Blatters tale opprører NFF-toppene

Platini vant presidentkampen.

(Dagbladet.no): Lennart Johansson (77) fikk 17 år som UEFA-president. Etter en tidvis amper valgkamp overtok Michel Platini fredag presidentvervet, med 27 stemmer mot svenskens 23.

Den omstridte FIFA-presidenten Sepp Blatter har vært en av Platinis viktigste støttespillere, og like før valget sjokkerte han UEFA-kongressen ved å holde en tale hvor han snakket varmt for franskmannens kandidatur.

- Som FIFA-president har jeg ingen formening om dette valget, men personlig har jeg en favoritt. Siden 1998 har Platini vært en personlig rådgiver og venn, det kan jeg ikke legge skjul på, sa Blatter.

- Malplassert

President i Norges Fotballforbund, Sondre Kåfjord, var en av mange som reagerte.

- Blatter gikk over streken. Vi var flere som reagerte kraftig på FIFA-presidentens innblanding. Talen han holdt i kongressen var rene hilsningstalen til Platini, og den ble sett på med en blanding av undring og irritasjon. Og da er jeg forsiktig i ordbruken, sier Kåfjord til Dagbladet.no.

Til NTB gir visepresident Per Ravn Omdal uttrykk for at Blatters innblanding avgjorde presidentkampen.

- Det blir sagt at støtten fra Blatter til Platini de siste dagene ble avgjørende for utfallet, sier han.

GODE VENNER: FIFA-president Sepp Blatter har et frynsete rykte, og ønsket sterkt Michel Platini som ny UEFA-president. Blatter fikk viljen sin - og det er ikke vanskelig å spore gleden i ansiktet hans når han gratulerer seierherren Platini. Foto: EPA
GODE VENNER: FIFA-president Sepp Blatter har et frynsete rykte, og ønsket sterkt Michel Platini som ny UEFA-president. Blatter fikk viljen sin - og det er ikke vanskelig å spore gleden i ansiktet hans når han gratulerer seierherren Platini. Foto: EPA Vis mer

Kåfjord tror snarere Blatters tale virket mot sin hensikt.

- Det var krasse reaksjoner torsdag kveld, og det styrket nok ikke Platinis kandidatur, sier NFF-presidenten.

- Så uten talen fra Blatter ville Platini vunnet klarere?

- He-he, det vil jeg ikke si. Men det hele virket veldig malplassert, sier han.

Vil savne Lennart

Kåfjord etterlater liten tvil om hvilket inntrykk han har av Sepp Blatter. Han er diplomatisk i ordbruken, men har vanskelig for å skjule skepsisen til at de gode vennene Platini og Blatter nå skal styre fotballens to mektigste organer.

- For å si det på den måten: Båndene kan bli for tette. Men vi skal være aktive i dialogen med UEFA, og Platini skal få en sjanse til å vise at han kan styre. Vi skal følge med, nærmest advarer Kåfjord.

- Hvorfor ville Lennart Johansson vært et bedre valg?

Blatters tale opprører NFF-toppene

- Vi følte oss veldig trygge på Lennart politikk. Måten han har ledet UEFA på siden 1990 har vært veldig god, og vi har kjent oss godt igjen i politikken han har stått for. Det han har oppnådd ble framlagt for kongressen før valget - og det var alldeles svimlende, sier Kåfjord.

- Men alderen talte vel imot ham?

- Det eneste reelle argumentet mot Lennart var alder, mener Kåfjord.

Og ramser opp noe av det som gjør at han er en skuffet mann i dag:

- De beløpene som er blitt sendt ut til forbundene har økt formidabelt, og økonomien i UEFA er kjernesunn. Vi legger ikke skjul på at vi er skuffet og overrasket, sier Kåfjord.

<B>SYND, LENNART:</B> Sepp Blatter ga Lennart Johansson et håndtrykk da svenskens nederlag var et faktum.
SKEPTISK:</B> Sondre Kåfjord reagerte med vantro på Sepp Blatters Platini-vennlige tale dagen før valget.