SJOKKERT :  Sepp Blatter ble til slutt tatt av sine egne. FOTO: Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
SJOKKERT : Sepp Blatter ble til slutt tatt av sine egne. FOTO: Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.Vis mer

Blatter på kanten av stupet

Våget ikke dra fra Sveits. Så ble han tatt av sine egne.

FORELØPIG er det bare en siktelse som er rettet mot FIFA-president Sepp Blatter, og også han skal sikres alle muligheter til å komme seg fri fra de straffepunktene de sveitsiske etterforskerne har offentliggjort. Samtidig er dette en så politisk følsom sak, at den en gang så allmektige fotballsjefen plutselig befinner seg på kanten av stupet:

•• Bare måneder før den internasjonale fotballen skal velge en ny president, har Blatter mistet grepet om den innerste kretsen av sin egen organisasjon.

Det gjør gammel lojalitet lite verdt, og river istykker de intrikate forsvarsverkene som lenge har sikret Sepp Blatter full kontroll over  sporten. Da er denne siktelsen bare starten på nederlaget.

IRONISK nok er det hjemmepublikummet som har snudd seg mot ham. Da flere av hans medhjelpere ble tatt i våres, ble dette karakterisert som en amerikansk ledet aksjon der sveitsisk politi litt motstrebende gjorde det nødvendige praktiske arbeidet.

Nå er rollefordelingen annerledes. Etter et tett samarbeid mellom amerikanske og sveitsiske etterforskere, ransaket det hjemlige politiet FIFA-hovedkvarteret på et eget juridisk grunnlag:

•• Sepp Blatter som inntil i går av frykt for å bli straffeforfulgt av amerikanerne fikk flyttet alle de viktige internasjonale fotballmøtene til land uten utleveringsavtale med USA, ble til slutt plukket opp på sitt eget kontor.

Stort tydeligere kan ikke dramatikken i den juridiske utviklingen vises.

er det da også sveitsisk media som får lekkasjene som skal vise FIFA-presidentens skyld. I går viste den sveitsiske TV-kanalen SRF fram etterforskningsdokumenter med Sepp Blatters egen underskrift på en mildest talt elendig kontrakt fra 2005 med den herostratisk berømte karibiske fotballbossen Jack Warner.

Warner ble utestengt av fotballen for korrupsjon i 2011, men tilhørte i årene før Blatters innerste krets. Da blir det kanskje vrient å forklare meningen med et dokument som ga Warners firma TV-rettighetene for VM i 2010 og 2014 for henholdsvis 250 000 og 350 00 amerikanske dollar, ettersom disse beløpene bare utgjorde omlag 5 prosent av rettighetenes markedsverdi:

- Dette er det første konkrete bevis på Blatters skyld i korrupsjonen. Nå vet vi at han satt midt i edderkoppnettet, hevdet Jamie Fuller på SFR sitt nyhetsprogram "10 vor 10".

FOR ordens skyld; australske Fuller blir ingen dommer i en eventuell straffesak mot Blatter. Han er i utgangspunktet som grunnlegger av aksjonsgruppa "New FIFA Now" en framtredende kritiker av regimet som har styrt den internasjonale fotballen i årtier. Men Fuller er ganske sikkert mye nærmere målet etter gårsdagens politiraid i FIFA-hovedkvarteret.

Denne siktelsen skaker selv Blatters selvbilde. Inntil nylig hintet 80-åringen om å gå tilbake på løftet om å trekke seg som FIFA-president i februar. I går satt han i møte med toppledelsen sin for å se på programmet neste år. Så ble han kalt opp til kontoret og møtt av en gruppe sveitsiske etterforskere med en konkret siktelse for maktmisbruk.

Da er spillet om makten over den globale fotballen også totalt endret.