Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blatter: - Rart at Brasil har startet VM-forberedelsene så seint

FIFA-presidenten kritiserer sommerens vertsnasjon.

LEGGER LISTA HØYT: FIFA-president Sepp Blatter kan ikke huske noen annen VM-arrangør som har ligget så på etterskudd som brasilianerne gjør nå. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB Bcanpix
LEGGER LISTA HØYT: FIFA-president Sepp Blatter kan ikke huske noen annen VM-arrangør som har ligget så på etterskudd som brasilianerne gjør nå. Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters / NTB Bcanpix Vis mer

Sepp Blatter kritiserer brasilianerne for å ha startet forberedelsene til sommerens fotball-VM altfor sent.

Den mektige lederen av Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) kan ikke huske noen annen VM-arrangør som har ligget så på etterskudd som brasilianerne gjør nå.

- Brasil fant ut altfor sent hva som krevdes av dem. Jobben med VM-forberedelsene kom altfor sent i gang. Det er rart, for det er ingen arrangør som har fått så god tid til å forberede et fotball-VM som brasilianerne. De har hatt sju år på seg, sier Blatter.

Han har erfaring med ni VM-sluttspill. Det første han var involvert i, som generalsekretær i FIFA, var mesterskapet i Argentina i 1978. Han jobbet som utviklingsleder innen for FIFA-systemet i 1975, ble generalsekretær og deretter president i 1998.

Seks av de tolv VM-arenaene i Brasil ble ikke ferdige innen tidsfristen som var satt 31. desember. Det gjelder arenaene i São Paulo, Curitiba, Porto Alegre, Cuiaba, Natal og Manaus. Dette bekymrer selvsagt Blatter og FIFA-ledelsen før øvrig.

Store uløste problemer Det er ikke bare uferdige arenaer som skaper bekymring, for det er flere andre store uløste problemer. Transportsystemet er nedjustert, og det blir fortsatt diskutert hvordan man skal organisere transporten av store skarer fotballtilhengere mellom de ulike byene og arenaene.

Brasil fikk VM i 2007. Da gjaldt det gamle systemet for tildeling av mesterskapet. Dette systemet gikk ut på en rotasjon mellom kontinentene, og i 2014 var det Sør-Amerikas tur.

De andre søramerikanske landene var dessuten enige allerede i 2003 om å støtte Brasil når mesterskapet skulle til Sør-Amerika, så brasilianerne har hatt fire ekstra år, i tillegg til de sju som har gått siden tildelingen, til å forberede seg.

At nasjonen fortsatt ikke er i rute til sluttspillet kommende sommer er derfor svært bekymringsfullt.

Optimist Sepp Blatter sier han ser optimistisk fram mot VM-sluttspillet tross alt. Det har vært mange problemer, og i fjor ble også kontinentcupen rammet av store protester, men heller ikke det har skremt FIFA-presidenten.

- Jeg er ikke kjent for å være pessimist. Derfor er jeg ikke det nå heller. Jeg velger ikke å bekymre meg for mye og ta problemene på forskudd, sier Blatter.

- Under VM kan kanskje protestene bli mer målrettet enn de var under kontinentcupen, dersom det skulle bli protester, men vi kommer til å beskytte fotballen fra dette.

- Det er heller ingen grunn til å tro at brasilianerne kommer til å angripe fotballen direkte, for den er jo som en religion å regne for dem, sier en småbekymret Blatter under et halvt år før fotball-VM sparkes i gang i fotballgale Brasil.

(NTB)