Blatter jublet da Omdal ble vraket

Per Ravn Omdal og Lennart Johansson var rystet etter torsdagens vraking fra FIFA-styret. Motkandidat Michel Platini og FIFA-president Sepp Blatter jublet.

Omdal sa i forkant at han trodde på gjenvalg i FIFAs eksekutivkomité. I stedet ble han skviset ut til fordel for den franske fotballegenden Michel Platini. Et stort nederlag både for Omdal og UEFA-president Lennart Johansson, to av de fremst kritikerne til kontroversielle Blatter.

- Jeg er overrasket. Jeg følte at jeg hadde solid støtte i ryggen før valget. Her har det tydeligvis vært taktisk stemmegivning mot meg, sa en skuffet Omdal.

- Men jeg føler på ingen måte at dette har svekket Norges EM-kandidatur i 2008 eller internasjonalt på noe vis. Vi har meget gode relasjoner til UEFA, og det jeg har stått for i Blatter-saken står jeg fortsatt for, sa den norske fotballpresidenten.

Svenske Lennart Johansson hadde ingen motkandidater da han ble gjenvalgt som president i UEFA. Men vrakingen av Omdal gjorde at dagen ikke var gledelig.

Skuffet Johansson

- Jeg er veldig lei meg for dette. Omdal er ikke bare en kollega, men en personlig venn. Nå må vi finne ut hvordan dette kunne skje. Alle jeg pratet med før valget var sikre på at Omdal ville bli gjenvalgt, og at det store spørsmålet var hvem som ville få nest flest stemmer. Han har gjort en fantastisk jobb både får UEFA og FIFA, og dette er et stort tap, sa Johansson.

Per Ravn Omdal har lenge vært en av FIFA-sjef Sepp Blatters hardeste kritikere, som følge av mistankene om korrupsjon og misbruk av FIFAs midler. FIFA skal velge nytt styre i slutten av mai. Omdal sto på valg, men var avhengig av UEFA-støtte for fortsatt å være den europeiske organisasjonens kandidat.

Den støtten fikk ikke Omdal, som fortsetter som visepresident i UEFA. Michel Platini, tidligere storspiller for Frankrike, gjorde kort prosess ved både å bli valgt inn i UEFAs og FIFAs eksekutivkomité (styre).

Mistet støttespiller

UEFA-sjef Johansson har jobbet hardt for å få Omdal gjenvalgt, mest fordi han trenger så mange støttespillere som mulig for å få fjernet Blatter. Platini støtter FIFA-sjefen, noe som ganske sikkert skaper ytterligere problemer for UEFA i arbeidet med å få innsyn i FIFA-regnskapene.

46-årige Platini er visepresident i det franske fotballforbundet. Han fortsetter i jobben som spesialrådgiver for Sepp Blatter fram til 30. juni.

Det var ikke bare vrakingen av Omdal som førte til at Blatters posisjon i FIFA ble styrket. Antonio Matarrese går av som visepresident i FIFA, og dermed mister Blatter nok en kritiker. Inn i FIFA-styret kommer Gerhard Mayer-Vorfelder, en svoren Blatter-tilhenger, etter fire års pause.

Mayer-Vorfelder er under etterforskning av tyske myndigheter for skattesnusk, men torsdag slo han hardt tilbake mot påstandene.

- Min første jobb vil bli å føre FIFA og UEFA tettere sammen, sa han.

- En god dag

Sepp Blatter har kun en motkandidat i presidentvalget 29. mai, kameruneren Issa Hayatou. Den klare meldingen torsdag var at Europa ikke er samlet mot Blatter, slik Lennart Johansson hadde håpet.

Michel Platini var svært fornøyd med resultatet.

- Jeg vil innta plassen i styret med stillhet og vil forsøke å stoppe den interne krigen. Jeg vil stå i midten, være en dommer. Jeg kan gjerne være med på en diskusjon om fotballens framtid, men ikke hvis det gjelder personlige stridigheter, sa franskmannen.

Sepp Blatter la ikke skjul på at valget var en stor personlig triumf.

- Det har vært en god dag for meg. De som støtter presidenten er blitt valgt inn i styret. Problemer innenfor fotballen må holdes innenfor FIFA. Dagens resultat er svært positivt både for fotballen og administrasjonen. Forbundene som gikk ut og ga meg sin støtte, Frankrike og Tyskland, er vinnerne, sa Blatter.

(NTB-Reuters-AFP)