Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blatter nekter å gå av

Mektige FIFA-land ba i natt president Sepp Blatter varsle sin egen avgang. Blankt avvist av Blatter i dag.

BLIR SITTENDE I FIRE ÅR TIL: FIFA president Sepp Blatter lyttet ikke til krav om at han skulle varsle sin egen avgang innen kort tid. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
BLIR SITTENDE I FIRE ÅR TIL: FIFA president Sepp Blatter lyttet ikke til krav om at han skulle varsle sin egen avgang innen kort tid. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Vis mer

ZÜRICH (Dagbladet): Store fotballnasjoner har det siste døgnet forhandlet om løsninger de håper kan bringe FIFA ut korrupsjonskaoset. Flere mener det bør skje uten Sepp Blatter ved roret.

Dagbladet er kjent med at Blatter er blitt bedt om å varsle sin egen avgang innen et år eller maksimalt to. Så langt er det ingen tegn til at Blatter vil etterkomme et slikt krav.

- Jeg er villig til å møte folkets vrede, sier Sepp Blatter
 
Dermed ligger det an til at Blatter uten motkandidat blir gjenvalgt som FIFA-president for fire nye år.

Bekrefter Blatter-samtaler Som Dagbladet avslørte i går, har flere land lansert et forslag om å gi Blatter gjenvalg på oppsigelse. Det vil si: Han gjenvelges, men ikke for en fireårsperiode. Forslaget innebar at Blatter skulle gå av etter kun to år. Dette ville gi FIFA tid til å finne en arvtaker med bred støtte.

I dag bekrefter fotballpresident Yngve Hallén overfor Dagbladet at et slikt forslag er blitt diskutert.

- Ja, jeg har hørt det er blitt diskutert en nedkorting av Blatters presidentperiode, sier Hallén.

- Blatter avgjør Forslaget har utspring fra UEFA-land. Ifølge Hallén er det forsøkt lagt press på Blatter.

- Men skal det skje en endring av valgperioden, må det lanseres av Blatter selv, sier Hallén.

Årsaken er at en slik ordning er i strid med FIFAs vedtekter.

- Jeg er rett mann
Blatter ble konfrontert - uten hell. Sepp Blatter valgte å gjøre det stikk motsatte. Han er beredt på å styre videre:

- Jeg er villig til å møte folkets vrede. Jeg er skutas kaptein og vil ri av stormen. Men nå tar skipet inn vann, sa Blatter.

Dermed kom det ingen innrømmelser fra presidenten om eget ansvar for FIFAs katastrofale omdømme. Bare nye løfter om hvor lys framtida blir under hans ledelse. Blatter har ledet FIFA i 12 år.

Toer sine hender - Jeg vil si fra at jeg er villig til å ta ansvaret. Jeg er klar. Jeg vil få skipet ut av opprørt hav og inn i en trygg havn. Jeg er til deres disposisjon. FIFA vil igjen finne sin kredebilitet. Om dere vil følge meg: Si det!

Og applausen ville ingen ende ta.

- Kjøre venner, la oss gå, svarte Blatter.

Reformer - Vi må få skipet tilbake på rett kurs. Vi trenger en leder som tar ansvar. Det må radikale reformer til. Jeg vil aldri se dette igjen, det er en uverdig situasjon, innrømmet den sveitsiske eks- journalisten og advokaten.

Han annonserte som en begynnelse at VM-tildelinga nå skal stemmes over av alle FIFAs medlemsland, ikke bare de 24 medlemmene i FIFA-styret.

- Den etiske komiteen må profesjonaliseres. Media må få gode nyheter - ikke bare dårlige nyheter som gjerne er rykter og ting som ikke burde vært sagt. Vi trenger disiplin, fair play og respekt, sa Sepp Blatter.

Overveldende støtte Med den støtten Blatter så langt har høstet fra kongressen, er det lite som tyder på at Blatter gir en eneste millimeter.

OPPGITT: Fotballpresident Yngve Hallén i NFF er oppgitt over at ikke alle FIFA-landene forstår alvoret. Foto: Espen Sandli, Dagbladet
OPPGITT: Fotballpresident Yngve Hallén i NFF er oppgitt over at ikke alle FIFA-landene forstår alvoret. Foto: Espen Sandli, Dagbladet Vis mer

Allerede ved kongressens åpning onsdag morgen fikk Blatter rungende applaus fra salen. Et flertall av de 208 medlemslandene har ingen forståelse for kritikken som nå rammer FIFA.

Den rådende oppfatning er at FIFA og Sepp Blatter fint kan rydde opp selv - og at mye av den negative oppmerksomheten er skapt av media.

- De forstår virkelig ikke Det er en tvilsom realitetsorientering Yngve Hallén er oppgitt over.

- Det er nok slik at mange har et helt annet forhold til korrupsjon enn hva vi er vant til. For noen er det vi kaller korrupsjon en del av deres hverdag. De forstår ikke at gaver og betaling ikke hører hjemme. De bor ikke i land hvor man må rapportere eller betaler skatt av gaver - slik vi gjør, sier Hallén.

Dagbladet møtte fotballpresidenten under FIFA-kongressen i Zürich. Han rister oppgitt på hodet over mange av holdninger han møter blant andre medlemsnasjoner. De skandinaviske landene står sammen og har en felles stemme inn i UEFA. Men heller ikke i UEFA er det alle som ser alvoret.

I FIFA er det ennå færre.

Stemmetvil Foreløpig er det helt åpent hva Norge vil gjøre under presidentvalget.

- Vi holder alle muligheter åpne, sier Hallén.

Et forslag fra England om å utsette hele valget fikk kun 17 stemmer. Forslaget fikk ikke Norges støtte.