Blatter og Platini må svare på anklager

Fifas etiske komité åpner sak.

UTESTENGT: Sepp Blatter og Michel Platini er forleøpig utestengt under etterforskningen. Nå må de svare for seg. Foto. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER / NTB Scanpix
UTESTENGT: Sepp Blatter og Michel Platini er forleøpig utestengt under etterforskningen. Nå må de svare for seg. Foto. AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Fifa opplyser i dag at Sepp Blatter og Michel Platini vil gjennomgå formelle høringer seinere denne måneden etter anklager om at de har brutt Fifas etiske kode. Det melder blant andre engelske The Guardian.

Det er den tyske dommeren Hans-Joachim Eckert, som er en av lederne i Fifas etiske komité, som har åpnet formell sak. Han har har studert rapporter fra en pågående etterforskning mot duoen. Hovedgrunnen er en pengeoverførsel på rundt 17 millioner kroner fra Fifa og Blatter til Platini i 2011.

Engelske BBC melder at Platini og Blatter risikerer å bli utestengt fra fotball i sju år dersom de blir funnet skyldige i korrupsjon. Dommen faller før jul, meldes det.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har tidligere avslått både Sepp Blatter og Michel Platinis anke om å oppheve den 90 dagers lange utestengelsen de for tiden soner.

Blatter og Platini ønsket å få opphevet suspensjonen som foreligger mens sveitsisk politi etterforsker dem.

For Uefa-president Platini, som også er visepresident i Fifa, er bakgrunnen at han i 2011 mottok en utbetaling fra FIFA-president Sepp Blatter på to millioner sveitserfranc (17 millioner kroner).

Nå har altså Fifas etiske komité bestemt seg for å fortsette etterforskningen.

Det skjer samme dag som Sepp Blatter uttalte at han var nær ved å dø tidligere denne måneden. I kjølvannet av korrupsjonsanklagene ble Blatter lagt inn på sykehus, og årsaken til sammenbruddet skal ha vært stress.