- Blatter danser ikke på kontoret sitt, men han er rolig. Dette er bra for Fifa

Avviser omkamp om VM i 2018/2022.

(Dagbladet): Fifa-talsmann Walter De Gregorio holdt en selsom pressekonferanse bare noen timer etter at sveitsiske myndigheter aksjonerte mot luksushotellet Baur Au Lac og pågrep flere medlemmer tidlig i morges.

På en morgen de fleste oppsummerer som en skandale for Fifa, mener De Gregorio at dagens hendelser er til det beste for Sepp Blatters organisasjon.

- Timingen er kanskje ikke den beste, men Fifa ønsker denne prosessen velkommen. Vi vil samarbeide fullt ut med den sveitsiske statsadvokaten, og vil etterkomme alle forespørsler om informasjon. I denne konteksten er Fifa den skadelidende part. Det er i vår interesse at alle spørsmål kan bli besvart, sier mediasjefen.

Han ville ikke bekrefte navnene på de pågripne, men understreket igjen og igjen at president Sepp Blatter og generalsekretær Jerome Valcke ikke er involvert.

Samtidig gjorda han det til et hovedpoeng at Fifa i november leverte en rekke dokumenter, inkludert den mye omtalte Garcia-rapporten, til sveitsiske myndigheter.

- Jeg gjentar det igjen: Dette er bra for Fifa. Det er ikke bra for imaget og ryktet, men det er bra for å rydde opp og med tanke på det vi har gjort de siste fire årene. Det hadde ikke vært i vår interesse å gi dokumenter til statsadvokaten i november 2014, hvis vi fryktet disse konsekvensene. Det er ingen hyggelig dag, og vi har andre ting å gjøre, som du vet, men vi ser fram til å få resultatene av dette. Alt annet gir rom for spekulasjoner, og det ønsker vi ikke, sier De Gregorio.

To bomber Grytidlig onsdag morgen aksjonerte sveitsisk politi mot en rekke FIFA-topper, på oppdrag fra det amerikanske justisdepartementet. Visepresident i verdens mektigste idrettsorganisasjon, Jeffrey Webb (50), er blant de arresterte. Totalt er 14 medlemmer av FIFA tiltalt for korrupsjon for over 100 millioner dollar fra begynnelsen 1990-tallet og frem til i dag.

Den andre bomben slo ned ikke lenge etter. Den sveitsiske statsadvokaten avhører ti Fifa-medlemmer som deltok i avstemningene som endte med at VM ble gitt til Russland og Qatar.

I en uttalelse fra den sveitsiske statsadvokaten heter det at det er åpnet kriminalsaker mot ikke navngitte personer, 'under mistanke om hvitvasking av penger og korrupsjon, i forbindelse med tildelingen av verdensmesterskapene i 2018 og 2022.'

Dette er en separat etterforskning fra den som endte i razzia på luksushotellet Baur Au Lac.

- Jeg kan bekrefte at ingen av oss visste at det ville komme en aksjon kl. 06 i morges. Da ville jeg lagt meg tidligere i går kveld. Det er vanlig prosedyre, og vi ble alle overrasket av det, sier Walter De Gregorio, som også avfeier alle spørsmål om hvorvidt Sepp Blatter kan fortsette som president i lys av det som har skjedd.

- Presidenten er ikke involvert i dette. Ja, han er president i Fifa, men han er ikke involvert i sakene. Han er president, og om to dager er det valg. Om medlemmene velger ham igjen, er han president også de neste fire årene. Han danser ikke på kontoret sitt. Først og fremst fokuserer han på kongressen, og stressfaktoren er så klart litt høyere i dag enn i går. Men han er rolig, for han vet og visste på forhånd, at han ikke er involvert i dette, sier De Gregorio.

Ingen omkamp om 2018/2022 Det ble spekulert i formiddag på om det planlagte presidentvalget fredag ville bli utsatt, men det avviser mediasjefen kontant.

Han slår også ettertrykkelig fast at det er uaktuelt med noen omkamp om VM i Russland 2018 og VM i Qatar 2022, selv om etterforskningen i Sveits dreier seg om nettopp prosessene som førte fram til tildelingene.

- Det er sagt før, og vi kan si det igjen: De vil spilles i Russland og Qatar. Hva forventer dere? At vi skal spekulere rundt om Qatar og Russland kan fratas mesterskapene? Fakta i dag er at VM skal spilles i Russland og Qatar. Det er alt jeg kan si om det.

• Hele uttalelsen fra det amerikanske justisdepartementet kan du lese her: http://www.justice.gov/opa/pr/nine-fifa-officials-and-five-corporate-executives-indicted-racketeering-conspiracy-and

• Hele uttalelsen fra den sveitsiske statsadvokaten kan du lese her: https://www.admin.ch/gov/en/start/documentation/media-releases.msg-id-57391.html