- Ble døpt som skiløper i dag

Eldar Rønning utklasset verdenseliten.

(Dagbladet.no): I løpet av året har Eldar Rønning tatt steget fra å være blant de nest beste til å bli en langrennsløper i den absolutte verdensklasse.

I dag smadret Rønning resten av verdenseliten og vant den klassiske 15-kilometeren i Kuusamo med en sugende avslutning.

Oppladningen til rennet var imidlertid av den bedagelige sorten.

- Jeg koste meg med solbærtoddy og så på jenteløpet sammen med Frode Estil og Jens Arne Svartedal. Praten gikk løst. Det er mulig jeg var litt oppspilt lørdag på grunn av den gule ledertrøya og greier, men søndag var jeg mer avslappet og hadde kontroll på psyken, sier han til NTB.

- På en måte ble jeg vel døpt som skiløper i dag. Nå er jeg med blant de store, sier han.

Franskmannen Vincent Vittoz så ut til å gå mot en sikker seier og var lenge bare truet av svenskene Anders Södergren og Mathias Fredriksson, men ved passering 13,1 kilometer var Rønning plutselig bare ett sekund bak. I mål var han knusende overlegen og vant med 15,9 sekunder!

- Jeg er litt i sjokk, men jeg skjønte det da Eldar passerte 11 kilometer der jeg sto. Da var han tre sekunder bak Vittoz, og da skjønte vi at det kom til å gå veien, sier sportssjef Åge Skinstad til NRK.

Det var Rønning første verdenscupseier i et distanserenn, fra før av har han vunnet to ganger i sprintcupen, senest i sesongåpningen i Düsseldorf.

JAAAA!: Eldar Rønning tok sin første verdenscupseier i et distanserenn, og jublet hemningsløst. Foto: SCANPIX
JAAAA!: Eldar Rønning tok sin første verdenscupseier i et distanserenn, og jublet hemningsløst. Foto: SCANPIX Vis mer

- Han er i ferd med å bli en komplett skiløper, lyder attesten fra Skinstad.

Det så ikke spesielt lyst ut for Norge i starten. Gårsdagens seierherre på sprinten, Jens Arne Svartedal, lå håpløst langt bak etter bare noen få kilometere, og med unntak av Rønning og Tor Arne Hetland slet nordmennene med å få opp farta.

Dermed ble ikke den norske laginnsatsen like sterk som på sprinten, da vi hadde sju mann blant de ni beste. Tor Arne Hetland ble nest beste nordmann på 7. plass, Anders Aukland ble nummer 10, Odd-Bjørn Hjelmeset nummer 11 og Frode Estil nummer 16.

Rønning beholdt selvsagt sammenlagtledelsen i verdenscupen, med nordmenn på de fire neste plassene.