SLAGNE: Jean-Pierre Escalettes, president i det franske fotballforbundet, og kaptein Patrice Evra måtte svare på mange vanskelige spørsmål under fotball-VM. Seinere har Escalettes trukket seg fra stillingen sin, mens Evra har begynt å prate om hva som egentlig skjedde. Foto: Reuters
SLAGNE: Jean-Pierre Escalettes, president i det franske fotballforbundet, og kaptein Patrice Evra måtte svare på mange vanskelige spørsmål under fotball-VM. Seinere har Escalettes trukket seg fra stillingen sin, mens Evra har begynt å prate om hva som egentlig skjedde. Foto: ReutersVis mer

Blatter truer Frankrike med utestengelse

Nicolas Sarkozys ønske om å lede den franske granskningen, får FIFA-presidenten til å se rødt.

|||(Dagbladet): Frankrike planlegger en statlig granskning av hva som gikk galt under fotball-VM. Patrice Evra, lagkaptein for det skandaleforfuklgte franske laget, er blant dem som støtter forsøket på å få klarhet i hvordan det kunne gå så ille.

Evra har lovet å avsløre alle detaljer til en slik granskningskommisjon om hva som skjedde i forkant av spillernes treningsnekt under VM.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har lovet å personlig lede granskningen av landslaget, som nå splitter Frankrike og har ført til innenrikspolitiske bølger.

Les også: Det franske landslaget er blitt symbol på alt som er galt i Frankrike

En som ikke er like begeistret for ideen er FIFA-president Sepp Blatter. FIFA er knallharde på at nasjonale forbund ikke skal være under innflytelse fra politiske myndigheter. Dette nettopp for å hindre en politisering av idretten.

- Frankrike risikerer utestengelse fra FIFA om de politiske myndighetene ikke respekterer det nasjonale forbundet. Selv når det er på presidentnivå, kan vi ikke tillate at politikere blander seg inn i fotballens suverenitet.

- Dette er en klar og tydelig melding til Frankrike, de risikerer å ikke delta i framtidige VM, sier Sepp Blatter i dag til AP.

FIFA utviste i 1976 Sør-Afrika på grunn av apartheid-regimet, siden den gang har Irak vært utvist etter den amerikanske invasjonen i 2003, men kun Brunei er blitt utvist på grunn av politisk innblanding.

Det er altså ikke noe godt selskap Frankrike risikerer å bli en del av.