Ble en legende da han annullerte eget mål

- Sundgot burde sagt fra, mener Økland.

(Dagbladet.no): Arild Sundgot sa han «ikke var stolt» etter å ha brukt hånda for å score Lillestrøms 2-0-mål mot Stabæk i går kveld.

Forseelsen var av det soleklare slaget, og TV-bildene levnet liten tvil om at det var snakk om viljehands. Til Dagbladet hevder Sundgot likevel at han ikke jukset med vilje.

- Jeg kjente at ballen kom borti hånden, men trodde armen lå inntil kroppen. Heldigvis var ikke scoringen avgjørende for kamputfallet, sier han.

Sundgot får uansett mye pepper i dagens aviser. Stabæk-trener Jan Jönsson er for en gangs skyld forbanna, det samme er Stabæk-spillerne, og også dommer Terje Hauge mener Sundgot burde fortalt ham at målet skulle vært underkjent.

Det synes også mannen som ble berømt for sin eksemplariske sportsånd, Arne Larsen Økland.

Ble takket av dommeren

Fortsatt snakkes det om den helt spesielle kampen mot Bayern München i 1981, da nordmannen var spiss på Bayer Leverkusen.

Leverkusen hadde slitt tungt, men ledet sensasjonelt 3-0 mot serielederen etter tre mål av Økland da det skjedde. Økland satte inn sitt fjerde gjennom et hull i nettveggen - men de fleste, inkludert dommeren, trodde ballen hadde gått i mål på den riktige siden av stolpen.

JUKSET SEG TIL SCORING: Arild Sundgot dro ballen med seg med hånda og satte den kontrollert forbi Jon Knutsen. Målet ga Lillestrøm 2-0 og sikret cupfinaleplass. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
JUKSET SEG TIL SCORING: Arild Sundgot dro ballen med seg med hånda og satte den kontrollert forbi Jon Knutsen. Målet ga Lillestrøm 2-0 og sikret cupfinaleplass. Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet Vis mer

Bayern-stjernene Paul Breitner og Karl-Heinz Rumenigge protesterte heftig, men til ingen nytte.

Vi lar Økland selv fortelle om «målet».

- Jeg husker det veldig godt. Ballen gikk på utsida av nettet, men det så ut for alle som det var scoring. «Faen», tenkte jeg, «det er jo ikke mål.» Hele stadion jubla, men Breitner og Rumenigge protesterte voldsomt. Dommeren løp ut for å snakke med linjemannen, og dermed fikk jeg litt tid på meg. Jeg sa til to lagkamerater at det ikke var mål. Den ene ba meg si fra til dommeren, den andre ba meg la være. Dermed var jeg like langt, forteller Økland til Dagbladet.no.

- Jeg fikk tenkt meg om, og da ga jeg beskjed. Jeg vet ikke om jeg hadde sagt det dersom dommeren ikke hadde løpt ut til linjemannen. Jeg var så forvirret, og begynte å lure på om jeg hadde sett feil selv. Dommeren hadde allerede lagt ballen klar på midten og var klar for å ta avspark, men takket meg da jeg sa fra, sier han.

Fikk brev fra skoleklasser

For noen år siden møtte Økland den tyske dommeren igjen i NRK-programmet «Tore på sporet».

- Dommeren fikk ødelagt karrieren sin på grunn av den episoden der, han var visst en av de store talentene og på vei inn i europacupen. Men han var jo ikke bitter på meg, sier den gamle Leverkusen-proffen.

For i Tyskland fikk Økland en voldsom stjerne for sin ærlighet. Det var flere enn Breitner og Rumenigge som ville takke ham i kjølvannet av episoden.

Ble en legende da han annullerte eget mål

- Det var det store temaet i Tyskland den helga, i de fleste TV-program som handlet om sport. Jeg fikk ufattelig med brev, det var hele skoleklasser som skrev til meg. For meg ble det veldig positivt. Den eneste som var negativ var manageren til Hamburg. Han mente det var amatørmessig, ler Økland.

Vanskelig dilemma

I går kveld prioriterte han god vin framfor å se Lillestrøm - Stabæk på TV, men slik han har fått beskrevet Sundgots scoring, mener han LSK-spissen ville gjort seg selv en tjeneste ved å si fra til Terje Hauge.

Samtidig har han forståelse for at han ikke gjorde det.

- Det hadde vært veldig fair å gi beskjed til dommeren om det, så lenge det var såpass åpenbart. Jeg er enig i at det var usportlig og at han burde sagt fra. Men dette skjer veldig fort, og det er lett å si i etterkant at han burde gjort annerledes.

- Som spiss føler du at ufattelig mange dommeravgjørelser går mot deg, og at du blir urettferdig behandlet. Du blir holdt i feltet, og får ikke straffene du burde hatt. Når det da for en gangs skyld skjer noe i ditt favør, så er det ikke så enkelt å fordømme det, sier Økland til Dagbladet.no.

- Men du blir fortsatt husket for at du sa fra?

- Det er ingen tvil om at det blir husket. På en annen side skal jeg være forsiktig med å henge glorien over meg selv. Det sto 3-0, men hva med de som sier jeg aldri hadde gjort det om det sto 0-0? Jeg kan ikke imøtegå det, du kan ikke vite hvordan du reagerer der og da. Jeg håper jeg hadde reagert på samme måte om det var 0-0, men jeg tør ikke si det 100 prosent sikkert, sier Økland.

<B>SA FRA TIL DOMMEREN:</B> Leverkusen-spiss Arne Larsen Økland fikk drøssevis med brev fra skoleklasser etter at han annullerte sitt eget mål i kampen mot Bayern München.
<B>HUSKES FORTSATT:</B> Arne Larsen Økland, som her hylles etter å ha blitt cupmester med Bryne i 1987, minnes ofte på episoden som skjedde for 26 år siden.