KOMMENTARER

Blatters lekegrind

Det finnes håp for VM. I 2026.

SEPPS ENGLER:  Jepp, de er flyvertinner, de bak der. Fra Emirates, som sponser FIFA, og har fått kritikk for arbeidsforhold. Bildet er fra bronsefinalen. Foto: Vanderlei Almedia/AFP/NTB Scanpix
SEPPS ENGLER: Jepp, de er flyvertinner, de bak der. Fra Emirates, som sponser FIFA, og har fått kritikk for arbeidsforhold. Bildet er fra bronsefinalen. Foto: Vanderlei Almedia/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg så ikke medaljeseremonien etter VM-finalen. Ikke fordi jeg ikke unnet tyskerne gullet, men fordi å se FIFA-president Sepp Blatter gjør meg forbanna.

På skjermen har vi ellers sett det vi liker: Flere mål enn noen sinne i VM, angrepsvillig og dynamisk fotball. Når alt er over, når spillernes og tilskuernes puls har roet seg, står bare maskineriet bak igjen. Når Blatter fornøyd kan klemme fotballspillerne og tildele dem de etterlengtede medaljene.

Sepp Blatter er knyttet til korrupsjon og har blant annet uttalt at det ikke finnes rasisme i fotball og at kvinnelige fotballspillere burde ha trangere shorts for å promotere sporten.

Under medaljeseremoniene står representanter for en av FIFAs største sponsorer oppstilt bak, med hvert sitt brett med medaljer: Flyvertinner fra Emirates. Selskapet der kvinner får sparken hvis de gifter seg de første fem åra, eller blir gravide de første tre.

Der har du Fotball-VMs umiddelbare, reaksjonære framtid, staket ut av styrtrike gamlinger som neppe kommer til å føle noe stort ansvar fra sykesengen i 2022.

Da er vi i Qatar. Det anslås at 4000 arbeidere i vil dø før det sparkes i gang. Snittemperaturen på sommeren er 50 grader. Det er et galmannsprosjekt.

Sunday Times har påvist millionoverføringer fra Qatar til FIFA-topper og Franklin Foer («Fotball forklarer verden»-forfatter og New Republic-redaktør) skrev i Slate i 2002 at emiren av Qatar allerede i 1998 hjalp Blatter til å bli FIFA-president, ved å låne ham privatfly så han kunne reise rundt og sanke stemmer.

Selv klubbfotballen ville ikke klart seg uten oljerikdom fra småstater i Midtøsten eller oligarker fra Russland.

Emirates, som kontrolleres av kongefamilien i Dubai, er draktsponsor for topplag som Arsenal, Real Madrid, AC Milan og Paris St. Germain. Selv Barcelona måtte gi opp sin ikoniske sponsorfrie drakt, og etter noen år med Unicef, fronter de nå Qatar Airways.

Som eies av familien som styrer landet, som er det mest konservative i verden etter Saudi-Arabia.

Men det finnes lyspunkter. Nasjonalt: Følg Tyskland. Internasjonalt: Følg UEFA.

I Tyskland må supportere og medlemmer i alle toppklubber ha 50 prosent pluss én av stemmene i viktige avgjørelser. Det ble innført i 2001 mens pengegaloppen begynte å ta av i Premier League. De har billige tribunebilletter (rundt en hundrelapp) noe som betaler seg i Europas høyeste publikumssnitt. I fjor spilte to tyske lag Champions League-finalen. I år vant Tyskland VM. Å reversere i andre land kan være vanskelig. Men for alle som vil henge med i toppen er det verdt et forsøk.

Uefa skal i 60-årsjubileet arrangere EM i 13 byer. Hver by søker for seg, og klubber med etablerte storstadioner stiller sterkt. Dermed trenger man ikke bygge 12 gigantstadioner hvert fjerde år i områder som ikke trenger dem.

Det er lov å håpe Uefa ikke ser seg tilbake. Det er også lov å håpe at Uefa-president Michel Platini, når han sikter videre mot Blatters jobb, tar med seg praksisen.

Så kanskje VM i 2026 kan spilles på steder man både kan spille fotball og være homo.

Kanskje vil lokale beboere til og med få råd til en billett.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer