EN MESTER UNDER VANSKELIGE FORHOLD: Ole Einar Bjørndalen har bevist en rekke ganger at han behersker krevende værforhold bedre enn de aller fleste. Den egenskapen får han bruk for på kveldens sprint. Foto: AFP PHOTO/Alberto PIZZOLI
EN MESTER UNDER VANSKELIGE FORHOLD: Ole Einar Bjørndalen har bevist en rekke ganger at han behersker krevende værforhold bedre enn de aller fleste. Den egenskapen får han bruk for på kveldens sprint. Foto: AFP PHOTO/Alberto PIZZOLIVis mer

Ble advart mot møkkavær i OL for 11 måneder siden

Bjørndalen kjenner seg ikke igjen fra forrige besøk.

|||• Følg herrenes sprint i OL-studio kl. 20.15!

WHISTLER (Dagbladet): De som fikk oppleve OL på Lillehammer på nært hold kan umulig ha glemt den bitende kulden, den strålende solen og de vinterlige forholdene.

I Vancouver og Whistler er regntøy langt mer nyttig enn superundertøy - noe som selvsagt gjør utfordringene store for både smørere og utøvere.

Heldigvis for Norge er det få som takler værmessige utfordringer bedre enn Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. Og det taler heller ikke i deres disfavør at landslagsledelsen ble gjort oppmerksom på at OL-været sannsynligvis ville bli nitrist allerede for 11 måneder siden.

20 dager med nedbør
I mars i fjor var det nemlig prøve-OL i Whistler. Den gang var det lite som tydet på møkkavær et knapt år senere, ettersom sol og lite vind gjorde det hele til en behagelig opplevelse for skiskytterne.

Men skinnet kan bedra - noe landslagsledelsen fant ut i løpet av oppholdet.

- Det som har vært et tema for hele gjengen i vinter, er at de kan få skikkelig drittvær her, snøstorm og andre ting, sier skytetrener Joar Himle til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vant ut da vi var her på verdenscupen i fjor at det statistisk sett er nedbør 20 dager i februar. Her kan vi med andre ord forberede oss på at tre av fem renn er i snøkav eller regn.

- Tror du mange andre har sittet på denne kunnskapen eller kan det gi dere en fordel?

- Jeg vet ikke hva de andre har gjort, men vi har i hvert fall hatt det som en agenda.

- Håper dere på verst mulig vær?


- Det skal være rettferdige forhold, men jeg tror vi stiller forberedt på snøkav og dårlig sikt, sier Himle.

Takker Trondheim
I morgentimene i Whistler søndag høljet regnet ned, mens det i skrivende stund er oppholdsvær. Om det regner skal det være en fordel å starte tidlig, og det gjør da også de norske favorittene:

Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen starter som nummer 10 og 21 av 88 påmeldte på dagens sprint. Lars Berger har startnummer 56 og Halvard Hanevold nummer 73.

Bjørndalen legger ikke skjul på at han lever godt med krevende løypeforhold.

- Jeg trives når det er dårlig vær og vanskelig skiforhold. Vi får håpe det blir like forhold for alle, det spesielle er at det kanskje blir veldig forskjellig.


- Hvorfor trives du så godt når været er dårlig?

DRAR NYTTE AV TRØNDERBAKGRUNNEN: Emil Hegle Svendsen har vokst opp med møkkavær. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
DRAR NYTTE AV TRØNDERBAKGRUNNEN: Emil Hegle Svendsen har vokst opp med møkkavær. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth Vis mer

- Jeg har bodd i Trondheim i sju år, og trent mye i drittvær. Jeg liker at det er spesielle og tuinge forhold.

- Har du en fordel sammenlignet med andre?

- Jeg tror ikke det er noen fordel i forhold til Emil, gliser Bjørndalen.

Søvnløst smøreteam
Han sliter imidlertid med å dra kjensel på stedet etter besøket her for 11 måneder siden.

- Da var det bare sol og kanonvær. Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt.

Bjørndalen var den store VM-kongen med fire gull i koreanske Pyeongchang i fjor. I Whistler skiller både løype og vindforhold seg vesentlig fra det mesterskapet.

- Det er en helt annen trasé her enn i VM, og helt andre kvaliteter som skal til. Det er mye høyere hastighet, mer enkeltdans og dobbeltdans. Skytebanen er relativt lik som i Korea, bare at det er mye mindre vind. Men det er jo skiforhold her da, det er veldig flott med så mye snø og krevende forhold. Ikke bare for løperne, men for teamet rundt. Jeg tror ikke smøreteamet vårt vil sove mye de to nettene fram til start - da blir jeg veldig overrasket. Det er en vanvittig jobb nå å finne gode ski med riktig struktur og smøring, sa Bjørndalen under pressetreffet fredag.

- Tungt føre passer vel deg som ikke akkurat er veldig tykk?

- Jeg håper vekt blir avgjørende. Da stiller jeg bra, ler 36-åringen.

Emil Hegle Svendsen depper heller ikke over de blytunge forholdene.

- Jeg er trønder og vant til drittvær. Det er skikkelig føre for meg dette, så det blir bra!

GJORDE RESEARCH: Skytetrener Joar Himle og landslagsledelsen fant ut at februar normalt byr på 20 nedbørsdager i Whistler da de var her i strålende solskinn i mars i fjor. Foto: Jens Kløvrud
GJORDE RESEARCH: Skytetrener Joar Himle og landslagsledelsen fant ut at februar normalt byr på 20 nedbørsdager i Whistler da de var her i strålende solskinn i mars i fjor. Foto: Jens Kløvrud Vis mer