Blåste i FIFA-reglene

Ledelsen ved Ellis Park stadion har skylda for at 43 døde under en fotballkamp i april: De brøt reglene fra FIFA.

Det hevdet advokat Kevin Atwell overfor en ulykkeskommisjon onsdag.

Kampen mellom Orlando Pirates og Kaizer Chiefs ble startet som planlagt 11. april, til tross for at stadionanlegget Ellis Parks generalmanager George Stainton hadde sett kaos ved en av portene.

FIFA har en regel som tilsier at en kamp ikke skal settes i gang hvis ikke alt er under kontroll.

Da Stainton onsdag fikk spørsmål fra Atwell om hvorfor han ikke stoppet kampen da han så flere døde mennesker bare minutter etter avspark, svarte Stainton at han ikke torde.

Frustrasjon

- Hvis jeg hadde stoppet kampen, hadde det ikke fått opp farten på evakueringen av de skadde. Det ville bare skapt ytterligere frustrasjon, sa Stainton.

Kampen ble stoppet etter 40 minutter, og da beordret Stainton at levende bilder av de døde skulle vises på storskjermen.

- Jeg ville folk skulle bli så sjokkert at de forsto hvorfor vi stoppet kampen, fortalte Stainton.

En time før avspark så generalmanageren folk som klatret over stadionportene, men regnet med det var kriminelle som ville inn.

Disse kastet flasker og murstein mot Stainton, som ble truffet.

For mange tilskuere

Vitner har fortalt at nærmere 120.000 mennesker var ved Ellis Park denne dagen, en stadion som kun tar halvparten.

Sikkerhetsgjerder i stål ble bøyd, og 1200 sikkerhetsfolk og 200 polititjenestemenn var ute av stand til å stoppe kaoset.

Kommisjonen ble utnevnt av president Thabo Mbeki for å finne årsaken til tragedien, og for å finne ut hva sør-afrikanske myndigheter kan gjøre for å unngå en repetisjon.

Høringene er ventet å vare i to uker til, før de deretter tar pause til 20. august.

(NTB)

DREPT UNDER KAMPEN: Nesten 50 mennesker ble drept i kaoset som oppsto under fotballkampen mellom Kaizer Chiefs og Orlando Pirates.