EN KAR Å SE OPP FOR: Eljif Elmas (18) fra Makedonia har imponert Eurosports Eivind Bisgaard Sundet i U21-EM så langt. Her er han fra a-landslagsdebuten mot Spania 10. juni. Foto: Reuters / Stoyan Nenov/ NTB Scanpix
EN KAR Å SE OPP FOR: Eljif Elmas (18) fra Makedonia har imponert Eurosports Eivind Bisgaard Sundet i U21-EM så langt. Her er han fra a-landslagsdebuten mot Spania 10. juni. Foto: Reuters / Stoyan Nenov/ NTB ScanpixVis mer

Stjerner U21-EM 2017

Blant tsjekkiske perler og spanske favoritter er Eljif (18) mannen å se opp for i U21-EM

Sjekk hvem overraskelsene i internasjonal fotball er.

(Dagbladet): I går kveld ble England klare for semifinalene i U21-EM, og i kveld ruller sommerens største utstillingsvindu for fotballspillerne videre med de siste kampene i gruppe B.

I kveld må Portugal vinne med fire mål mot Makedonia for fortsatt å ha sjansen til å nå semifinalene.

Det er de tre gruppevinnerne, samt den beste toeren, som går videre fra gruppespillet.

I den avsluttede gruppe A er det Slovakia som er nummer to med seks poeng og tre plussmål.

Starten på en superkarriere

Portugal har i øyeblikket tre poeng og null plussmål, og makedonerne kommer fra et smertefullt 0-5 mot gruppevinner Spania.

I morgen konkluderes det hele, når Tyskland, Italia og Tsjekkia gjør opp om topp-plasseringene i gruppa.

U21-EM gir ofte en pekepinn på hvilke nasjoner som blir å regne med i de neste seniormesterskapene, og som regel er det minst én spiller som skaper seg en superkarriere etter et godt U21-sluttspill.

Slik blir det i år også, tror Eurosports fotballkommentator Eivind Bisgaard Sundet.

- Sånn er det jo med disse mesterskapene, det er ofte en som går videre og får en kjempekarriere. Sånn har det vært siden Laurent Blanc og Luis Figo spilte, sier Sundet til Dagbladet.

Asensio best

I år er det i så måte forhåndsfavoritten som har innfridd. Real Madrids Marco Asensio scoret hattrick i åpningskampen og er på et annet nivå enn de fleste andre, forteller Sundet.

- Han er den beste jeg har sett til nå i mesterskapet, men han var jo ikke akkurat ukjent fra før, sier Sundet.

For det er andre og mer ukjente spillere som nok også kommer til å få et oppsving etter dette mesterskapet. Først og fremst et par tsjekkere.

Slår Tsjekkia allerede utslåtte Danmark med minst fire mål (antallet kommer an på hvor mye Portugal eventuelt slår Makedonia med, og resultatet mellom Tyskland og Italia i samme gruppe), kan tsjekkerne avansere til semifinalen.

En stor del av æren for den prestasjonen skal Michal Travnik ha. 23-åringen spiller i tsjekkiske Jablonec som ble nummer sju i den tsjekkiske ligaen i år.

Tsjekkiske talenter

I 3-1-seieren mot Italia var han banens gigant. Overraskende nok.

- Ja, det er jo det, og jeg har jo aldri hørt om han før, sier Sundet til Dagbladet, og tror ikke han er alene om det.

- De største klubbene tipper jeg har god oversikt over alt som er, mens de nest beste og de bak dem har nok ikke det. Derfor er det også veldig stor sjanse for at noen kjøper inn spillerne som lykkes her etter mesterskapet. Det er mange tilfeldigheter, og mange av disse spillerne kommer til å flytte på seg, sier han.

Bak Asensio og de allerede etablerte engelske ungguttene, som altså er klare for semifinaler allerede, er det flere som har vist seg fram.

I det som kan se ut som en gyllen generasjon tsjekkere har spissen Patrik Schick allerede blitt kjøpt av Juventus, mens Marek Havlik fra Slovacko er en annen som fort kan røre på seg i sommer.

Se opp for Eljif

Men det er flere som har gjort seg bemerket, selv om lagene ikke går til semifinalen i mesterskapet.

- Det er et par slovaker som har vært gode. Milan Skriniar, for eksempel, som spiller i Sampdoria, skal være på vei til Inter, men også Stanislav Lobotka som spiller i danske Nordsjælland har vært god, sier Sundet.

- Og så har du Eljif Elmas fra Makedonia som er født i 1999. Han er den yngste som er her, og debuterte på a-landslaget til Makedonia like før dette mesterskapet. Han kom inn mot Serbia og snudde kampen for dem på egenhånd, sier Sundet.

Tysk b-lag

Til tross for spennende spillere fra de mindre nasjonene, er det som regel de store som går av med seieren til slutt.

Slik blir det også i år, tror Sundet.

- Jeg syns Portugal og Spania har vært de beste lagene så langt, men jeg tror Spania vinner mesterskapet. Det tror jeg de har lyst til selv også, spesielt siden Italia har fem seire totalt og Spania har fire, sier Sundet.

Tyskland har imponert med null baklengs så langt, mye takket være stopperne Kempf og Stark ifølge Sundet, men mangler hele åtte spillere som er med a-landslaget til prøve-VM.

- I tillegg har de to, tre skader, så de har egentlig et rent b-lag på banen her, sier Eurosport-kommentatoren.