PATRICE EVRA: Franskmannen var i Manchester United fra 2006 til 2014. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS

R
PATRICE EVRA: Franskmannen var i Manchester United fra 2006 til 2014. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS RVis mer

Ble ansett som bomkjøp - så slo de til

Spillerne som slo tilbake en dårlig første sesong og ble stjerner.

Når en klubb signerer en ny spiller skapes det umiddelbart forventninger fra supporterne. Manageren skryter spilleren opp i skyene når han begrunner kjøpet, men det er ikke alle spillere som klarer å prestere fra første stund.

Å spille dårlig i sin første Premier League-sesong betyr ikke nødvendigvis at spilleren er en flopp. Her er fem spillere som slo tilbake i sin andre sesong og ble viktige brikker i laget.

Patrice Evra – Manchester United

Evra ble en av Sir Alex Fergusons beste signeringer da Manchester United ga fem millioner pund for ham i 2006. Han var ikke lenger på toppnivå da han forlot klubben i 2014, men i flere sesonger ble han ansett som en av verdens beste venstrebacker.

Det var likevel ikke før i 2006/07 at han viste seg fra sin beste side. Evra debuterte i et traumatisk derby hvor Manchester City vant 3-1. City-spissene rundspilte franskmannen og opptredenen var vond å se på.

Han hadde gått fra å spille foran syv tusen tilskuere i Monaco til rundt 76 tusen i England. Evra skuffet såpass at han ble droppet mot Liverpool og gikk glipp av VM i 2006. Mikael Silvestre ble brukt som back etter å ha spilt som sentralforsvarspiller, mens Evra satt på benken.

Den neste sesongen endret alt seg. Evra jobbet hardt og ble fortjent førstevalg som venstreback, foran spillere som Gabriel Heinze, John O'shea og Silvestre. Franskmannen fikk 273 kamper for United og hadde æren av å få kapteinsbindet flere ganger før han forlot klubben for Juventus i 2014.

Robert Pires – Arsenal

ARSENAL: Robert Pires. Foto:AFP PHOTO/CARL DE SOUZA 
ARSENAL: Robert Pires. Foto:AFP PHOTO/CARL DE SOUZA  Vis mer

Da Pires ble hentet til Arsenal for fem millioner pund etter EM i 2000 ble han sett som arvtageren til Marc Overmars. Franskmannen klaget over fysikken i engelsk fotball, og i tillegg uttalte han:

- Jeg hadde foretrukket å spille for Real Madrid, men ordene til Wenger ga meg mer sikkerhet.

Pires hadde ikke det letteste utgangspunktet i sin første sesong, selv om mye kunne vært unngått om han hadde vært forsiktig med uttalelsene sine. Hans første sesong var preget av ujevne prestasjoner, til tross for glimt av briljans.

Den neste sesongen forbedret franskmannen seg noe enormt. I en periode var han ansett som like viktig for Arsenal som Patrick Vieira og Thierry Henry. I 2002 ble han kåret til årets spiller og hjalp Arsenal godt på vei til ligatittelen og FA-cupen, til tross for en leddbåndskade som inntraff i mars. Siden den sesongen var Pires konsistent og elegant frem til han forlot klubben i 2006.

David de Gea - Manchester United

MANCHESTER UNITED: David De Gea. Foto: Action Images via Reuters / John Sibley
Livepic
MANCHESTER UNITED: David De Gea. Foto: Action Images via Reuters / John Sibley Livepic Vis mer

De Gea har bevist at han var den rette til å overta keeperplassen etter Edwin van der Sar, og han har blitt en fantastisk spiller. Den første sesongen i England var det likevel få som var overbevist om at spanjolen var et godt valg. De som ikke hadde sett hans potensiale i Atletico Madrid forstod ikke hvorfor Sir Alex Ferguson ga 18 millioner pund for De Gea i 2011.

Flere faktorer spilte inn da De Gea fikk en lunken start i United: Hans spinkle fysikk, den kollektive nedgangen til Rio Ferdinand, Nemanja Vidic og Patrice Evra, ingen tidligere erfaring fra engelsk fotball, og utfordringen ved å være keeper i et så dominant lag.

I februar 2013 ble klubben linket til Asmir Begovic flere ganger, og De Gea hadde fortsatt ikke overbevist. Så kom vendepunktet: Sisteskansen sto imot et enormt press fra Real Madrid på Santiago Bernabeu. Champions League-kampen endte 1-1 takket være De Gea som har vært en av verdens beste keepere siden den kampen.

Michael Essien – Chelsea

CHELSEA: Michael Essien. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK
CHELSEA: Michael Essien. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK Vis mer

Essien ble en rekordsignering for Chelsea da han ble hentet for 24 millioner pund i 2005. Den formen som gjorde ham til en av verdens beste midtbanespillere på slutten av 2000-tallet viste seg likevel ikke de første tolv månedene.

For å få plass til Essien droppet Mourinho allsidige Eidur Gudjohnsen fra laget. Dette førte til at kvaliteten og resultatene til Chelsea led. Frank Lampard og Claude Makelele var i sin beste form og laget trengte ikke enda en boks-til-boks midtbanespiller.

Da Michael Ballack ble hentet til klubben sommeren 2006 ble Essiens plass i laget usikker. Ghaneseren slo dermed tilbake og viste en eksepsjonelt bra form. Han ble en av Chelseas viktigste spillere frem til han fikk to alvorlige kneskader.

Javier Mascherano – West Ham

Åtte tap og en uavgjort på de første ni kampene til West Ham i 2006 sa sitt om midtbanespillerne i klubben. I dag er Mascherano en toppspiller, men da han kom til London sammen med Carlos Tevez fikk argentineren kun syv kamper for klubben. Merkelig nok ble Nigel Reo-Coker og Hayden Mullins foretrukket på Upton Park.

WEST HAM: Javier Mascherano. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth
WEST HAM: Javier Mascherano. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth Vis mer

Javier Mascherano imponerte ikke i London. Hadde han gjort det ville ikke klubben oversett ham på den måten de gjorde. Spesielt ikke i en sesong hvor de kjempet mot nedrykk.

Derfor gjorde West Ham lite for å beholde argentineren, og han havnet i Liverpool den følgende sesongen. Ved siden av Steven Gerrard og Xabi Alonso forbedret han seg gradvis på Anfield, men hans beste kamper kom i Champions League – det var først i sin tredje PL-sesong at han imponerte gang på gang. Mascherano var en av Premier Leagues beste midtbanespillere frem til Barcelona-overgangen i 2010.

- I en fotballklubb som denne trenger man tid til å tilpasse seg. Kanskje det første året handler om å bli kjent med den... Det er ikke riktig for en spiller å bare bli et år i et land, uttalte Mascherano i 2006.