Ble bedt om å legge ned - nå herjer Glimt med alle

Dette er historien bak redningsaksjonen.

KLUBBEN SOM BLE GJENFØDT: For få sesonger siden lå Bodø Glimt med brukket rygg. Nå er klubben på full fart mot neste års Tippeliga. Foto:  Hanne Kristin Breivik / Glow Studio.
KLUBBEN SOM BLE GJENFØDT: For få sesonger siden lå Bodø Glimt med brukket rygg. Nå er klubben på full fart mot neste års Tippeliga. Foto: Hanne Kristin Breivik / Glow Studio.Vis mer

BODØ (Dagbladet): Etter flere år med økonomisk kaos og sportslige nedturer er Bodø/Glimt i full fart på vei tilbake til Tippeligaen. Norges Fotballforbund karakteriserer klubben som best i klassen når det kommer til fotballøkonomi, og med Jan Halvor Halvorsen som nyansatt trener, leder de helgule Adeccoligaen med hele 14 poeng med 10 kamper igjen å spille.

- Legg ned klubben - Det ser unektelig veldig bra ut. Vi har 11 seiere på rad i ligaen og de skal få slite de som skal slå oss, sier Halvorsen.

Likevel ønsker ingen i Bodø/Glimt å snakke om opprykk.

- Da får jeg bare kjeft av Jan Halvor, sier markedsjef og klubblegende Runar Berg pliktoppfyllende.

Dagbladet møter ledelsen av Glimt i «det grønne rommet» på Aspmyra stadion. Pauserommet ble malt grønt da klubben høsten 2011 kom inn i grønn sone av det nye UEFA-regelverket for økonomisk fair play. Få år i forveien var det få som hadde trodd at det var mulig og en lokal aviskommentator mente det beste var å legge ned hele klubben og starte pånytt.

- Klubben var egentlig konkurs. Etter et godt sportslig år 2008 fikk vi et underskudd på 8-9 millioner og hadde en samlet gjeld på nærmere 50 millioner, i tillegg til en negativ arbeidskapital 15-20 millioner. Som en vanlig bedrift hadde vi vært konkurs, forteller direktør Bjørn Tore Hansen.

Enormt spleiselag Restruktureringsprosessen startet i januar 2009, men kunne ikke redde klubben fra nedrykk senere samme år.

- Vi hadde vært igjennom historisk mange redningsaksjoner, men det ble alltid gjort halvveis - nok til å holde hodet over vannet. Denne gangen skulle vi gjøre det ordentlig, forklarer Hansen.

Glimt har ingen rike onkler og et gedigent spleiselag ble satt sammen.

- Det var veldig mange som bidro. Næringslivet, kommunen og fylket. Vi hadde nedjusteringer av lønn og akkordforhandlinger. Det ble satt i gang en folkeaksjon i regi av Runar og Ørjan (Berg. journ.anm.). Runar spilte gratis og vi hadde folk i Lofoten som strikket lester til inntekt for Glimt, opplyser styreleder Mads Torrissen.

At en fotballspiller spiller gratis er ikke hverdagskost i en bransje hvor høye lønninger er et vanlig fokus.

- Vi kom hjem fra treningsleir og det manglet både lyspærer og penner for å skrive autografer. Jeg ønsket å bidra på min måte, forklarer Berg.

Solgte stortalenter Som en del av operasjonen ble blant annet lagets store profil, Trond Olsen, solgt til Rosenborg i 2009. To år etter gikk kaptein Johan Lædre Bjørdal til Viking, mens stortalentet Anders Kondradsen ble solgt til Strømsgodset. Samme vei gikk Stefan Johansen. Gratis. Den ferske landslagsspilleren anses i dag av mange som Tippeligaens beste spiller.

- Var det vanskelig å gi slipp på dem?

- Vi var tvunget til å selge. Bodø/Glimt vil alltid være en selgende klubb, svarer direktør Hansen og legger til:

- Som klubb er vi umåtelig stolt over at tidligere Glimt-gutter gjør det så bra.

Berg-brødrene, Tom Høgli, Daniel Berntsen blir nevnt. Alle hadde ungdomsårene i Bodø, men søkte nye utfordringer tidlig i karrieren.

- Det er ikke den optimale fotballdrømmen for ungguttene å spille i Glimt.

Det er talentutvikler Ørjan Berg som slutter seg til samtalen. Han og lillebror Runar er bare to av mange tidligere Glimt-spillere som jobber i klubben. Derfor er det mange som ser det som en fordel at de hentet en trener utenfra.

- Stort potensial Valget falt på Jan Halvor Halvorsen som kom fra jobben som assistent i New York Red Bulls.

- Jeg så potensialet i klubben. Måten de ønsker å spille på tiltaler meg, forklarer Halvorsen.

Selv om han ikke vil snakke om opprykk, mener han at klubben allerede holder Tippeliga-nivå.

- Vi møtte Odd og Haugesund i cupen og hang godt med. Det er en pekepinne på at vi er på rett vei.