TRAKASSERT: Den svenske basketproffen Martina Stålvant forteller om et lite glamorøst liv i Europa. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix
TRAKASSERT: Den svenske basketproffen Martina Stålvant forteller om et lite glamorøst liv i Europa. Foto: TT Nyhetsbyrån / NTB ScanpixVis mer

Ble bedt om å bruke en mindre shorts, kalt dum og utsatt for seksuell trakassering

Svensk landslagsspiller om profflivet i Europa.

(Dagbladet: Den svenske landslagsspilleren i basketball, Martina Stålvant, er tilbake i svensk serie etter mange år som proff i utlandet.

Med seg i bagasjen hjem har 25-åringen med seg flere historier om hvor lite glamorøst det kan være å være utenlandsproff.

I forbindelse med at hennes nåværende klubb, Northland, begynner finalekampene mot Udominate til helgen, forteller Stålvant om noe av det hun opplevde - og som etterhvert fikk henne til å reise hjem til Sverige.

Kastet taktikktavler på spillerne I 2010 dro Stålvant til CB Gran Canaria. Der ble svensken både kalt verdiløs og dum i hodet av treneren. Der opplevde hun også at treneren kastet taktikktavler mot spillerne, og ved en anledning også tydde til vold.

- I Spania opplevde jeg at treneren slo til en spiller virkelig hardt, som et slag og et knuff på samme tid. Hun datt over ende og tårene rant. Men litt etter gikk hun inn på banen og avgjorde kampen, så det fungerer kanskje på enkelte. Hun trengte kanskje noen som skriker og kjefter, sier Martina Stålvant til den svenske avisa NSD.

Etter ett år i den spanske klubben dro den svenske basketspilleren videre til tsjekkiske IMOS Brno. Der skulle hun oppleve at ting var enda verre enn i Spania.

Bedt om å sy inn shortsen 25-åringen forteller til den svenske avisa at det var en veldig sexistisk atmosfære i den tsjekkiske klubben. På klubbkontoret var veggene dekket med pornografiske bilder, og hun ble også bedt om å få sydd shortsen sin trangere.

- Min trener der snakket ikke til meg på et helt år. Det eneste han sa til meg iløpet av sesongen var at jeg måtte få meg en mindre og mer ettersittende shorts.

- Allerede da vi spilte Europaleague hadde vi figursydde klær. Vi ble tvunget til å ta brystmål, midjemål og alt. Treneren min syntes jeg hadde for stor shorts, og ville at jeg skulle få den sydd inn hos en syerske, forteller Martina Stålvant.

En annen episode den svenske basketspilleren opplevde var å bli spurt av fysioterapauten om hun trengte en gynekolog.

- Da jeg knøt skoene mine sa han: «Martine, trenger du en gynekolog? I så fall kan jeg stille opp». Og så lo alle mennene. Det er nok det verste jeg har vært med på. Men de synes nok ikke at de hadde gjort noe galt, for der var det ikke noe feil med å tulle på den måten, sier 25-åringen om opplevelsene i den tsjekkiske klubben.