KJEMPER VIDERE: Sepp Blatter beklager uttalelsene om at det ikke finnes rasisme på fotballbanen, men har ikke tenkt til å følge anmodningene om å trekke seg. Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Hartmann/Files
KJEMPER VIDERE: Sepp Blatter beklager uttalelsene om at det ikke finnes rasisme på fotballbanen, men har ikke tenkt til å følge anmodningene om å trekke seg. Foto: SCANPIX/REUTERS/Christian Hartmann/FilesVis mer

Blatter: - Jeg beklager på det sterkeste

Men FIFA-presidenten har ingen planer om å trekke seg etter rasismeutspill.

(Dagbladet): Onsdag kom Fifa-president Sepp Blatter med to likelydende utsagn i intervjuer med Al Jazeera og CNN som ikke bare vakte oppsikt, men også harme i store deler av fotballverdenen.

- Det finnes ikke noe rasisme. Kanskje kommer en spiller med et ord eller en gest mot en annen som ikke er korrekt, men den som blir rammet av det, bør si at det bare er et spill, og at de befinner seg i en kampsituasjon, sa Blatter til CNNs Pedro Pinto, og la samtidig til at det meste kunne løses med et vennskapelig håndtrykk etter kampslutt.

Særlig i England, som har vært en foregangsnasjon i bekjempelsen av rasistiske holdninger på og utenfor banen, er det mange som har reagert på sveitserens ordvalg. Lederen i spillerforeningen, Gordon Taylor, tok til orde for at 75-åringen hadde brukt opp tabbekvoten og nå burde tre til side, mens Manchester United-midtstopper Rio Ferdinand konfronterte Blatter direkte på Twitter.

Blatter kom seinere med en korrigerende uttalelse på Fifas hjemmesider der han hevdet han hadde blitt misforstått, men ble i stedet møtt med latterliggjøring av bildevalget i meldingen hvor han står i hjertelig omfavnelse med det svarte Fifa-medlemmet Tokyo Sexwale fra Sør-Afrika. Heller ikke forsøket på å drive brannslukking i et intervju med Fox Soccer var spesielt elegant.

Smerter I et intervju med BBC erkjenner han nå at han formulerte seg klønete og legger seg flat, og at kommentarene hans forårsaket en «alvorlig episode» etter at han brukte «uheldige ord» som han «angret på det sterkeste»:

- Det smerter, og det smerter fortsatt, for jeg kunne ikke sett for meg at det skulle skape slike reaksjoner. Når man har gjort noe som som ikke var fullstendig korrekt, kan jeg bare beklage til alle dem som ble støtt av uttalelsene mine, sier Blatter.

Selv om han har blitt møtt med bred fordømmelse og anmodninger om å si fra seg internasjonal fotballs tyngste tillitsverv har han ingen intensjoner om å trekke seg fra presidentstolen han har sittet i siden 1998.

- Jeg kan ikke slutte. Hvorfor skulle jeg det? Når du står overfor et problem, er du nødt til å konfrontere det problemet. Å trekke seg unna ville være både urettferdig mot og i strid med min personlighet, min kamplyst og min energi.

Nulltoleranse Nå tar han til orde for å slå hardt ned på all form for rasisme i fotballen:

- Nulltoleranse. Dette har vært en lærepenge for meg også.

Blatters beklagelse møtes med aksept av styreformannen i det engelske fotballforbundet (FA), David Bernstein. Tidligere i uka tok FA sterk avstand fra hva Fifa-presidenten hadde sagt i tre TV-intervjuer.

- Herr Blatter har gjort det klart at han ikke kommer at han ikke kommer til å trekke seg, men unnskyldningen han kom med i dag var en nødvendighet. Hans opprinnelige uttalelser var både gale og uansvarlige. Som jeg har sagt mange ganger: Med makt følger ansvar, og jeg - i likhet med alle andre i framtredende posisjoner i idretten - er nødt til å forsikre oss om at vi lever opp til de verdiene vi fomraner om, sier Bernstein i en uttalelse på FAs hjemmeside.