dagbladet på - det ble ikke det aller verste.

I år endte det med fire seire, en uavgjort og fire tap, og 10-10 i målforskjell. I 1991 endte imidlertid Drillos med tre seire, tre uavgjort og tre tap, og 10-8 i målforskjell.

- Egentlig er vel 4-1-4 bedre enn 3-3-3, du får mer poeng med det, påpeker Drillo.

- Men ja, vi har nok spriket litt mer. Vi har vært veldig gode og veldig dårlige i løpet av sesongen, sier han.

Advarer mot Island
Uansett vil ikke Drillo fastslå at Norge er favoritter til å gå videre fra VM-kvalikgruppa som åpnes neste høst.

- Slovenia og Sveits kjenner jeg foreløpig litt for dårlig, men jeg innbiller meg at Sveits i hvert fall har et lag i fremgang. Slovenia kanskje ikke like mye, men der er jeg litt på tynn is per i dag, sier Olsen, og advarer i stedet mot en gammel kvalikkjenning av Norge:

- Det jeg er helt sikker på er at Island kommer til å ta flere poeng enn de har gjort på lenge, lenge. Dels på grunn av spillermateriellet de har, de har mange gode unge spillere, og dels på grunn av det Lars Lagerbäck tar med seg inn rundt laget. Det kan i så måte ha sine positive sider det at vi møter Island tidlig, for det kan være de får en positiv oppsving etter hvert, sier Drillo til Dagbladet.

Men først venter altså Thailand-tur og utprøving av nye spillere - som kanskje i det minste kan gjøre oss til kandidater til favorittstempelet før VM-kvaliken.