FUTURISTISK: Slik er det meningen at et av anleggene under fotball-VM i Qatar i 2022 skal se ut. Men nå risikerer den vesle emiratstaten å miste mesterskapet. Foto: AP / Osama Faisal / NTB Scanpix
FUTURISTISK: Slik er det meningen at et av anleggene under fotball-VM i Qatar i 2022 skal se ut. Men nå risikerer den vesle emiratstaten å miste mesterskapet. Foto: AP / Osama Faisal / NTB ScanpixVis mer

Blatter: - Qatar kan miste fotball-VM i 2022

Risikerer ny avstemning.

(Dagbladet): Mange ble overrasket da FIFA 2. desember 2010 tildelte fotball-VM i 2022 til lille Qatar, mens USA, Australia, Sør-Korea og Japan ble slått i avstemningen.

Nå risikererer emiratstaten, med snaut to millioner innbyggere, å miste VM.

Temperaturen i Qatar, som ofte stiger over 50 grader om sommeren, har vært et hett tema helt siden det vesle landet i det hele tatt vurderte å søke, men lovnader om luftavkjølte arenaer skal ha overbevist pampene i FIFA.

Sommer eller vinter?
Nå er temperaturen blitt et tema på nytt.

UEFA-president Michel Platini har bedt om at mesterskapet skal flyttes fra sommeren til vinteren, da temperaturen er tilnærmet perfekt for ballspill.

- Det er umulig å spille fotball i 50 grader, har Platini uttalt, ifølge The Sun.

Blatter advarer
Men å flytte mesterskapet er ikke gjort i en håndvending. Engelske Premier League har allerede bedt om en beslutning for når mesterskapet skal spilles.

Nå advarer FIFA-president Sepp Blatter, som tidligere har fastslått at mesterskapet skal spilles på sommeren, mot at en kalenderendring kan skape trøbbel.

Han tror at de fire andre søkernasjonene kan ta rettslige skritt i form av å be om en endring av avgjørelsen om å gi mesterskapet til Qatar - om emiratstaten ønsker at mesterskapet skal gjennomføres på vinteren.

- For at mesterskapet skal spilles om vinteren istedenfor på sommeren er det nødvendig at Qatar ber om det. Og de vet at de da risikerer at de andre 2022-søkerkandidatene kan ta saken til FIFA slik at det må gjennomføres en ny avstemning, sier Blatter, ifølge The Sun.

Ifølge Sky Sports sendte FIFA i ettermiddag ut en pressemelding der det understrekes at Blatters utspill bygger på et «hypotetisk scenario»:

ADVARER: FIFA-president Sepp Blatter tror de fire andre søkernasjonene til fotball-VM i 2022 vil vurdere rettslige skritt dersom Qatar ber om å flytte mesterskapet fra sommeren til vinteren, ettersom det endrer premissene for avstemningen. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES / NTB Scanpix
ADVARER: FIFA-president Sepp Blatter tror de fire andre søkernasjonene til fotball-VM i 2022 vil vurdere rettslige skritt dersom Qatar ber om å flytte mesterskapet fra sommeren til vinteren, ettersom det endrer premissene for avstemningen. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES / NTB Scanpix Vis mer

- Slik det står nå så er det planlagt at fotball-VM i 2022 skal holdes i Qatar i juni og juli 2022. En potensiell endring må forespørres fra mesterskapsarrangøren, altså Qatar, for så å bli presentert for FIFA for gjennomgang, skriver FIFA i pressemeldingen.

Wikestad håper FIFA tar grep
TV2-profil og fotballkommentator Kasper Wikestad håper Qatar blir fratatt mesterskapet.

- For meg er det mange åpenbare grunner til at de bør fratas mesterskapet. Én ting er 50 plussgrader, men noe annet er at Qatar har en kultur som gjør det å arrangere et fotball-VM vanskelig, sier Wikestad til Dagbladet, og lister opp:

• Homofili:

- Jeg håper noen spillere vil stå fram som homofile innen 2022, og hva gjør FIFA da, ettersom homofili ikke er tillatt i Qatar? Det samme gjelder for homofile supportere, sier TV2-kommentatoren.

• Størrelse:

- Qatar er et lite land, og det er mange supportergrupper som skal håndteres. Det er blitt problemer når supportere fra England, Tyskland, Nederland, Øst-Europa og andre steder møtes i langt større land enn Qatar, sier han.

Wikestad fortsetter:

- Jeg mener Qatar allerede burde vært diskvalifisert som som vertsnasjon av disse grunnene. I tillegg er det selvfølgelig problematisk at et land som ikke aksepterer mennesker fra visse nasjoner og etnisk opphav får VM, sier han.

Tror ikke på endring
Kommentatoren har imidlertid vondt for å tro at FIFA fratar emiratstaten VM:

- Jeg tror ikke det kommer til å skje. For det første er det veldig sjelden at nasjoner fratas et mesterskap de er blitt tildelt, og for det andre er det nok en del mektige personer som vil være redde for hva som kan komme til overflaten hvis de fratas mesterskapet. Man kan jo lure på hva som vil komme til overflaten fra de menneskene som eventuelt vil føle seg forsmådd, sier han til Dagbladet.

HÅPER PÅ ENDRING: TV2-kommentator Kasper Wikestad. Foto: Privat
HÅPER PÅ ENDRING: TV2-kommentator Kasper Wikestad. Foto: Privat Vis mer

Kommentatoren hadde heller sett at mesterskapet gikk til USA eller Australia.

- Australia hadde vært supert, og et nytt mesterskap i USA hadde også vært bra. Fotballen har vært voldsomt på frammarsj der siden de hadde mesterskapet i 1994, sier han.

Blatter kan gi seg
I et intervju med den spanske avisa AS i dag sier forøvrig 77-åringen at han ikke vil ta fatt på en femte periode som FIFA-president hvis det fins en skikket kandidat til å etterfølge ham.

- Jeg vil ikke fortsette så lenge det finnes minst en kandidat som er klar for å fortsette mitt arbeid. Det viktigste for meg er at personen som tar over FIFA, gjør det med ønske om globalisering av fotballen, slik vi har utviklet den de siste årene, sier han, ifølge NTB.