Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Ble de sinte? Nei, bare misunnelige på fysikken min

Spøkefull Balotelli om trøyefeiringen.

KUNNE IKKE DY SEG: Mario Balotelli måtte rive av seg trøya da han banket inn sitt andre mål mot Tyskland.Foto: REUTERS/Thomas Bohlen/NTB scanpix
KUNNE IKKE DY SEG: Mario Balotelli måtte rive av seg trøya da han banket inn sitt andre mål mot Tyskland.Foto: REUTERS/Thomas Bohlen/NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tyskland - Italia 1-2.

Det var først og fremst en mesterlig kollektiv prestasjon som tok Italia til EM-finalen på forhåndsfavoritts Tysklands bekostning.

Cesare Prandellis diamantkomposisjon på midten dikterte tempoet i kampen og en forsvarslinje, som turte å stå høyt, holdt Mario Gómez unna 16-meteren i stort sett hele den omgangen han spilte. Og da stadig mer desperate tyskere presset på for et reduseringsmål, duellerte italienerne med hjertet utenpå den asurblå drakta, samtidig som de ga gass på de kontringsmulighetene som bød seg.

SKJEVT SMIL: Selv dommer Stephane Lannoy så ut til å la seg more av Mario Balotellis påfunn, men var forpliktet til å gi ham et gult kort. Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI/NTB scanpix
SKJEVT SMIL: Selv dommer Stephane Lannoy så ut til å la seg more av Mario Balotellis påfunn, men var forpliktet til å gi ham et gult kort. Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI/NTB scanpix Vis mer

Likevel vil den strålende semifinaleforestillingen på nasjonalstadion i Warzawa trolig bli husket for ettertida på grunn av hvordan én mann besørget det som skulle vise seg å bli en uinntakelig tomålsledelse før pause.

I et sluttspill som fram til i går kveld ikke hadde stått i spissenes tegn, spilte Mario Balotelli på hele sitt brede ferdighetsregister, oppildnet av venner og familie før avspark.

- Under oppvarmingen var moren min, brødrene mine, svigerinnen min og min beste venn alle nede på sidelinja. Det å ha mine nærmeste og kjæreste tilstede bidro til å fyre meg opp, forteller han, ifølge football-italia.net.

Genialitet og galskap Først fikk han Holger Badstuber til å framstå som en famlende juniorspiller da han stanget inn Antonio Cassanos presise serve ved første stolpe. Deretter hamret han ballen utakbart opp i vinkelen der de fleste andre trolig ville gått for en kontrollert avslutning aleine med Manuel Neuer.

GLEDET MAMMA: Mario Balotelli var borte hos mamma Silvia og resten av familien etter kampen. 21-åringen sier han ønsket å glede moren når hun først hadde tatt turen fra Brescia.Foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI/NTB scanpix
GLEDET MAMMA: Mario Balotelli var borte hos mamma Silvia og resten av familien etter kampen. 21-åringen sier han ønsket å glede moren når hun først hadde tatt turen fra Brescia.Foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI/NTB scanpix Vis mer

Det andre målet i kombinasjon med feiringen var Balotelli i et nøtteskall: Genialitet avløst av galskap. For selv om dommer Stephane Lannoy også trakk på smilebåndet da den storvokste 21-åringen rev av seg trøya og strammet hver eneste lille muskel i overkroppen, var han forpliktet til å gi Balotelli et gult kort.

Med 54 minutter igjen av kampen, sett i lys av forhistorien, levde Manchester City-spissen farlig.

Går for toppscorertittelen Da Balotelli holdt hoff i intervjusonen i gangene under Nasjonalstadion i natt, fortalte han at den reaksjonen han fikk fra sine lagkamerater var misunnelse.

- De ble ikke sinte da jeg fikk gult kort for å ta av meg drakta, men de ble sjalu da de så fysikken min, spøkte han overfor journalistene som sto som sild i tønne for å få med seg hva matchvinneren hadde å si.

TIL KRAMPA TOK HAM: Mario Balotelli spilte til krampa tok ham, og tross Claudio Marchisios iherdige forsøk på å hjelpe, måtte han byttes ut etter 70 minutter.Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix
TIL KRAMPA TOK HAM: Mario Balotelli spilte til krampa tok ham, og tross Claudio Marchisios iherdige forsøk på å hjelpe, måtte han byttes ut etter 70 minutter.Foto: AP Photo/Frank Augstein/NTB scanpix Vis mer

Nå er han oppe i tre mål i dette mesterskapet, og deler med det toppscorertoppen sammen med navnebrødrene Mario Gómez og Mario Mandzukic, samt Alan Dzagojev og Cristiano Ronaldo. Etter søndagens finale håper han å ha den aleine.

- Jeg kommer til å gå for toppscorertittelen. I fotballen er det sånn at du kan prøve så mange ganger du vil uten at ballen går inn, mens andre ganger treffer du på alt, sier Balotelli, som setter begge gårsdagens mål like høyt.

- På det første var det en fantastisk målgivende, en type som bare Antonio Cassano er i stand til å servere, mens Riccardo Montolivos pasning (til 0-2) var strålende også. Begge målene var viktige og hjalp oss til å vinne kampen, så jeg kommer til å huske dem på samme måte, sier han.

Frustrert Löw Tysklands landslagssjef gremmes over individuelle feil i forbindelse med begge baklengsmålene. På det første ble Mats Hummels alt for ivrig etter å stoppe Cassano der han egentlig burde hatt full kontroll, mens Badstuber ble alt for veik i lufta. På det andre var midtstopperne ingen steds å se, mens Philipp Lahm så bare på ball. Likevel kommer en skuffet Löw med et anerkjennende nikk til Balotelli.

SMILET TILBAKE: Balotelli og Antonio Cassano pluss barn etter kampslutt. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB scanpix
SMILET TILBAKE: Balotelli og Antonio Cassano pluss barn etter kampslutt. Foto: AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG/NTB scanpix Vis mer

- Balotelli er en talentfull spiller, og det visste vi, men han straffet oss likevel med to mål. Vi var på ingen måte feilfrie i noen av de to situasjonene. Når du går til pause på 0-2 mot et klasselag som Italia, vil det alltid være vanskelig å komme tilbake i kampen, konstaterer Löw.

Tyskerne kom heller aldri nærmere enn Mesut Özils straffescoring på overtid.

Rørende møte Dermed kunne matchvinner Balotelli, som tilbrakte det siste kvarteret på benken etter å ha fått krampe, feire sammen med familien, som hadde tatt turen fra hjembyen Brescia.

- Det beste øyeblikket i kveld var da jeg gikk over til mamma etter kampen. Jeg fortalte henne at målene var for henne, sier spissen om den rørende omfavnelsen med moren Silvia.

- Jeg hadde ventet lenge på dette øyeblikket, spesielt siden moren min ikke er ung lenger og ikke kan reise så langt. Derfor var jeg nødt til å gjøre henne lykkelig da hun først tok den lange veien hit. Nå kommer faren min til finalen i Kiev også, sier han gledesstrålende.

Et spansk lag på jakt etter å skrive fotballhistorie er herved advart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media