Blatter blander seg inn i «sirkus Ronaldo»

- La ham gå, sier FIFA-presidenten som er æresmedlem i Real Madrid.

(Dagbladet.no): Skal man beskrive FIFA-president Sepp Blatter med ett ord, vil nok stikkord som «kontroversiell» og «eksentrisk» dukke opp.

Blatter er ingen fremmed for verbale sleivspark, ofte av den utidige sorten,

som da han under en tale til UEFA-kongressen sjokkerte tilhørerne ved å snakke varmt for Michel Platinis presidentkandidatur like før valget.

- Som FIFA-president har jeg ingen formening om dette valget, men personlig har jeg en favoritt. Siden 1998 har Platini vært en personlig rådgiver og venn, det kan jeg ikke legge skjul på, sa Blatter den gangen.

Nå spørs det om den 72 år gamle sveitseren ikke har trampet i klaveret igjen gjennom å kaste seg inn i den stadig pågående såpeoperaen rundt Manchester Uniteds Cristiano Ronaldo.

Spesielt med tanke på at Blatter er æresmedlem i Real Madrid.

FIFA-toppen har gitt et intervju med Sky Sport News som kringkastes i kveld, men allerede nå har deler av innholdet i funnet veien til flere britiske morgenaviser.

Vil beskytte spilleren

TVIHOLDER PÅ RONALDO: Sir Alex Ferguson har ingen intensjoner om å selge Cristiano Ronaldo i sommer. Ronaldos landsmann, Carlos Queiroz, derimot, ser ut til å ende som ny, portugisisk landslagssjef. Foto: AP/Scanpix
TVIHOLDER PÅ RONALDO: Sir Alex Ferguson har ingen intensjoner om å selge Cristiano Ronaldo i sommer. Ronaldos landsmann, Carlos Queiroz, derimot, ser ut til å ende som ny, portugisisk landslagssjef. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Fotballens mektige mann har siden han overtok sjefstolen i FIFA fra brasilianeren João Havelange i 1998, blitt beskyldt for å representere en grådighetskultur, særlig fra engelsk hold anført av Andrew Jennings som har gjort det til sin livsoppgave å avdekke korrupsjon i det internasjonale fotballforbundet.

Forholdet mellom britene og Blatter har derfor aldri vært det beste, men om det er derfor FIFA-presidenten tar tydelig i parti på spørsmål om Ronaldo og Real Madrids tidvis intense flørting denne sommeren, vites ikke:

- Det viktigste er at vi også må beskytte spilleren, og dersom spilleren vil spille et annet sted, bør man finne en løsning. Dersom han blir i en klubb han ikke er komfortabel med å spille i, gagner det verken spilleren eller klubben. Jeg heller alltid mot å beskytte spilleren, og dersom spilleren vil gå; la ham gå, sier Blatter.

Det har festnet seg et ordtak i fotballkretser som sier at Sepp Blatter er «en mann som daglig kommer opp med 50 ideer; 51 av dem er dårlige».

Slaveri? 

Det spørs hvordan en som sir Alex Ferguson kommer til å reagere på utspillet. Dessuten kan man spørre seg hvorvidt beskrivelsen av overgangsmarkedet som moderne slaveri passer i tilfellene med Cristiano Ronaldo og Frank Lampard, for å trekke fram to av sommerens mest omtalte overgangsspekulasjoner.

The Times påpeker med sedvanlig sarkasme hvordan Lampards nei til 1,3 millioner kroner i ukelønn er et illustrerende eksempel på hvorfor følgende uttalelse fra Blatter i kveldens intervju i beste fall kan kalles kuriøse. Med henblikk også på Cristiano Ronaldos lønningspose er det nok en del av dem som lar seg provosere av fotballpresidentens sammenligning:

- Jeg mener det er for mye moderne slaveri innen fotballen når det kommer til spilleroverganger. Konsekvensen av Bosman-regelen er at klubbene inngår langtidskontrakter for å beholde spillerne. Dersom de vil forlate klubben, er den eneste løsningen å kjøpe seg ut av kontrakten. Vi ønsker å involvere oss i denne typen saker, understreker Blatter.

Blatter blander seg inn i «sirkus Ronaldo»

Selvmotsigelse 

Dette rimer dårlig med hva Blatter sa senest i februar, da idrettens voldgiftsdomstol (CAS) ga den skotske landslagsspilleren Andy Webster medhold i at han kunne kjøpe seg ut av det siste året av en fireårskontrakt med Hearts for å gå til Wigan.

Dette er en avgjørelse som definitivt styrker spillerens rettigheter til økt innflytelse over egen karriere, og har blitt omtalt som like prinsippielt viktig som Bosman-avgjørelsen hvor spillere vederlagsfritt kan forlate en klubb ved kontraktstidens utløp.

- Avgjørelsen CAS falt ned på er veldig ødeleggende for fotballen og er en knusende seier for spillere og agenter som leker med tanken på å annullere kontrakter før de er oppfylt, var Blatters reaksjon på dommen.

Har en forklaring på alt

Engelsk kritikk av FIFA-presidenten, preller likevel av som vann på den berømte gåsa. En Observer-artikkel fra 2002 illustrerer hvordan Blatter har en forklaring på det meste uansett hvor alvorlige beskyldninger som blir framsatt.  

Da han måtte gjøre rede for anklagene om bestikkelser av den afrikanske dommeren Lucien Bouchardeau for å smøre regionale kontakter, valgte Blatter en FIFA-vennlig sveitsisk avis som forum, og understreket at den eneste forbrytelsen han var skyld i, var veldedighet.

- Han (Bouchardeau journ.anm.) sa til meg, med tårer i øynene, at han var en fattig stakkar, etterlatt med ingenting. Derfor ga jeg ham 25 000 dollar av egne penger. Jeg er en altfor godhjertet person, var Blatters «uskyldsrene» bortforklaring.

Kilder: Sky Sports, The Guardian/The Observer, The Times, BBC, FIFA.com, The Independent, Daily Telegraph, Transparency In Sport/Andrew Jennings, Dagbladet.no

Si din mening 

Fotballspillere - overbetalte superstjerner eller ofre for moderne slaveri. Diskutér på Dagbladet.no.

ADVARER UNITED: Sepp Blatter ser helst at Manchester United lar Cristiano Ronaldo gå til Real Madrid.
FORKJEMPER FOR SPILLERRETTIGHETER: Andy Webster (t.v.) gikk rettens vei for å få prøvet saken sitt etter at han brøt kontrakten med Hearts for å spille for Wigan. Her i duell med Ole Gunnar Solskjær.