INGEN PÅVIRKNING: USA har ikke hatt noen finger med i spillet rundt FIFA-president Sepp Blatters avgang. Det forteller det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf. Amerikanske medier melder noe annet. Foto. NTB Scanpix
INGEN PÅVIRKNING: USA har ikke hatt noen finger med i spillet rundt FIFA-president Sepp Blatters avgang. Det forteller det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf. Amerikanske medier melder noe annet. Foto. NTB ScanpixVis mer

Blatter-spørsmål fikk USA-talskvinne til å le

Hevder FBI etterforsker 79-åringen.

(Dagbladet): Sepp Blatter går av som FIFA-president etter en turbulent uke med korrupsjonsspørsmål og 14 Fifa-lederen som er mistenkt for svindel, bestikkelser og hvitvasking av penger.

Amerikanske ABC News og New York Times melder i kveld at Blatter er under etterforskning.

Den tidligere lederen i Sveriges Fotballforbund (SvFF) Lars-Åge Lagrell, støtter påstandene:

- De har funnet noe som er alvorlig for Blatter. Han går jo ikke av hvis han ikke er tvunget til å gjøre det. Hvis han er involvert i noe kriminelt, så har han ikke noe valg, sier Lagrell til Expressen.

- Nå har FBI og sveitsisk politi gått gjennom alt materiell og de har vel funnet noe på Blatter. Jeg kan ikke tolke dette på noen annen måte, sier Lagrell.

Lo Amerikanske myndigheter uttaler derimot at de ikke har gjort noe for å påvirke Fifa-valget.

- USA har ikke hatt noen finger med i spillet rundt FIFA-president Sepp Blatters avgang, sier det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Marie Harf, ifølge NTB.

På direkte spørsmål om USA hadde presset på for å skyve Blatter ut av FIFA-ledelsen, lo Harf og sa «nei».

- Den amerikanske regjeringen har ikke noe synspunkt på hvem som er FIFA-president, sa hun.

Blatter (79) sto overfor et stadig sterkere krav om å trekke seg etter at USAs justisdepartement i forrige uke i klare ordelag anklaget FIFA for korrupsjon.

- Kommer avsløringer President i NFF, Yngve Hallén og Uefa- og Fifa-representant Karen Espelund, mener det er for tidlig å spekulere i hvorfor Blatter gir seg bare fire dager etter valget.

- Jeg synes det er vanskelig å spekulere i dag. Det vil avsløres de nærmeste timene og dagene. Det foregikk mye før og under FIFA-kongressen og blant annet var det  mer enn en tredjedel som ikke stemte på han ved valget. Han er nok ukomfortabel med det. Og ikke bare innad i organisasjon, men også i forhold til politimyndigheter på utsiden. Så har du også denne saken i Afrika der generalsekretæren har rotet det litt til og ikke forklart alt slik det var, sier Yngve Hallén til Dagbladet.

Espelund forteller:

- Det kommer mer informasjon om ikke alt for lenge vil jeg tro. Gangen videre nå har jeg ikke tenkt på. Det åpner for et helt nytt bilde for fotballen og dens utvikling. Det er gode nyheter for alle oss som er glad i fotballen, sier Espelund til Dagbladet.

Totalt 14 FIFA-ledere mistenkes av amerikanske myndigheter for svindel, bestikkelser og hvitvasking av penger, og en stor etterforskning er i gang i USA. Blatter er så langt ikke blitt trukket inn i saken, men sju FIFA-ledere ble pågrepet i en razzia på et hotell i Zürich forrige onsdag.