Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupavslutningen i Falun

Ble avskrevet. Etter tre års tørke slo Bjørgen tilbake

Marit Bjørgen ble avskrevet som langrennssprinter. Etter tre år uten toppresultater i sprint, svarte 37-åringen i dag på tiltale og tok steget opp på sprintpallen internasjonalt for første gang siden 2015.

IMPONERTE: Det ble en svensk festdag på kvinnesprinten i Falun, men sjelden har Marit Bjørgen vært mer fornøyd med en 3. plass. Foto: BILDBYRÅN
IMPONERTE: Det ble en svensk festdag på kvinnesprinten i Falun, men sjelden har Marit Bjørgen vært mer fornøyd med en 3. plass. Foto: BILDBYRÅN Vis mer

FALUN/OSLO (Dagbladet): 11. mars 2015 er datoen hvor Marit Bjørgen sist gang var i en internasjonal sprintfinale. Da ble hun nr. 3 bak Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng i verdenscupsprinten i Drammen.

Etter at 37-åringen ble mor har resultatene i internasjonale langrennssprinter uteblitt. Akselerasjonen og startfarten har vært for dårlig, og Bjørgen har blitt avskrevet som sprinter på det høyeste nivået. Derfor gikk hun heller ikke OL-sprinten i Pyeongchang.

I dag beviste imidlertid Bjørgen at hun likevel ikke er for gammel for å hevde seg i verdenstoppen i sprint. En forsmak fikk langrennsverden da 37-åringen spurtslo selveste Stina Nilsson på OL-stafetten i Pyeongchang.

I Falun i dag viste Bjørgen at hun også har starthurtighet og akselerasjon nok til å hevde seg i en ren sprint.

SNAKKER UT: Landslagstrener Tor Arne Hetland letter på sløret om Petter Northugs framtid og relasjonen deres. Hetland forteller også om hva som gikk galt med Finn-Hågen Krogh, OL-eventyret og hvorfor Norge har tapt terreng i klassisk langrenn. I panelet er også Esten O. Sæther og Øyvind Godø. Video: Per Ervland Vis mer

Rognes-jenta ble verdensmester i sprinten her i Falun i 2015, og etter tre år uten sprintsuksess tok Bjørgen endelig steget opp på sprintpallen igjen i dag. Det gjorde godt for langrennsdronninga som slo igjennom på nettopp sprint i Düsseldorf i oktober 2002.

Prologvinner Hanna Falk seiret og sørget for svensk hjemmejubel. Jonna Sundlings 2. plass i Falun ga svensk dobbeltseier og drømmedag. Silje Øyre Slind imponerte og ble nr. 5, mens sprintcupvinner Maiken Caspersen Falla røk ut i semifinalen.

Kampen om den gule trøya

Heidi Weng var den siste som gikk videre fra prologen i Falun med sin 30. plass, akkurat som i sprinten i Drammen. Verdenscuplederen klarte ikke å heve seg i kvartfinalen, hvor hun ble nest sist og måtte nøye seg med seks verdenscuppoeng som dagens fangst.

- Det er litt kjedelig at det ikke fungerer bedre i skøyting. Det er kanskje like greit å slippe unna flere heat. Det blir godt å få klassisk igjen i morgen, sier Weng til NRK.

Dermed tok utfordrerne i kampen om den gule trøya, Ingvild Flugstad Østberg og Jessica Diggins, innpå Weng i dag. I tillegg skapte de seg et bedre utgangspunkt for resten av minitouren, hvor vinneren til slutt får 200 poeng, i tillegg til poengene man kan kapre på hver enkeltetappe.

Østberg ble nr. 3 i samme kvartfinaleheat som Weng, men gikk ikke videre på heat og hentet ikke så mye innpå jenta fra Ytre Enebakk som ønskelig.

Formsterke Diggins hadde imidlertid en bedre dag på jobb og spiste seg nærmere den norske duoen.

Slo ut Diggins

I den første semifinalen var Maiken Caspersen Falla uvanlig tam og defensiv og lå nest bakerst inn på oppløpet. Falla spurtet seg opp én plass og måtte håpe på å gå videre på tid, i likhet med treer Diggins, på jakt etter Weng og Østberg i verdenscupsammendraget. Tiden var imidlertid ikke god nok.

Marit Bjørgen og Silje Øyre Slind var Norges to representanter i den andre semifinalen. Langrennsdronninga fra Rognes hadde ikke vært i en sprintfinale internasjonalt på tre år.

I dag beviste Bjørgen at hun ikke er for gammel for å hevde seg i verdenstoppen i sprint. Bjørgen kom seg raskt i tet og kontrollerte semifinaleheatet fra start til mål og tok seg enkelt videre til finalen.

Tiden var så god med Rognes-jenta i tet at også Øyre Slind ble klar for finalen. Der ble Bjørgen nr. 3 bak svenske Hanna Falk og Jonna Sundling.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling