Friidretts-VM 2019:

Ble buet ut i forrige VM: - Rart at Usain Bolt ikke er her

Justin Gatlin er fortsatt favoritt til VM-gullet på 100 meter.

INNBITT: Justin Gatlin er regjerende verdensmester på hundremeteren og kan utlikne Usain Bolts tre VM-gull på distansen i kveld. I så fall vil det være fjorten år mellom hans første og tredje gull. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Scanpix
INNBITT: Justin Gatlin er regjerende verdensmester på hundremeteren og kan utlikne Usain Bolts tre VM-gull på distansen i kveld. I så fall vil det være fjorten år mellom hans første og tredje gull. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DOHA (Dagbladet): I VM for to år siden ble Justin Gatlin buet ut så mye av London-publikummet at det internasjonale friidrettsforbundet, IAAF, flyttet medaljeseremonien fram to timer, slik at færrest mulig skulle være tilstede og bue ham ut mer.

Gatlin vant som kjent 100 meterfinalen i Usain Bolts siste mesterskapsløp, og var han ikke upopulær nok fra før, ble han det i hvert fall etter seieren over Bolt.

- Dette var den verste vinneren friidretten kunne fått, skrev Dagbladets sportskommentator, Esten O. Sæther etter VM-finalen.

Tenker ikke

Det er Gatlins mørke dopingfortid som skaper problemene for ham. Med to utestengelser bak seg, er Gatlin blitt symbolet på friidrettens mare, nemlig at det utbredte dopingjukset lurer publikum og snyter de rene utøverne.

Men i motsetning til i London er ikke Gatlin spesielt mislikt på tribunene i Doha, og den regjerende mesteren må finne seg i å være favoritten på kveldens hundremeterfinale.

Det har han ikke vært siden han vant sitt første VM-gull på distansen i 2005.

- Jeg har ikke tenkt så mye over at jeg er regjerende mester. I hodet mitt er jeg bare en løper som er her for å vinne min første medalje, sier Gatlin til pressen i Doha.

Kan utlikne Bolt

Gatlin har konkurrert og mål krefter mot Usain Bolt gjennom hele den legendariske jamaicanerens karriere, men har aldri nådd helt opp, hverken resultat- eller popularitetsmessig.

HYLLET BOLT: Omgitt av taktfaste rop på Bolt og buing på seg selv, satte Justin Gatlin seg på knærne og hyllet Bolt i London etter å ha detronisert ham på hundremeteren i VM. I kveld er Gatlin favoritt til nok et gull. Foto: Sandra Mailer/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
HYLLET BOLT: Omgitt av taktfaste rop på Bolt og buing på seg selv, satte Justin Gatlin seg på knærne og hyllet Bolt i London etter å ha detronisert ham på hundremeteren i VM. I kveld er Gatlin favoritt til nok et gull. Foto: Sandra Mailer/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Før Gatlin altså snøt Bolt for sprintgullet i VM for to år siden.

Vinner Gatlin i kveld, står han med like mange VM-gull på hundremeter som Usain Bolt, Carl Lewis og Maurice Green.

- Usain Bolt har hatt mange utfordrere gjennom karrieren, og vi er kommet til et punkt der jeg kanskje er den som var hans tøffeste utfordrer gjennom alle disse årene. Det føles rart å ikke ha ham her, på et stort mesterskap, som en som er ute på banen og pusher meg til å være på mitt beste og å få ut mitt potensiale. Show-siden hans er mer for fansen, så får fansen avgjøre om showet blir like bra nå, sier Gatlin.

En eldre mann

Vanligvis er friidretts-stjernene på ferie på denne tida av året. VM i Qatar arrangeres så sent på året på grunn av den vanvittige heten i ørkenlandet.

Utfordringen for eldre herrer som Gatlin, er temperaturforskjellen mellom uteklimaet og det nedkjølte VM-stadionet.

- Det kan skape litt trøbbel for muskulaturen, sier Gatlin, som også har vært plaget med skader denne sesongen.

- Jeg har ingen smerter så langt, så alt er bra, men jeg er 37 år, folkens, så litt smårusk er det her og der. Jeg er nødt til å varme opp litt lenger enn disse unggutta, og forhåpentligvis fortsatt ha suksess.

Ekstremt jevnt

Med unggutta tenker Gatlin først og fremst på landsmannen Christian Coleman som har verdens raskeste tid i år (og som ifølge mange aldri burde vært til start i VM), men ifølge Gatlin er det en haug andre sprintere som også kan vippe ham av tronen.

- Det er ikke nødvendigvis bare showinga til Bolt som er den store forskjellen på London og nå. Akkurat nå er det litt flere farlige konkurrenter, du har Zharnel Hughes, Yohan Blake, Christian Coleman, Mike Rodgers har løpt fort i år. Brasilianerne har løpt fortere og det har de japanske gutta også. Du har så mange utøvere som løper fort nå, og alle er i stand til å komme seg på pallen. Det er det du er nødt til å se opp for nå, for det er ikke sånn at jeg er i bane 5 og må passe meg for Usain i bane 4. Nå er jeg nødt til å passe meg for alle de andre banene også. Og det er det som gjør friidrett så morsomt, sier Gatlin til Dagbladet.

- Det er vanskeligere å vinne uten Bolt?

- Jeg vil si det. Fordi hodet ligger på blokka nå, og det er derfor du må finne fram popcornet og sette deg ned og se på dette. Det er sånne løp du er nødt til å se, for hvem som helst kan vinne det.

Hundremeterfinalen går i kveld, lørdag, klokka 21.15 norsk tid.

REAGERER: De norske friidrettsessene reagerer på måten kvinner blir behandlet på i VM-byen. Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer