GØY Å VÆRE GOD: Magnus Carlsen har trukket fram at han har det gøy som en av forklaringene til at 2012 kan bli hans beste år som sjakkspiller hittil. Prestasjonene gjør ham til åpenbar kandidat til Folkets Idrettspris. Her med verdensmester Vishy Anand.
Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
GØY Å VÆRE GOD: Magnus Carlsen har trukket fram at han har det gøy som en av forklaringene til at 2012 kan bli hans beste år som sjakkspiller hittil. Prestasjonene gjør ham til åpenbar kandidat til Folkets Idrettspris. Her med verdensmester Vishy Anand. Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

- Blant mennesker er nok jeg den beste

Verdenstoerens melding sier mye om hvorfor Magnus Carlsen kan vinne Folkets Idrettspris.

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

(Dagbladet): - Magnus er ikke her blant oss, han er i verdensrommet. Men blant mennesker er nok jeg den beste, sa den russiske sjakkstormesteren Vladimir Kramnik med et smil nylig.

Da hadde han nettopp sett sin eneste overmann på verdensrankingen, Magnus Carlsen, slå den legendariske verdensrekorden til Garry Kasparov fra 1999, med seier i prestisjeturneringen London Chess Challenge.

Den offisielle lista kommer ikke før 1. januar, men resultatet er allerede klart: Nordmannen vil bli sjakkspilleren som har oppnådd den høyeste ratingen noensinne.

Sånn sett overgår nok prestasjonene i 2012 selv det Carlsen gjorde i 2009, da han vant Folkets Idrettspris for første gang. Det året avsluttet han med å innta toppen av verdensrankingen som yngste spiller noensinne, en posisjon han nesten ikke har lånt bort siden.

Har det gøy
- Den høyeste ratingen noensinne - jeg er strålende fornøyd med å ha oppnådd det, men jeg gleder meg til det som kommer. Jeg skal bare fortsette å ha det gøy, det har fungert bra for meg i det siste, sa Carlsen smilende fra podiet etter triumfen i London, og det virker som om nettopp det kan være en av nøklene til suksessen.

22-åringen har også i år styrket sin posisjon som et av landets mest ettertraktede sponsorobjekter innen idretten, og navnet hans vokser stadig internasjonalt, i takt med alt det utenomsportslige han får oppleve.

I februar ble han hyllet som «sjakkens Mozart» foran 15 millioner seere i det velrenommerte aktualitetsmagasinet 60 Minutes, noen uker senere fleipet han med Stephen Colbert i komikerstjernens populære satireprogram.

Mellom sjakkprestasjonene har det også blitt tid til møter med Apple-styreleder Art Levinson, og kjendiser som Fred Durst og Rainn Wilson.

Vil bli verdensmester
For at også 2013 skal bli gøy, er det jakten på verdensmestertittelen som skal bli vellykket. Den starter i mars, med kandidatturneringen i London. Der deltar de åtte beste sjakkspillerne i verden, unntatt regjerende mester Vishy Anand.

- Jeg vinner ganske mange turneringer og partier, men jeg gjør feil hele tiden. Det er fortsatt mulig å luke ut mange av de feilene, og jeg har fortsatt mye å lære om sjakk, sier Magnus Carlsen i et intervju med Dagsrevyen.

- Og nå blir du verdensmester?

- Det kan jeg ikke si sikkert, men jeg tror jeg har bedre sjanser enn noen andre.