Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ble bedt om å uttale seg forsiktig etter krise. Mener de har fått trusler

I kjølvannet av dopingsak og anklager om diskriminering.

TURBULENT: Shane Sutton (t.v.) trakk seg som sjef etter anklager om diskriminering. Her er han med syklist Victoria Pendleton. I kjølvannet av saken har det britisk laget kommet med oppfordringer til sine medlemmer. Foto: NTB Scanpix
TURBULENT: Shane Sutton (t.v.) trakk seg som sjef etter anklager om diskriminering. Her er han med syklist Victoria Pendleton. I kjølvannet av saken har det britisk laget kommet med oppfordringer til sine medlemmer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det stormet rundt britisk sykkelsport i slutten av april. Først valgte teknisk direktør Shane Sutton å trekke seg etter anklager om diskriminering, før stjernerytter Simon Yates ble dopingtatt like etterpå.

I kjølvannet av disse sakene sendte det britiske sykkellaget ut en e-post til sine medlemmer. I e-posten skal utøverne ha følt at de ble advart mot at OL-plassen kunne være i fare, dersom de ikke opptrådte i henhold til klubbens retningslinjer i møte med media, skriver The Times - som har fått tilgang til e-posten.

«Du bestemmer selv om du vil stille opp på intervjuer, men hvordan du svarer for deg vil være en viktig faktor med tanke på støtten du vil motta av oss denne sesongen», står det blant annet å lese.

Det er Andy Harrison, som tok over jobben etter Shane Sutton, som er avsender. Han sendte e-posten etter at Simon Yates testet positivt på en dopingtest i slutten av april. Utøverne ble fortalt at det var «veldig sannsynlig at de ville bli bedt om en kommentar i løpet av helga».

I tillegg ble det lagt ved eksempler på svar som ledelsen i sykkellaget ville være fornøyd med. Her er et av eksemplene på et svar utøverne ble bedt om å gi til media:

«Jeg er sikker på at de vil komme til bunns i disse anklagene og at britisk sykkelsport vil bli sterkere som et resultat av dette».

Beklaget Utøverne som mottok e-posten likte ikke innholdet, og en av dem spurte Harrison hva han mente med formulering rundt «lagets støtte denne sesongen», som ble tolket som en indirekte trussel. Harrison sendte da en ny e-post hvor han beklaget ordvalget i den opprinnelige meldingen.

«Jeg vil beklage dersom den første linjen i mailen under er til å misforstå», skrev han blant annet.

Unnskyldningen skal ikke ha vært nok for de britiske syklistene. En anonym syklist sier ifølge The Times at det er en giftig kultur i britisk sykkelsport og at det er «deprimerende» å være en del av det.

Trakk seg 100 dager før OL i Rio de Janeiro valgte teknisk direktør, Shane Sutton, å trekke seg fra stillingen. Da hadde det stormet rundt den britiske sykkelsjefen etter anklager om diskriminering rettet mot både Paralympics-deltakere og kvinnelige syklister, skriver procycling.no.

Ifølge anklagene skal Sutton ha omtalt utøvere som «mongoer» og «diblinger». Det fikk sykkelforbundet til å reagere. De startet en undersøkelse, og suspenderte samtidig australieren.

Også kvinnelige utøvere skal ha reagert på Suttons oppførsel. Britiske Jess Varnish (25) har vært en av verdens beste kvinnelige banesyklister etter gjennombruddet i 2011, hvor hun tok EM-gull og VM-sølv i lagsprint i Apeldoorn.

Varnish mener hun ble droppet fra den britiske OL-troppen etter at hun kritiserte det britiske sykkelforbundet i etterkant av bane-VM i London. Ifølge Varnish har Sutton fortalt henne at hun bør «gå og skaffe seg et barn», i den betydning at hennes idrettskarriere nå er over.

Sutton har seinere tatt til motmæle mot anklagene, men valgte likevel å fratre sin stilling.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!