FIRE NYE ÅR: Sepp Blatter får sitte i presidentstolen i Fifa i ytterligere fire år. Prins Ali bin al Hussein trakk seg rett før den andre runden skulle starte. Foto: AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER / NTB Scanpix
FIRE NYE ÅR: Sepp Blatter får sitte i presidentstolen i Fifa i ytterligere fire år. Prins Ali bin al Hussein trakk seg rett før den andre runden skulle starte. Foto: AFP PHOTO / MICHAEL BUHOLZER / NTB ScanpixVis mer

Blatters fornyede tillit kan fort bli et FIFA uten UEFA

Med 133 mot 73 stemmer har FIFA valgt å gå baklengs inn i framtida. Det er mange som mener fotballen ble livstruende skadet i Zürich i går kveld.

ZÜRICH (Dagbladet): FIFA ønsker ikke en ny begynnelse. FIFA ønsker Sepp Blatter.

Og selv om den gjenvalgte presidenten lover at oppvasken i det internasjonale fotballforbundet begynner i dag, er det ikke hva bukken (Blatter) akter å gjøre med havresekken (FIFA) som er det store spørsmålet i kjølvannet av gårsdagens fadese i Sveits.

Bryter ut? Spørsmålet alle stiller nå er hva UEFA gjør med sitt forhold til FIFA når det europeiske forbundet møtes til det som nå må betegnes som et offisielt krisemøte før Champions League-finalen i Berlin neste lørdag.

- Vi får ikke mye tid der, men samtalene vil begynne i Berlin, bekrefter fotballpresident Yngve Hallén overfor Dagbladet.

- På sikt, om vi ikke ser klar bedring inn mot neste års FIFA-kongress (Mexico City), kan resultatet bli at vi går ut av organisasjonen.

-Ikke Norge alene?

- Nei, selvfølgelig ikke. Vi går i så fall sammen med UEFA.

FIFA hadde valget mellom en 39-åring som prioriterte å fø ett tusen fattige familier i et halvt år framfor å holde mottakelse da han giftet seg, og en 79-åring med et dårlig rykte og ditto dårlige venner.

Han første er en prins så rik at han rett og slett ikke kan la seg korrumpere. Han andre en gammel mann som stilltiende har sett flere av sine allierte berike seg på det vakre spillets bekostning.

Og i de fleste organisasjoner, spesielt i en hvis svineri og forråtnelse kan være avslørt for en hel verden, og som i går kveld befant seg i et veikryss mellom riktig og galt, mellom håp og usikkerhet, ville det vært spill mot ett mål.

Men ikke i organisasjonen der «For the game» og «For the world» er slagordene de omgir seg med.

Ikke i FIFA.

- Det er bare trist Fotballen har aldri hatt en større og viktigere avstemning enn den vi var vitne til i Zürich denne fredagskvelden.

Ingen idrett har noen gang stått overfor et viktigere valg. Og så gikk det som det måtte gå - utfordrer prins Ali kastet kortene da Blatter bare manglet sju stemmer på å få to tredelers flertall allerede i første valgomgang - fordi gamle vaner er alt for vonde å vende.

Det ble et valgskred. Som om det overordnede målet for denne kongressen var at FIFA skulle selvskade seg ytterligere.

- Det er bare trist, sier Yngve Hallén.

- Det er veldig trist for fotballen.

FIFA har hatt et dårlig rykte i mange år. Med FBI-aksjonen og arrestasjonene onsdag morgen forsvant siste rest av tillit.

FIFAs omdømme er nå så skadet at selv det som er veldig bra er bånn.

Så dårlig at vår egen fotballpresident nikker på hodet over påstanden.

Stoler på FBI Og da spiller det ingen rolle at det er mange gode krefter, mennesker og komiteer i organisasjonen, eller at det velrenommerte revisjonsselskapet KPMG i går formiddag tok for seg FIFAs mange gode gjerninger og gjennomgikk forvaltningen av en formue som ville blitt applaudert i FN og stått til laud på alle businesskoler.

Så lenge FIFA ikke evnet å kvitte seg med mannen som stilltiende har sett verdens største familie bli gjennomsyret av korrupsjon og svindel på hans vakt, er det ingen tillit igjen.

For det spiller ingen rolle om Blatter selv ikke har latt seg korrumpere eller berike på veien til sin femte periode som gudfar — så lenge han visste hva som foregikk, og han må ha visst — er han en stor del av problemet.

Derfor valgte FIFA i går ettermiddag å gjøre seg til den nye pesten. Akkurat nå er FIFA vår tids Svartedauden.

- Hvis FIFA ikke reformerer seg, har jeg en følelse at FBI vil gjøre det før dem, sa UEFA-boss Michel Platini da han offentliggjorde europeernes støtte til prins Ali.

Og det er der vi er nå