Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blatter og Platini er suspendert i 90 dager

Fifa bekrefter.

UTESTENGT: Fifas Sepp Blatter og Uefas Michel Platini er utestengt i 90 dager. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM
UTESTENGT: Fifas Sepp Blatter og Uefas Michel Platini er utestengt i 90 dager. Foto: Henri Szwarc/ABACAPRESS.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fifa-president Sepp Blatter og Uefa-president Michel Platini er suspendert fra sine stillinger i 90 dager. Det melder Fifa i en pressemelding.

Det er Fifas etiske komité som har besluttet å suspendere Sepp Blatter, Michel Platini og Fifas generalsekretær Jerome Valcke. Suspensjonen kan bli utvidet med 45 dager opplyser komiteen som er ledet av Hans Joachim Eckert.

I går hevdet flere medier at Blatter suspenderes, men Fifa-toppens advokater skrev følgende:

- Blatter er ikke opplyst om noen avgjørelse tatt av den etiske komiteen. Han er heller ikke bedt om å forklare seg overfor disiplinærpanelet, heter det i uttalelsen.

SUSPENDERT: Jerome Valcke. Foto: NTB Scanpix
SUSPENDERT: Jerome Valcke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fifa opplyser også at organisasjonens tidligere visepresident Chung Mong-joon er suspendert i seks år. Saken mot sørkoreaneren ble åpnet i januar 2015 etter mistanke om snusk i forbindelse med budgiving til VM i 2018 og 2022.

Alle de største Fifa-sponsorene, Coca-Cola, Visa, McDonald's og Budweiser, har bedt Blatter om å tre til side umiddelbart, men Blatter har valgt å bli sittende.

Nå er han derimot tvunget til en lengre pause.

Utestengelsen gjelder med øyeblikkelig virkning, og de tre er utestengt fra all fotball.

SEKS ÅR: Chung Mong-joon er utstengt fra all fotball i seks år. Foto: AP Photo/Francois Mori
SEKS ÅR: Chung Mong-joon er utstengt fra all fotball i seks år. Foto: AP Photo/Francois Mori Vis mer

For Uefa-president Platini, som også er visepresident i FIFA, er bakgrunnen at han i 2011 mottok en utbetaling fra FIFA-president Sepp Blatter på to millioner sveitserfranc (17 millioner kroner).

NFFs president Yngve Hallén sitter i Fifas etiske komité Medlemmene av komiteen har ikke anledning til å uttale seg direkte om de konkrete sakene der komiteen er det dømmende organet.

- Jeg vil understreke det jeg har sagt hele tiden, at alle parter nå må bidra til å få alt opp på bordet. Det er viktig å sette fotballens interesser først, sier Hallén til fotball.no.

Blatter har valgt å ikke anke Fifas beslutning.

Rasende Platini Kort tid før Fifas pressemelding kom Michel Platini med krass kritikk mot Fifa.

- Dette er en alvorlig sak, gitt at denne informasjon ser ut til å ha kommet fra en offisiell FIFA-kilde, og at FIFAs etiske komité ennå ikke har fattet en beslutning, sa han i uttalelsen som kom like før den offisielle beslutningen.

- Jeg har alltid opptrådt og uttrykt meg med ærlighet, mot og oppriktighet, fordi det er min morale plikt, uttalte Platini.

Den franske tidligere fotballspilleren varsler at han vil komme tilbake.

- Denne morgenen sendte jeg inn det som er nødvendig for å stille som presidentkandidat i FIFA. Som jeg har gjort siden 2007, vil jeg oppfylle mine forpliktelser etter samråd med UEFAs 54 medlemsland, som jeg vil innkalle til møte i Nyon om kort tid, opplyser Platini.

Han fortsetter:

- Jeg er sikker på at vi vil overvinne disse problemene med full åpenhet og samhold som gir fotballen sin styrke.

Beskyldninger FIFAs etiske komité har hatt møter denne uka etter at sveitsiske myndigheter har åpnet opp for etterforskning av den 79 år gamle presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Blatter er beskyldt for å ha signert kontrakter som ikke har vært til det beste for FIFA. Blatter skal også ha overført penger til UEFA-president Michel Platini på en «illojal» måte.

Blatter har styrt FIFA siden 1998. Platini har avvist at han har gjort noe galt.

FIFAs etiske komité har vært samlet i Zürich i Sveits siden mandag.

Varsler søksmål FIFA-presidentkandidat Chung Mong-joon antydet tidligere denne uka at han vil saksøke president Sepp Blatter for underslag, ifølge NTB

Chung reagerer sterkt på at Blatter nekter å oppgi hvor mye han og de rundt ham får i lønn.

- Det er grunnen til at jeg planlegger å saksøke Mr. Blatter for underslag, sa sørkoreaneren på en sportsledersamling i London.

Sepp Blatter annonserte i juni at han ville trekke seg som Fifa-president, men ikke før en ekstraordinær kongress på nyåret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!