STRAMMER GREPET: FIFA-president Sepp Blatter varsler at menneskerettighetene i søkernasjonene vil være ett av kriteriene de vil bruke i tildelingen av fremtidige verdensmesterskap i fotball. Her er han med Dilma Rousseff, Brasils president. Foto: Steffen Schmidt / AP / NTB Scanpix
STRAMMER GREPET: FIFA-president Sepp Blatter varsler at menneskerettighetene i søkernasjonene vil være ett av kriteriene de vil bruke i tildelingen av fremtidige verdensmesterskap i fotball. Her er han med Dilma Rousseff, Brasils president. Foto: Steffen Schmidt / AP / NTB ScanpixVis mer

Blatter vil ikke gi VM til land som bryter menneskerettigheter

Vil avgjøre VM-søknader i framtida.

Fremtidige VM-arrangører vil bli vurdert ut ifra menneskerettigheter.

President Sepp Blatter sier FIFA-kongressen skal vurdere både politikk og menneskerettigheter før neste tildeling.

- Kongressen skal samles for å tildele fremtidige VM-sluttspill. Jeg vil sørge for at kongressen vil vurdere sosiale, kulturelle, ja, la oss kalle det menneskenes situasjon, sier Blatter i et intervju med nyhetsbyrået DPA.

Påvirker ikke 2018
78-åringen påpeker at endringene ikke vil få følger for Russlands VM i 2018 og mesterskapet i Qatar fire år senere.

- Vi kan ikke forandre noe rundt de igangsette sluttspillene. Vi skal gjøre ferdig 2014 (Brasil). Vi har ingen problemer med 2018, og problemene i Qatar er velkjent, sier Blatter.

Hvem som får arrangere VM i 2026 blir ikke bestemt før om fem år. Tildelingen av sluttspillene i 2018 og 2022 har fått sterk kritikk. Spesielt forholdene for gjestearbeiderne i Qatar har vekket harme.

Det er også mislikt at pengesterke nasjoner har nådd opp når mesterskap er blitt tildelt. Og i Brasil har en slitt voldsomt med å bli ferdig i tide til sommerens mesterskap.

Frykter ikke bråk Blatter sier han ikke er redd for demonstrasjoner under Brasil-VM, selv om det forekom slike under kontinentcupen i fjor.

- Alt rundt stadionanleggene vil bli løst. Dette er ikke mitt første VM. Til slutt vil alle stadionene være klar, påpeker FIFA-presidenten.

- Vi håper VM vil bli spilt under rolige forhold uten den sosiale uroen vi erfarte under kontinentcupen, sier Blatter.

FIFA-presidenten sier i intervjuet med DPA at det ikke blir noen åpningstale etter at Brasils president Dilma Rousseff ble buet ut sist sommer.

Neppe europeisk gull Når det gjelder det sportslige under VM tror ikke sveitsiske Blatter på europeisk suksess.

- Kun to lag kan komme til en finale. Det blir vanskelig for europeerne å komme dit. Det er ikke bare Argentina og Brasil, men også Chile og Uruguay. Selv Colombia har et svært sterkt lag, sier Blatter.

Ingen europeiske lag har vunnet VM på søramerikansk jord.

- De vil selvsagt gjøre alt for å hindre at Europa vinner for første gang. Det blir veldig vanskelig å vinne i Sør-Amerika, i Brasil, sier FIFA-sjefen.

(NTB)