Blås videre, Øvrebø...

For neste gang hjelper det Nederland. Esten O. Sæther kommenterer.

VÅR MANN I EM er definitivt ikke dagens mann i Italia, men han er en bra kar for de som liker fotball med mest mulig rettferdighet og flest mulige mål. Dermed ikke sagt at Tom Henning Øvrebø får fortsette sin røffe linje mot holding helt fram til EM-finalen. Til det var det nok en feil for mye i støtteapparatet hans.

Men linjen er det enighet om øverst i det europeiske dommerlauget:

** Forsvarsjukset i straffefeltet skal stoppes.

Om det så stopper Italia.

FOR et par uker siden satt jeg på det nye psykologkontoret til Øvrebø i Oslo og diskuterte hvordan innskjerpingen av regeltolkningene i angripernes favør hadde forandret fotballsporten. I slike vennlige uforpliktende samtaler er det lett å være raus på vegne av de artigste delene av spillet. Det er ganske annerledes for den dommeren som skal overføre prat til virkelighet.

Det merket engelske Howard Webb i går og det merker Øvrebø i dag. Begge fulgte UEFAs at innskjerping av at forseelser innenfor straffefeltet skal bedømmes på lik linje med tilsvarende som gjøres utenfor.

Webb dømte straffe for trøyeholding og Øvrebø fulgte opp med det samme da den italienske midtstopperen Panucci la venstrehånda si over skulderen til rumenske Daniel Niculae. Begge blåste rett.

Dessuten dømte de i favør av det fotballspillet de fleste vil se.

HOVEDROLLE: Tom Henning Øvrebø har gitt en korrekt straffe, og italienerne reagerer med sedvanlig forbløffelse. - Det er derfor UEFA helst bør la Tom Henning Øvrebø og de andre tøffe dommerne blåse videre, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/SCANPIX
HOVEDROLLE: Tom Henning Øvrebø har gitt en korrekt straffe, og italienerne reagerer med sedvanlig forbløffelse. - Det er derfor UEFA helst bør la Tom Henning Øvrebø og de andre tøffe dommerne blåse videre, skriver Esten O. Sæther. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

AKKURAT NÅ er det Nederland som spiller slik. Det er det laget som har flest offensive spillere i form, de mest følsomme føttene som ikke skal kappes i ankelhøyde og flust med potensielle målscorere som trenger beskyttelse.

I en tøffere fotballfortid kunne både den flotte frispillingen som ga 2 - 0 og festavslutningen til 4 - 1 vært stoppet ved hjelp av frispark. Frispillingen startet med en van Nistelrooy-piruett ute ved dødlinja som skapt for bli sparket i stykker, mens Sneijders vending før det siste langskuddet kunne vært klippet av med en mindre dressert midtstopper tettere i hælene.

DET er nettopp dressur det er snakk om; en systematisk, langvarig inntrening av at det ikke lønner seg å bryte regel etter regel for å stoppe det offensive spillet. Over tid har det gitt mer lekeplass for en friere angrepsfotball, noe som igjen sender signaler til yngre spillere om at framtida tilhører de som behersker kunsten å prege spillet.

Det er litt av grunnen til at Nederland minst kom opp på Portugals toppnivå i denne turneringen med oppvisningen mot Frankrike. Begge lag har lette driblere og spillfordelere som har fordel av en bedre beskyttelse av de offensive ferdighetene, og så har de passe med flaks.

ENDA en kamp avgjorde nederlenderne mot spillets gang, og nå fikk de dessuten dommerhjelp. Franskmennene skulle hatt straffe på 0 - 1 akkurat som italienerne skulle fått godkjent sitt 1 - 0 mål på Luca Tonis heading. Det var ingen offside. Øvrebø-assistent Jan Petter Randen viftet feil.

Slike feil er til å forstå. De gjelder noen centimetere som skal måles i løpet av et par tiendedels sekund.

Det å stoppe holdingen i straffefeltet pluss alt det andre jukset krever like kjappe avgjørelser. Forskjellen er at slik dømming vil ha effekt på all verdens baner i år framover.

Det er derfor UEFA helst bør la Tom Henning Øvrebø og de andre tøffe dommerne blåse videre.

Blås videre, Øvrebø...

For hvem vil ikke se Nederland score enda flere slike mål?