GIR RÅD: Halvard Hanevold var fylt 40 år da han ga seg som aktiv. Nå bruker han sin erfaring til å støtte unge mennesker.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
GIR RÅD: Halvard Hanevold var fylt 40 år da han ga seg som aktiv. Nå bruker han sin erfaring til å støtte unge mennesker. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Ble ansett som helt talentløs da jeg var 15

Han var ikke et naturtalent, men noen så at Halvard Hanevold hadde viljen til å kunne bli olympisk mester. Nå lærer 40-åringen andre å se potensialet i unge mennesker.

(Dagbladet): - Som ung knytter man seg til trenere. For meg var det Trond Hårberg. Han var så flink til å se meg. Han trodde på meg da det var ingenting som tilsa at det var lurt. Jeg ble betraktet som helt talentløs da jeg var 14-15 år. Men han skjønte at jeg var villig til å gjøre nesten hva som helst for å lykkes, sier Halvard Hanevold.

40-åringen er godt inne i sin første sesong som eks-skiskytter, etter snart 20 år med suksess som toppidrettsutøver. Sist vinter la han opp for godt, med (blant mye annet) tre OL-gull, fem VM-gull og et utall medaljer i premieskapet.

Nå bruker han erfaringene sine til å foredra for andre håpefulle skitalenter. Eller som han ble bedt om av Asker Kommune nylig: For menn som oppdrar gutter.

- Jeg har jo ingen erfaring med akkurat det, bortsett fra de unggutta på landslaget, humrer Hanevold.

Tid og interesse
- Men det er mange av prinsippene som gjelder i idretten som også gjelder i det vanlige livet. Dette med å ha tid og interesse nok til å se hver enkelt. Gi ungdommene trygghet så de tør å gjøre egne valg, tør å gjøre det de mener er riktig, selv om presset kommer fra alle andre kanter, uansett om det gjelder rusmidler eller andre ting.

- Kanskje 1 av 1000 idrettsunger blir toppidrettsutøvere. Topputøvere er en bieffekt av idretten, hovedmålet er å skape et positivt tilbud som egentlig lærer folk om livet. Det å fungere sammen med andre, lære seg å mislykkes, oppleve urettferdighet når man har satset mye - alt dette er erfaring noen bruker til å bli toppidrettsutøvere, men som mange flere får nytte av senere i livet, sier Hanevold.

Ga Røkke-penger
Selv har han vært aktiv i Asker Skiklubb i hele sin karriere. Da Kjell Inge Røkke ga alle gullvinnerne i Nagano-OL bonus, ga Hanevold pengene rett videre til skiskyttersatsinga i Asker, og kick-startet på mange måter den.

Nå støtter æresmedlemmet samboer Sandra Keith i hennes trenerjobb for ungjentene i klubben, og strever fortsatt for å få på plass et skiskytingsanlegg på Solli.

- Jeg har ikke tid til å være trener på heltid, men jeg gjør det jeg kan, sier Hanevold.

Samtidig presser han talentene og foreldrene til å sette idretten i rett perspektiv når han holder foredragene sine.

- Jeg er veldig opptatt av utdanning, at man aldri må glemme viktigheten av det. Når man er ung er det kult å være god i idrett, og det er noe det er lett for lærere og foreldre å henge seg på. Man gjør ungdommen en bjørnetjeneste når man lar idrettssatsinga få gå utover utdanningen, mener Hanevold.

Lærte av nederlagene
- En ting er at jeg tror man blir en bedre idrettsutøver av å ha flere bein å stå på. Det gir deg andre ting å fokusere på, for eksempel i mesterskap. Minst like viktig er det at man setter idretten i en sammenheng som ung: Hva er viktig - familie, venner, kjæreste, andre hobbyer? Da trenger man tid til disse tingene. I situasjoner der folk har blitt overtrent blir jeg ofte overrasket når jeg ser den faktiske treningsmengden. Ofte er det alle tingene utenom man skal rekke over, som gjør at det går så langt.

Derfor trenger man trenere og foreldre som er flinke til å aldri glemme målet, alltid ville det beste for talentene, men uten å legge premissene.

- Man må hjelpe folk til å utvikle det de er best på, og la dem utfolde seg. Man må la folk feile. Et eksempel: Nylig var jeg ute og seilte med en instruktør, og jeg har seilt litt tidligere, men jeg er ikke utlært. Men hver gang jeg forsøkte meg på noe, følte meg litt fram, var instruktøren der for å korrigere meg. Jeg ble så sinna at jeg holdt på å kaste ham på sjøen, humrer Hanevold.

- Man lærer av å gjøre feil. Da jeg var åtte sekunder bak OL-gullet i Torino i 2006 - det er klart at det er noe som svir litt. Det var der og da jeg fant disiplinen til å gjøre alle detaljer riktig, jobbe knallhardt, følge med på hva Ole Einar gjorde, alle disse tingene. Den følelsen av de åtte sekundenee, det er sterke signaler du husker godt. På samme måte var det da jeg ble vraka fra jaktstartlaget i VM i 2005, da la jeg om tilnærmingen fullstendig. Jeg la meg i høyde, og gjorde alt jeg kunne for å forberede meg på trening. I OL tok jeg to medaljer - det hadde neppe skjedd uten smellen i 2005, sier han.

- Kanonkult
Idrettens rolle i samfunnet engasjerer Halvard Hanevold.

Nesten like mye som det å være ekspertkommentator for NRK, som TV-seerne fikk erfare i helga, da 40-åringen med stor innlevelse og oppspilthet debuterte på Beitostølen.

- Det var kanonkult. Jeg er ferdig med skiskyting, det kribla faktisk ikke i beina i det hele tatt. Men å få være en del av miljøet og treffe de andre på den måten, det er gøy. Jeg gleder meg til resten av vinteren, sier Hanevold.