Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blatter og Platini utestengt i åtte år

Vedtatt i dag.

(Dagbladet): FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini utestenges begge fra all fotball i åtte år. I tillegg ilegges de bøter på henholdsvis 50 000 og 80 000 sveitserfranc - omtrent 440 000 og 700 000 kroner.

Deres skjebne ble kunngjort i dag etter at FIFAs etiske komite har behandlet saken.

- Denne etablerte etiske komiteen har et klart mandat, og der ligger det å følge en etisk kode som er etablert. Når den etiske komiteen så finner at det er et brudd på denne koden, så skal det reageres, uansett hvem det er. Her er det funnet brudd, og da skal det reageres, uansett hvem det er, sier fotballpresident Yngve Hallén til Dagbladet.

- Bra det kommer reaksjon Blatter og Platini har vært under etterforskning for en pengeoverføring i 2011. Drøyt 17 millioner ble betalt fra Blatter til Platini, som de hevder var betaling for konsulentarbeid i perioden 1998-2002. Det er en forklaring den etiske komiteen ikke setter sin lit til.

Yngve Hallén sitter i FIFAs etiske komite. Nå har ikke han vært med på å vedta dommen i denne saken, men han berømmer avgjørelsen som er tatt:

- Det er som jeg har uttalt før: Om det ikke er et brudd på den etiske koden, så virker det mistenkelig at det er gjort utbetalinger det ikke er orientert styret om. Vi vet at det har foregått. Og nå har den etiske komiteen funnet ut at det er utenfor det som kan aksepteres. Så det er bra det kommer en reaksjon. Alle skal behandles likt, og folk i lederposisjoner må ta ansvar. En president i FIFA eller UEFA skal behandles rettferdig, men vel så strengt som andre, sier Hallén til Dagbladet.

Presidentvalg 2015 har vært - mildt sagt - et turbulent år for Det internasjonale fotballforbundet. Flere topper i organisasjonen er arrestert og under etterforskning for korrupsjon.

26. februar skal det velges ny FIFA-president i en ekstraordinært kongress. Der har Platini meldt sitt kandidatur. Nå har disse gutta mulighet til å anke til apellutvalget i FIFA og Idrettens voldsgiftsrett (CAS), men uansett ser det unektelig mørkt ut for Blatter.

- Det har vært viktig for komiteen å gjøre dette raskt, og det er jeg glad for at de har klart å gjøre. Vi får se etter de eventuelt benytter ankemulighetene, men om det så vanskelig ut for Platini før, ser det nærmest umulig ut for ham å opprettholde sitt kandidatur nå, sier Yngve Hallén til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media