- Blant de fem beste spissene

Freddy dos Santos er i ferd med å skyte Vålerenga til fornyet Tippeligakontrakt, ikke verst for en avdanka høyreback.

ULLEVAAL (Dagbladet): For VIF-trener Kjetil Rekdal er ikke snau i sin karakteristikk av banens beste i går.

- Vi har ikke noe spissproblem. Freddy (dos Santos) er blant Tippeligaens fem beste spisser. 10 mål på 17 kamper som spiss er et bra snitt. Ikke mange matcher det, sier Rekdal, og framholder at det offensive løftet med dos Santos og Morten Berre de siste kampene er årsaken til at VIF plustelig ser ut som et lag med sjøltillit.

- I denne kampen var vi jo ekstremt effektive. Vanligvis når jeg reiser hjem etter kamp ergrer meg over alle sjansene vi har misset, sier Rekdal.

- Stang inn

For de fleste i Vålerenga forklarer oppturen de siste kampene med at marginene har begynt å gå deres vei.

- Vi har hatt stang inn i det siste. Og da ser det ut som det blir stang inn for hele laget, sier dos Santos, som så smått begynner å føle seg som spiss.

- Ja, nå gjør jeg vel det. Det var litt frustrerende å lese i avisa at VIF hele tida skulle ha en ny spiss. Men det gjør jo ingenting at jeg får en makker, gjerne en som er litt større og sterkere enn meg, he, he. Bare jeg slipper å spille back igjen, så er jeg fornøyd. Aldri mer høyreback, humrer VIFs toppscorer.

Og Rekdal antyder at det kan skje. Tromsø-spiss Peter Kovacs er et aktuelt navn som makker for dos Santos. Før gårsdagens kamp gikk ungareren ut i avisa Nordlys og sa at han forlot TIL om de rykket ned.

- Ja, Kovacs er et interessant navn. Han skapte trøbbel for oss i denne kampen, selv om det aldri ble farlig. Men først må vi berge plassen. Før det vet vi ikke hva vi har å rutte med, sier Rekdal.

Etter å ha passert Lyn, Tromsø og Molde i ett jafs på tabellen, så er Rekdal langt mer optimistisk med tanke på å holde plassen i Tippeligaen.

- Ja, med seier her i kveld økte sjansene med 50-60 prosent på å stå i Tippeligaen. Vinner vi mot Lyn er vi sikret. Men alt kan fortsatt skje. Vi er langt fra sikret ennå.

Harmoni

Vålerenga-kaptein Tom Henning Hovi dannet en stoppertrio sammen Rekdal i går. Og det gikk veldig fint.

- Så lenga Reka slipper å løpe, så er han bra, han. Planen var at han bare skulle ligge og plukke ballene, og at jeg og Piroja skulle ta duellene med Årst og Kovacs. Det gikk jo fint, gliser Hovi, som føler at harmonien og roen har senket seg etter mye turbulens tidlig i høst.

- Ja, jeg vil ikke si at det er på grunn av de spillerne som er borte at vi er bedre. Men det er blitt litt mindre ting å ta hensyn til. Vi slipper noen småtterier hele tida, og det er positivt for miljøet.

JUBELGUTTEN: Freddy dos Santos overfalles av David Hanssen etter å ha gitt Vålerenga ledelsen 1- 0 mot Tromsø. VIF har endelig fått en målfarlig spiss i den gamle backen. - Jeg spiller med stadig bedre sjøltillit, som resten av laget, sier dos Santos til Dagbladet.