Ble advart mot å gå til Brann

Men nå jubler familien til Tijan Jaiteh (19).

(Dagbladet.no): Supertalentet Tijan Jaiteh (19) tok det kravstore publikummet på Brann Stadion med storm i sin første sesong for rødtrøyene.

Allerede i debuten mot Sandefjord viste gambieren en modenhet som er sjelden å se i så ung alder, og Mons Ivar Mjelde nølte ikke med å bruke han i viktige kamper utover i sesongen.

Men så er da også Jaiteh blitt skrytt opp i skyene av både treneren og Martin Andresen.

- Ennå har han bare vist litt av det han kan. Han er en av verdens beste spillere i sin årsklasse, og kommer bare til å bli bedre. Det var riktig av ham å komme hit, og et veldig godt kjøp av Brann, lød attesten fra fjorårets Brann-kaptein.

Gullkantet kontrakt

Det siste halve året har imidlertid motgangen meldt seg. Jaiteh har vært ute av spill med lyskeproblemer siden oktober, og med seriestart en knapp uke unna har 19-åringen fortsatt ikke trent fotball sammen med resten av laget.

- Jeg er på vei tilbake. Det har blitt mye løpetrening, men neste uke kan jeg forhåpentligvis trene med laget igjen. Det har vært utrolig kjedelig å være skadet, og trene for seg selv. Jeg håper det er siste gang i karrieren min at jeg er skadet så lenge, sier Jaiteh til Dagbladet.no.

Til tross for den lange skadeperioden, har det vært noen lyspunkter for Jaiteh. I mars signerte han en ny og forbedret kontrakt med Brann, som strekker seg til 2012.

MARKERTE SEG I TIPPELIGAEN: Til tross for sin unge alder viste Tijan Jaiteh ingen respekt da han slapp til i Tippeligaen i fjor. Både Mons Ivar Mjelde og Martin Andresen har hevdet at gambieren er blant de beste i verden i sin årsklasse. Foto: SCANPIX
MARKERTE SEG I TIPPELIGAEN: Til tross for sin unge alder viste Tijan Jaiteh ingen respekt da han slapp til i Tippeligaen i fjor. Både Mons Ivar Mjelde og Martin Andresen har hevdet at gambieren er blant de beste i verden i sin årsklasse. Foto: SCANPIX Vis mer

- Nå tjener jeg veldig godt. Altså, veldig, veldig godt. Kontrakten jeg hadde før var god. Men denne, den er kjempegod! sa Jaiteh til BA.

Spanderer hus på familien

19-åringen beholder ikke hele lønna selv. Noe sender han sørøver til familien i Gambia, men når Dagbladet.no fisker om hvor mye, knekker Jaiteh sammen i latter.

- Hahaha, du kan ikke spørre om det. Men jeg bygger et hus til min mor. Jeg håper det står ferdig snart, sånn at hele familien kan flytte inn. Det er et enda flottere hus enn de hadde fra før. Å ta vare på familien er viktig for meg, siden de har passet på meg i alle år. Når jeg vet at de har det bra, kan jeg konsentrere meg fullt om fotballen, sier han.

Akkurat det har han klart bra så langt. Brann oppdaget ham i 2005, da han spilte i afrikamesterskapet for Gambias G 17-landslag. I 2006 var han i Bergen på prøvespill, hvor han imponerte nok til å få kontrakt.

Men hjemme i Gambia var det ikke alle som var like begeistret over å la Jaiteh reise til en norsk klubb ingen hadde hørt om.

- Folk sa at det var fryktelig kaldt, at det ville bli for tøft for meg og advarte meg mot å gå til Brann. Men jeg lyttet aldri til det. Jeg har alltid likt meg i Bergen, folk her er utrolig hyggelig. Supporterne våre er fantastiske, i likhet med trenerapparatet og alle som jobber i klubben. De har hjulpet meg å finne meg til rette, sier Jaiteh, som også får hjelp av det gambiske miljøet i byen.

- Alt regnet plager deg ikke heller?

Ble advart mot å gå til Brann

- Jeg likte byen fra første sekund. Jeg bryr meg ikke om regnet, det er slik det er her. Jeg klager ikke, sier han

Lærer av konkurrentene

Like godt som Jaiteh har tilpasset seg de klimatiske forholdene i Bergen, har han tilpasset seg Tippeligaen. Mons Ivar Mjelde har beskrevet 19-åringen som europeisk i stilen, med sin store duellkraft og rekkevidde. Teknikken er det heller ikke mye å si på.

Jaiteh blir populært sammenlignet med eks-Liverpoolspiller Momo Sissoko - en sammenligning han tar som et stort kompliment.

- Jeg er ikke på hans nivå ennå. Men å bli sammenlignet med ham er en stor ære. Jeg forsøker å spille enkelt og holde på ballen, og er en god ballvinner.

- Og svakhetene?

- Jeg har ikke en spesielt god skuddfot, og jeg scorer ikke nok mål, sier Jaiteh.

Han føler han har vokst mange hakk som spiller siden han kom til Brann. Han trekker fram Martin Andresen, Eirik Bakke, Hassan El Fakiri og Gylfi Einarsson som gode læremestere - og innser at han må gi jernet om han skulle kjempe seg til en plass på laget når han er skadefri.

- Konkurransen er stor. Bakke, Hassan og Gylfi har spilt i store ligaen, så jeg må kjempe hardt.

- Hva får du høre av Mjelde?

- Han oppmuntrer meg bestandig. Jeg er veldig takknemlig for at han har gitt meg sjansen, jeg forventet ikke å spille mange kamper. Han sier stadig at jeg må være sulten og ikke bli for tilfreds.

- Hva er målet ditt som fotballspiller?

- Jeg ønsker å spille i en større liga, jeg håper ikke det blir for mange år til. Men jeg vet at jeg må gjøre det bra i Brann for å ta det neste steget, det er det viktigste for meg, sier Jaiteh.

<B>SPILTE I UEFA-CUPEN:</B> Her passerer han Hamburgs Vincent Kompany.
<B>VIKTIG BRIKKE FOR GAMBIA:</B> Jaiteh har representert Gambia for G17, G20 og G23. Her mot Portugal i VM for G20 i fjor.